Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy niemowlę siada i raczkuje ?

Polecane posty

Gość gość

Mam córeczkę 8 msc, bardzo grzeczna i ciekawa świata dziewczynka, spi cale nocy, ladnie je, umie sama zabawić się lecz woli towarzystwo innych dzieci ale niepokoi mnie fakt, że nie umie raczkować, siadać sama nawet nie próbuje a o wstawaniu przy meblach lub w lozeczku to wogole nie ma mowy tylko pelza. Dzieci w jej wieku juz probuja wstawac, raczkowac a ona nic a nic. Sadze, ze jest bardzo ostrozna np. Przewraca sie na brzuszek lub plecy tylko na miekkim podlozu np na lozku a na dywanie za nic w swiecie nie chce sie obrocic bo kiedys puknela sie w glowke przy obrocie. A Wasze maluszki koedy siadaly lub raczkowaly i czy bylo to z dnia na dzien czy przygotowywaly sie ?

Gość gość
Mój synek zaczął siadać i raczkować i wstawać na nogi w przeciągu dosłownie tygodnia. Miał wtedy właśnie 8 miesięcy. Z tego co wiem, to normy na te czynności są bardzo szerokie, więc Twoja córka jeszcze ma na to czas, niektóre dzieci zaczynają dopiero w 11 miesiącu. Zanim mój synek zaczął raczkować i siadać to najpierw przez kilka tygodni wcześniej podnosił pupę w leżeniu na brzuchu, potem udawało mu się stanąć na czworakach i się tak śmiesznie bujał do przodu, potem dopiero ruszył do przodu. Aha i wcześniej bardzo dużo pełzał, po calutkim mieszkaniu dosłownie. Pełzał jak żołnierz, prawa, lewa na zmianę. Potem też w czasie tego pełzania, na mało śliskim podłożu udało mu się podnieść pupę do góry i zrobić kilka kroków raczkowania.

Gość gość
Moja córka ma 9 miesięcy. Dopiero tydzień temu nauczyła się sama siadać. Przedtem nawet posadzona nie umiała usiedzieć. Do raczkowania dopiero się przymierza.

Gość gość
Wlasnie corka tez pelza jak zolniez po calym mieszkaniu i zdarza jej sie podniesc pupe w lozeczku i buja sie do przodu, alr tylko w lozeczku. W domu nie mamy dywanow tylko plytki i panele i w pelzaniu pomaga jej to ze jest slizgo. Moze gdyby byl dywan szybciej raczkowalaby.

Gość gość
U mnie I synek po 7 miesiacu zaczal raczkowac a drugi po 8 ;)

Gość gość
Moj jak skonczyl 6 to wlasnie pelzal ale do tylu i tak przez jakies 3tyg. Czasem wlasnie podnosil pupe i bujal sie, zaczal siadac z dnia na dzien. Teraz ma 8 i froteruje caly dom na czworakach ( tez mam panele)wstaje przy meblach i probuje ustac samodzielnie. Mysle ze to zalezy od dziecka, moj sie spieszy ze wszystkim..

Gość mama_doswiadczona
Hej. 8 mcy to juz najwyzsza pora aby siadac, raczkowac, niektore dzieci juz w tym wieku potrafią same chodzić! Oczwiscie kazde dziecko jest inne dzieci rozwijaja się w roznym tempie. Są dziecki ktore nie raczkuja wcale i nie jest to nic zlego, sa tez i takie ktore zaczynaja chodzic dopiero w wieku 15 mcy. Moj syn akurat byl z tych bardzo zywiolowych dzieci , wszytsko robil bardzo szybko, przewroty 5 mcy, siadanie 7 mcy, raczkowanie 7 mcy, wstawanie i chodzienie przy meblach 8 mcy, samodzielne chodzenie 10,5 mca, 12 mcy pierwsze ucieczki na spacerach. Powiem Ci tak, byc moze nie dzieje sie nic zlego ale ja skonsultowalabym sie z pediatrą. Być może żle stymulujesz dziecko, np zbyt duzo czasu spedza w kojcu lub lezaczku. Dziecko powinno byc jak najwiecej na podlodze, jak najwiecej lezec na brzuzku, ruszac sie.

Gość mama_doswiadczona
warto tez sprawdzic czy dziecko nie ma np. kręczu szyjnego, mam dwie zanjome ktorych dzieci mialy ten problem i byly przez to mocno opoznione, diagnoza tez padala bardzo pozno, bo nawet pediatra podczas zwyklego badania nie widziala problemu

Gość gość
Jezu, już się zleciały mamy idealnych dzieci, które będą Ci wmawiać, że z twoim dzieckiem jest coś nie tak. Dziecko wcale nie musi rozwijać się zgodnie z podręcznikiem. Jedne dzieci w wieku 8 miesięcy już wstają, a inne dopiero uczą się siadać i to jest norma. Poczytajcie sobie co to jest okno rozwojowe. Niemowlę ma czas do dziesiątego miesiąca, żeby opanować umiejętność siedzenia. Niektóre dzieciaki raczkują dopiero w wieku 11 miesięcy, a niektóre w ogóle omijają ten etap. Dzisiaj modne jest wyszukiwanie chorób i zaburzeń u niemowląt. Nie mówię, że powinno się lekceważyć niepokojące objawy, ale nie ma też co panikować i sugerować się tym, że Brajanek od sąsiadki już siedzi, a moje dziecko jeszcze nie. Dajmy się maluchom rozwijać w ich własnym tempie, bo przyspieszając rozwój na siłę możemy tylko zrobić im krzywdę.

Gość mama_doswiadczona
Okno rozwjowe ok, ale jest tez srednia, jesli dziecko od niej odstaje nie nazley pankowac, ale po prostu sprawdzic. Kurcze jest tyle problemow ktore mozna przeoczyc, moim zdaniem lepiej dmuchac na zimne. I serio zastanwic sie czy nie jest jakis błąd wychowawczy albo jakis problem zdrowotny , moze byc jeszcze obnizone napiecie miesniowe. Nie mowie ze tak jest, ale lepiej wczesniej sprawdzic, a nie pozniej panikowac, bo 1,5 roczne dziecko nie siada, nie raczkuje, nie chodzi... Znam takie przypadki, rodzice czekali czekali bo przeciez jest czas, sa normy wszytsko ok, a pozniej bam rehabilitacja.

Gość gość
Ty wyzej, juz nie przesadzaj. Ile ja sie nasluchalam od znawcow, ze mam chore, opoznione dziecko, bo mialo 8mcy, nie lubilo lezec a brzuszku i przesuwalo sie na tylku. Koniec koncow siadac zaczelo samo w wieku niecalych 9mcy, raczkowac-11, chodzic przy meblach i za reke-13, samodzienie chodzic14,5 -czyli wszystko w normie.

Gość gość
Średnia ma to do siebie, że większość osób od niej odstaje. Jedno dziecko usiądzie w wieku 6 miesięcy, drugie 10, z czego wyjdzie średnia 8, od której jedno i drugie dziecko będzie odstawać.

Gość gość
Moja corka siadała jak miała 6 miesiecy,w wieku 12 zaczela chodzić a w wieku 13 nauczyła się raczkować wiec nie ma reguły na noc nie warto porównywać tak malych dzieci gdyż każde rozwija soe inaczej

Gość gość
moja córcia ma 6 miesiecy 4 tygodnie , w dniu kiedy skończyła 6 miesięcy zaczęła raczkować i teraz sama porusza się po całym domu , od jakiegoś tygodnia dwóch łapie się za krzesła i łóżka i staje na kolanach oraz wstaje na nogi , ale bardzo niestabilnie , po 30 sekundach upada i trzeba ją asekurować , nie umie sama siadać ale doskonale sama siedzi i trzyma równowagę , nie leci w żadną stronę też od jakichś ok 2 tygodni

Gość gość
to ja gość z jeśli chodzi o twoją córeczkę to nie masz się co przejmować , dzieci rozwijają się w różnym tempie , może twoje dziecko jest trochę grubsze niż inne dzieci , chociaż ja nie uważam tego za usprawiedliwienie ponieważ u mojej córci wszystko idzie szybko pomimo że jest małym grubaskiem , ma rozniar 80 i waży 10 kg , podobno ponad 2 kg nadwagi

Gość gość
a może za bardzo ograniczasz swoje dziecko , ja mojemu nie zabraniam psocenia , pozwalam jej się przewrócić i uderzyć , a później przytulam żeby uspokoić , nie '' chucham '' na nie , może popełniasz jakiś błąd , np kiedy ja jestem u teściowej to nie mogę zdzierżyć gdy moje dziecko chce się po czymś wspiąć albo wziąć zabawkę do buzi a ona biegnie , zabiera zabawki , łapie dziecko bo może się uderzyć .. wiadomo , pilnuje aby nic poważnego jej się nie stało i nie zostawiam dziecka samego , ale pozwalam mu poznawać świat wydaje mi się , że aby dziecko się rozwijało fizycznie nie można z nim siedzieć cały czas , musi samo kombinować i realizować swoje cele , m oje dziecko zaczęło raczkować kiedy zostawiłam je na podłodze na korytarzu , ponieważ tam jest dywan a w kuchni zimne płytki , i poszłam gotować obiad , widziało mnie i chciało przyjść no i za którymś razem się udało , polecam np kłaść ulubine zabawki dziecka kawałek dalej i niech próbuje się dostać albo położyć dziecko na podłodze przy łożku i dawać ulubiną zabawkę żeby sięgało po łóżku i niech się do niej wspina , to są moje sposoby , chyba skuteczne skoro 6 miesięczne dziecko raczkuje i staje na nogi

Gość gość
moja córeczka bardzo późno wstawala na nóżki, zaczełachodzić jak miala rok i dwa tygodnie,ale mówić zaczeła przed rokiem raczkowała ok 11 miesiecy

Gość gość
Nie sluchaj sie! 8 miesiecy i chodzace dziecko to naprawde ewenement. Norma chodzenia przypada nawet do 20 miesiaca!!!! Raczkowanie nie musi odbyc sie po 8 miesiacu moze nawet po 10. Anomalie uwidaczniaja sie z innymi objawami, zazwyczaj. Masz zdrowa corke nie martw sie i nie wymyslaj przyjdzie czas na wszystko.