Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćpikpok

Rozczarowanie małżeństwem

Polecane posty

Gość gośćpikpok

Dlaczego kobiety czują rozczarowanie małżeństwem? Jak bardzo zmienia się mąż? A może to one się zmieniają tak bardzo, że to co mają już im nie wystarczy? A może przez problemy dnia codziennego zapominamy co jest ważniejsze i że uczucie które nie jest pielęgnowane, wygasa? Chciałabym to zrozumieć.

Gość gość
I facet i kobieta sa rozczarowani ale kazde z innego powodu facet bo myslal, ze bedzie mial seks kiedy tylko bedzie chcial a kobieta bo liczyla, ze znalazla ksiecia z bajki, ktory ulatwi trudy zycia codziennie a tak naprawde to zyskala wiecznie marudne i napalone dziecko ;)

Gość gość
Niektórzy udają przed małżeństwem innych ludzi a potem pokazują prawdę. Albo po prostu uczucie wygasa szczególnie jak się chodzi długie lata...

Gość gość
Każdy się zmienia choć trochę tylko inni na lepsze a inni na gorsze. Różne są małżeństwa. Czasem uczucie się wypala lub mąż okazuje się kimś innym np. wcześniej nie podniósł ręki na żonę a teraz już sobie pozwala

Gość gośćpikpok
Ok, jak uczucie się wypala albo mąż /żona okazują się zupełnie inni po ślubie, a jeszcze jak dochodzi przemoc fizyczna, psychiczna to już w ogóle, można wówczas wytłumaczyć te rozczarowanie. Ale jak nie gra już przed ślubem? Ślepa wiara, że ślub wszystko zmieni? Przecież to nie bajka, nie ma czary-mary. Tego nie potrafię pojąć. A może co niektórzy chcą uciec z domu?

Mogę słówko? W moim przekonaniu małżeństwo rozczarowuje tych którzy albo mają już wcześniej kłopoty z relacjami międzyludzkimi, albo nie potrafią zrozumieć istoty partnerstwa, albo egoistów nastawionych od początku na czerpanie realnych lub co gorsza wyimaginowanych korzyści a nie potrafiących dać nic od siebie. Jasne że życie a zwłaszcza życie z kimś nie jest takie słodkie i zdarzają się przeróżne w nim zdarzenia, jednakże powyższe, dla ludzi świadomych swoich priorytetów, nie będą powodem do rozczarowania tylko bodźcem do osiągnięcia harmonii. Jeżeli jeszcze małżeństwo łączy szczere uczucie to nie ma mowy o rozczarowaniu. Możemy mówić o pewnym znużeniu, szablonowości, czy nawet wypaleniu ale o rozczarowaniu nigdy.

Gość gośćpikpok
a dlaczego czlowiek chodzi na 2 nogach a nie na czworakach? i dlaczego kał śmierdzi?

Gość Tabi
Jeżeli dwoje ludzi dobrze się dobrało to nie mam mowy o rozczarowaniu. Są gorsze i lepsze chwile wiadomo że trzeba się "dotrzeć" ale trzeba też wiele od siebie dać i powinna to robić i jedna i druga strona. Wiadomo że kilka lat po ślubie może zniknąć namiętność, nie ma już dreszczyku emocji bo znacie się jak przysłowiowe "łyse konie" ale jakby nad tym popracować to i to się znajdzie ;)

Gość gośćpikpok
To powyżej to podszyw. Pulchny, Mocna wypowiedź! Jestem podobnego zdania. Wiesz, zabrałam się za artykuł o rozczarowaniu małżonków. I muszę przyznać, że te historie, które wysłuchałam wprawiły mnie w mega pesymistyczny nastrój. Strzelam, że ok. 70% małżeństw jest ze sobą bo jest, no i kredyty, dzieci... To takie smutne. A jedna pani powiedziała mi, że mąż zabił w niej całą radość życia, wszelkie ambicje, po prostu umarła za życia - staż 35 lat, wiek 55.

Gość gośćpikpok
Tabi, Dokladnie! Masz kogoś, kto Cię zna, kocha i na kogo zawsze możesz liczyć. Tylko wiadomo, muszą chcieć i doceniać to dwie strony.

Gość milkaa11
ja też się rozczarowałam małżeństwem, muszę mieszkać w domu teściowej, z kobietą która mnie nie akceptuje, nie lubi. Siedzę cicho jak mysz pod miotłą na piętrze bo to jej dom i jej zasady. Mąż nie reaguje na moje prośby żebyśmy się wyprowadzili. Wiem, że nigdy nie zrezygnuje z tego domu. Czuję,że przegrałam życie.