Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jadłospis 5 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam, może ktoś mi powie czy dobrze rozplanowałam mojemu maluszkowi jadłospis? jest to moje pierwsze dziecko i nie za bardzo wiem jak sie zabrać do ustalenia mu jadłospisu okolo 7-8 mleczko 150ml 10- kaszka jabłkowa na mleczku modyfikowanym z 90 ml 12 mleczko 150 ml 15 obiadek zazwyczaj sama robię ale czasem też kupuje słoiczki bo te mu bardziej smakują i za zwyczaj zjadał cały 17- mleczko 150 ml czasem o 18-19 daje mus z jabłka 20-21 mleczko 180 ml i mały zazwyczaj śpi do rana. Czasem te godziny się zmieniają bo mały bardzo różnie się budzi raz o 7 raz o 8 nawet czasem o 9, ale zazwyczaj tak wygląda dzień mojego dziecka. Czy ten jadłospis jest ok? czy mam cos zmienić jak pytałam pediatrę to usłyszałam, że teraz matka decyduje o tym co dziecko je ile i kiedy, więc od nich nie mogę liczyć na pomoc dlatego tu prosze o poradę doświadczone mamuśki, bardzo prosze o przykładowy jadłospis waszych maluszków bardzo się stresuje że coś źle robie czegoś za mało czegoś za dużo. Dziękuję bardzo...

Gość gość
i oczywiście po miedzy posiłkami podaję wodę której mały nie za bardzo chce pić miał okres że pił strasznie dużo wody ale teraz coś nie bardzo ale konsekwentnie mu podaje bo nie wierze tym herbatką co niby są bez cukru

Gość gość
Mam 2 dzieci w wieku 6 i 11 lat więc jakieś tam doświadczenie mam ale przechodząc do tematu to o 17 jak podajesz 150 ml to ja bym zmieniła na 90 ml a o 20,21 to nie 180 ml tylko 100 wiem że to dosłownie minimalna różnica ale dziecko ma jeszcze mały żałądek i tego wszystkiego niepomieści :-) i po podaniu posiłka to chwilę ponoś dziecko by się mu/jej odbiło a ile twoje dziecko waży?

Gość gość
tak zawsze nosze do odbicia, a na wieczor daje 180 ml zeby mały nie jadł w nocy bo jak zje mniej to sie budzi o 3 wazy okolo 7.5 kg

Gość gość
Czy może ktoś się jeszcze wypowiedzieć ??

Gość gość
Jestem tego samego zdania co gość 17.54 i naprawdę nie 180 ml tylko 100 ml nie napychaj dziecko przed spaniem bo później może mieć kolkę

Gość mama _zosi
Za dużo dajesz dziecku pokarmu przed snem. Dziecko nie ma żałądka jak hipopotam dobrze ci inni radzą mniej dawaj mleka

Gość gość
Mniej mleka!!!!! Dziecko za 10 lat będzie wyglądało jak wieloryb dobrze ci inni radzą

Gość gość
Ogranicz posiłki za dużo dajesz mleka,kaszka w wieku 5 msc! Dziecko jest jeszcze malutke jak będzie miało 7cmsc to zupki kaszki deserki jak najbardziej ale to jeszcze jest maleństwo dawaj dziecku tylko mleko

Gość gość
chyba po coś robią kaszki po 4 miesiącu na opakowaniu mleka jest napisane że dziecko w wieku 5 miesiecy powinno wypijac 180 ml 4 razy,a ja daje 150 ml, więc nie wiem komu wierzyć jest tu jakas mama co ma dziecko w podobnym wieku?

Gość gość
Wiesz co nie wiem jak znajdujesz czas żeby siedzieć na forum ja jak miałam dziecko w podobnym wieku to tylko karmiłam przewijałam usypiałam prasowałam kompałam a jak mialam czas wolny to spałam teraz mam czas siedzieć na forum ale córka ma już 17 lat jakoś ci nie wierze nudzi ci się i tyle to prowo

Gość gość
dobre sobie, a wyobraź sobie że mam czas dziecko mi śpi całą noc w dzień 2 razy po godzinie i jest bardzo grzeczne. twoje dziecka ma 17 lat więc wyobraź sobie że od tych 17 lat wiele się zmieniło także wytyczne co do karmienia dzieci, wystarczy troche poczytać a jak ktoś nie umie sobie zorganizować czasu to jego problem ja potrafię.

Gość gość
Moja rozalka też ma 5 msc i zjada tak jak twoje maleństwo tylko przed spaniem daje jej 150 ml a jak twój maluszek się nazywa?

Gość gość
w końcu ktoś normalny, Fabian. Mały właśnie poszedł spać dałam mu 180 ml mleczka ale nie wypił całego zostawił około 30 ml bo zasną

Gość gość
To ja gość wyżej Fabian cudne imię :-) moja córka też zaraz pójdzie spać nareszcie długi weekend masz jakieś plany? Bo my jedziemy do teściów na wieś no i oczywiście 1 listopada na cmentarz

Gość gość
a do nas ma przyjechać teściowa z teściem i chrzestna małego, ale to pewnie tylko na kilka godzin, cały długi weekend pewnie spędzimy w domku bo nie wiem jak u was ale u mnie w trójmieście strasznie wieje i pada, ja już cmentarze odwiedziłam troszkę wcześniej jak mój narzeczony był w pl bo pracuje za granicą i tez chciał pojechać na cmentarze także siedzimy w domku i sie nudzimy może odwiedzi mnie jeszcze mama i rodzeństwo.

Gość gość
O mieszkasz w trójmieście ja mieszkam w turnov (czechy) pogodę mamy pochmurną ale dziś nie padało do morza mam trochę daleko :-( dziwie się jeszcze że są tacy ludzie bo jak czasem przeglądam to forum to ciągle krytyka prowo patologia itp. Masz tylko synka? Czy jeszcze inne maleństwa ja mam jeszcze 7 letnią córkę mię ale ona jest w pl u mojej mamy w niedziele jedziemy do pl i prawdopodobnie będziemy tam do środy

Gość gość
Polska to specyficzny kraj bardzo żałuje że nie wyjechałam do narzeczonego gdy była taka możliwość do Holandii bo tam pracuje. Byli byśmy razem a tak zjeżdża raz na 2 miesiące.ja mam do morza bardzo blisko :) ale tak to jest im bliżej tym rzadziej się chodzi bo nie byłam nad morzem już chyba z rok czasu :D Mam tylko syna ale to tylko dlatego że jeszcze jestem młoda oczywiście planuje jeszcze jedno dziecko.

Gość gość
Moja siostra mieszka koło granicy Czeskiej. Często bywa w Czechach.

Gość gość
na stałe mieszkasz w Czechach, a twoja córka w pl? pewnie tęsknisz za córeczką.

Gość gość
Ja jestem rocznik 80 zawsze chciałam mieć 2 dzieci i się moje marzenie spełniło nie miałam jeszcze okazji pojechać do holandii ale na pewno kiedyś tam pojadę prawda polska to specyficzny kraj mój mąż nie jest biologicznym synem rodziców jest adoptowany i jak czasami przyjadę do pl do rodziców i jak pójdę np do sklepu to od razu polacy o zobacz na te 2 dziewczynki jakie czarne (chodzi o moje córki) tak mój mąż jest czarnoskóry mam świadomość też że u ludzi jest brak tolerancji ale każda matka kocha swoje dzieci i nie zwraca uwagi na urodę dziecka a jakie plany na jutro? Przepraszam że tak się dopytuję ale poprostu dobrze jest z takim człowiekiem otwarcie rozmawiać o wszystkim :-)

Gość gość
Nie córka mieszka ze mną w czechach tylko pojechała na kilka dni do babci :-)

Gość gość
ja jestem troszke młodsza rocznik 92 :) ja nie jestem rasistką jestem raczej tolerancyjna coś o tym wiem u mojego narzeczonego w rodzinie dokładnie jego kuzynka też ma dwójkę dzieci i też dwie córeczki i też są czarno skórę i któregoś razu opowiadała jak jakiś idiota oczywiście polak gdy szla ulicą napluł jej do wózka wiozła w nim wtedy 3 miesięczną córeczkę po prostu nie mieści mi się to w głowie!!! Jakie podejście mają polacy do ludzi innej rasy, jest to bardzo smutne i przykre. Jutro siedzimy w domku teściowa przyjeżdża z teściem i kompletnie nie mam pomysłu na obiad :p

Gość gość
W 5. miesiącu to ja bym w dziecko nie pchała jeszcze tego wszystkiego. Kaszki, obiadki i owoce to za dużo jak na ten wiek i to jeszcze wszystko jednego dnia. Teraz podstawą powinno być mleko a inne pokarmy tylko po odrobinie, dosłownie łyżeczka dwie na spróbowanie smaku, a nie jako posiłki. Cały słoiczek to szaleństwo. Mam nadzieję, że dziecko ma już silny żołądek i nie przypłaci takiego karmienia bólem brzuszka. Druga sprawa to faktycznie dużo tego żarcia na noc. Pomyśl, przecież sama jak się objesz na noc, to pewnie czujesz się ciężko. To co ma taki maluch powiedzieć idąc spać z tak rozepchanym żołądkiem. Naprawdę lepiej dla niego, jeśli wypije mniej i obudzi się w nocy na jedzenie. Tak jak u dorosłych, lepsze są mniejsze porcje, ale częściej. Kolejna rzecz to herbatki. Jeśli mowa o granulowanych, to też im nie ufam, bo tam jest i cukier, i dodatki, słowem chemia. Możesz za to kupować spokojnie herbatki z suszu do zaparzania w torebkach. Oczywiście sprawdź zawsze skład, ale w takich raczej cukru nie znajdziesz. To takie wskazówki. Z mlekiem modyfikowanym to Ci nie pomogę, bo moje dziecko go nie piło w ogóle. Ja jestem z tych nawiedzonych, co karmią piersią ponad rok ;)

Gość gość
Ja jutro kupuję znicze na cmentarz a na obiad jutro gotuję zupę pomidorową mała już śpi a ja mam czas dla siebie jedno co w życiu zauważyłam to że dzieci szybko rosną niedawno mia się urodziła a teraz ma 7 lat i już 2 klasa podstawówki niedawno rozalia przyszła na świat a już ma 5 miesięcy czas szybko leci

Gość gość
ja bardzo chciałam karmić piersią ale chyba sie do tego nie nadaje karmiłam tylko miesiac. spróbuje dawac malemu mniej mleka na noc i zrezygnuje z kaszki i w to miejsce dam mleko :)

Gość gość
oh tak dzieci szybko rosną ja też niedawno co leżałam na porodówce a tu już mój maluszek ma 5 miesięcy, niedawno co moja siostra rodziła a jej córki maja juz 4 i 5 lat czas leci jak szalony nim się obejrzę trzeba bedzie wracac do pracy. Ja jak jutro ugotuje zupę to i tak bd musiała robić drugie danie bo rodzice mojego narzeczonego wychodzą z założenia ze zupa to nie obiad dziwne podejście ja tam bym mogla jesc same zupy ale dla nich obiad bez miecha ta nie obiad wiec jutro bede siedziec w garach. :/

Gość gość
Tak piszemy o naszych doświedczeniach a nawet nie znamy naszych imion ja jestem ewa co lubisz robić w wolnym czasie tak piszemy o dzieciach a nawet nie wiemy co lubimy robić:-)

Gość gość
Witam Temat troszkę się "rozjechał" ale ja w temacie jedzonka. Mój synek ma 7 miesięcy od ponad miesiąca go dokarmiam. Oczywiście za zgodą pediatry bo jest kp. Oto nasze dzienne menu 7-7.30 pobudka i jemy mleczko z piersi. O 10 owocki o 13 mleczko z piersi o 15 zupka warzywna o 17 mleczko z piersi i o 19 kaszka. Po kaszce kąpiel i jeszcze pierś w nocy różnie czasami o północy mleczko czasami dopiero o czwartej nad ranem. Jak małego odstawię od piersi to rano będzie dostawał kaszkę bna drugie śniadanie owoce lub sok na obiad zupka lub danie na podwieczorek jogurt z owocami lub budyń własnej roboty na kolację mleko.

Gość gość
jestem Ania :) ja w wolnym czasie hmmm teraz mam trochę mniej czasu ale jak znajdę tylko chwilę to czytam książki bardzo lubie książki,skonczylam studia administracyjne, gdy mały bedzie mial rok bede musiala odbyc aplikację komorniczą która sie zakonczy egzaminem komorniczym i gdy go zdam a mam taka cicha nadzieje, bede pracowac w charakterze asesora komorniczego co najmniej 2 lata zeby potem moc pracowac jako komornik to jest co chce robic w zyciu chce byc komornikiem. jeszcze niewiem czy dam rade psychicznie