Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaalinka21

Automatyczne myjnie

Polecane posty

Gość Kaalinka21

Korzystacie z automatycznych myjni samochodowych? Słyszałam, że rysują one lakier i ogólnie nie są dobre dla samochodu, ale nie wiem ile w tym prawdy. A może lepiej po prostu myć samochód ręcznie?

Gość ŁyyySyyy
Automatyczna myjnie to totalny bezsens. Powoduje powstawanie mikro zarysowań na lakierze i nie jest w stanie dokładnie domyć wielu zakamarków w tym także felg/ kołpaków z osadzającego się na nich pyłu z klocków hamulcowych. Myjnie tzw. bezdotykowe sprawdzają się w 3 sytuacjach: 1. Kiedy w trasie "nałapiesz" mnóstwo owadów. Przyjeżdżasz, psikasz środkiem na owady, czekasz chwilę i spłukujesz to wodą pod ciśnieniem. Owady niszczą lakier, zaschnięte trudniej jest też usunąć. Oczywiście musisz uważać, aby nie przykładać lancy od myjki zbyt blisko- możesz uszkodzić lakier, elementy chromowane. 2. Kiedy felgi/ kołpaki masz czarne od pyłu z klocków hamulcowych. Spiek ten lubi wżerać się w lakier na felgach/ w plastik na kołpakach. Warto kupić środek do felg i popsikać nim koła. Odczekać chwilę i spłukać wodą pod ciśnieniem. Można też przed spłukaniem pozbawić się trochę pędzlem, żeby usunąć brud z trudno dostępnych zakamarków felgi. 3. Bieżące mycie. Chociaż nawet w najlepszej nie domyjesz idealnie. Ogólnie najlepsze rozwiązanie to mycie ręczne. Albo w samochodowym spa, albo pod domem. Jeżeli sama myjesz auto pamiętaj aby przestrzegać kilku zasad: -myjesz auto "od góry do dołu", - używasz do tego dwóch wiader z szamponem samochodowym- w jednym namaczasz gąbkę, w drugim ją płuczesz/ wykręcasz (dzięki temu cały czas nabierasz czysta wodę, a w drugim wiadrze sedymentuje Ci spokojnie syf zbierający się w gąbce), - używaj specjalnej gąbki z wypustkami z mikrofibry - używaj dwóch gąbek- jednej do karoserii, drugiej do elementów najbardziej brudnych- kół, progów itp - nie żałuj wody, -myj auto etapami- tzn nie pozwalaj, aby umyte miejsca zasychały, bo to jest głupiego robota, - nie dociskaj mocno gąbki- lepiej wypłukać ją i jeszcze raz oblecieć dane miejsce niż niepotrzebnie rysować lakier; To tak w największym skrócie. Myjnia automatyczna to jakieś 15-30 zł. Na myjni ręcznej za 20-25 optymalnie umyjesz auto (nie korzystaj z woskowania, bo taki wosk jest nic nie wart). Umycie w SPA to jakieś 20-70 zł. Czasem uda Ci się natrafić na jakąś promocję. Warto raz na pół roku oddać auto do takiego spa na gruntowne mycie, woskowanie, usuwanie smoły itp.

Gość Kuki100
Również uważam, że zdecydowanie lepsze jest mycie ręczne. Mój mąż zawsze tak myje samochód. używa też do tego kosmetyków http://www.motochemia.pl/meguiars-m-137.html , bo uważa, że są najbezpieczniejsze. Ile w tym prawdy nie wiem, ale tak robi.

Gość Nor_bi
no ja na lakier zwracam mega uwagę. każdą, nawet małą rysę zaraz usuwam K2 Venox. dlatego też do automatycznej nie jeżdżę.