Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mam począć

pytanie dotyczące HSG

Polecane posty

Gość co mam począć

witam, mam pytanie, mój lekarz ginekolog skierował mnie na HSG, wyczytałam gdzieś, że przed zabiegiem powinno się wykonać badania, ale mój lekarz niczego mi nie zlecił. I pytanie do kobiet, które są po HSG, czy robiłyście jakieś badania przed samym zabiegiem? z góry dziękuję za odp

Gość gość
Nie, to jest badanie

Gość co mam począć
bo wyczytałam gdzieś, że należy zrobić jakieś badania: krwi, posiew i coś tam jeszcze

Gość gość
Lekarz kazał jak nie to nie trzeba

Gość co mam począć
no nie kazał, mam tylko skierowanie

Gość gość
Mi lekarz zlecił zrobienie badania stopnia czystości pochwy, które przed HSG jest wskazane i to bardzo. Jeśli masz jakieś bakterie to przy wprowadzaniu cewnika na kontrast do macicy te bakterie zostaną tam też wepchnięte i to grozi powikłaniami ( zrosty jajowodów i wtedy to badanie przyniesie więcej szkody niż pożytku). U mnie wyszedł podwyższony poziom bakterii. Dostałam antybiotyk i przed samym zabiegiem miałam wyjałowioną pochwę. Kazał mieć jeszcze aktualne zaświadczenie o przyjętych szczepieniach przeciw WZW. Ale to wszystko zrobił lekarz prywatny. Dostałam skierowanie na zabieg na nfz. A w szpitalu nic nie wymagali, ich to nie interesuje za bardzo bo jak dostaniesz zapalenia to nie ich problem. Więc jeśli masz możliwość zrób sobie stopień czystości pochwy. Klara