Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Siostra lub mama przy porodzie ? Tak czy nie ?

Polecane posty

Gość gość

Bede rodzic bez ojca dziecka. I tak sobie mysle, czy wziac mame lub siostre jako osobe, ktoea bedzie przy porodzie ? Troche boje sie tam byc zupelnie sama. To moj pierwszy porod. Czy ktoras z Was rodzila moze sama ?

Gość gość
wiesz co ja byłam zupełnie sama :) juz w połowie ciąży wymysla lam czarne scenariusze chciałam cesarka znieczulenia osobę towarzysząca itd. ciotki dobra rada mówiły co to one nie przeżyły. nie słuchaj tego ha wiem łatwo mówić ale pół roku temu sama przeżywałam takie dylematy. będzie z tobą położna niby obca osoba ale wie co robi

Gość gość
podobno mama to najgorsza opcja przy porodzie. zamiast cie wspierać, pomagać, po prostu być, może zacząć się wtrącać miedzy ciebie a położna, wymądrzać się, próbować cię "ratować", wymuszać coś na personelu. i o ile położna bedzie miala ja w d***e i w razie koniecznosci wyprosi ja na korytarz, o tyle ciebie to bedzie rozpraszac, nakręcać panikę i zapomnisz ze tak na prawde wszystko jest w twoich rekach. to już bym wolała sama, ewentualnie z siostra, ona by sie nie dala poniesc emocjom.

Gość gość
Musisz wyczuć jaką masz mamę i siostrę. Moja mama, to straszna panikara- nie dała by rady Rodziłam z siostrą, która ma już dwójkę swoich dzieci- wyprosili ją w połowie, bo mało nie zemdlała. Byłam zła i rozczarowana... W mojej sytuacji, to już lepiej byłoby wziąć jakąś koleżankę z tzw "jajem" :)

Gość gość
Jak będziesz rodzić bez ojca dziecka to wzięłabym kogoś zaufanego.

Gość gość
Zależy od kobiety ...Jak sister albo mama są w stylu Natali Przybysz to lepiej nie :D bo będą ci truć żebyś nie darła ryja bo trzeba było "oczyścić macicę " i by problemu nie było .....Ale jak one są w porządku czyli : nie panikary i asertywne to czemu nie ...napisz coś o nich -pomożemy w wyborze :) .

Gość gość
Hmm bardziej wspiera mnie we wszystkim siostra, jest asertywna i taka przebojowa, wiec sadze ze by sie sprawdzila. Ale jeszcze nie rozmawialysmy o tym. Do porodu zostaly dwa miesiace.

Gość gość
Mogłabym ostatecznie rodzic sama, ale troche sie boje, bo to moja pierwsza ciaza.

Gość gość
Ile autorko masz lat ? Znaczy masz starszą siostrę tak ? Czy ona rodziła/asystowała przy porodzie ? Z tego co piszesz to może być Tylko -czy któras z potencjlanych douli :) ma wykształcenie medyczne ? aha jak jestes bardzo mloda -20 to lepiej rodzić z kimś .Takie matki często są ponieweirane przez personel .

Gość gość
Ja akurat rodziłam z mężem, bo chciał, ale też na jego towarzystwo decydowałam się właśnie dlatego ze bałam się porodu i po prostu nie chciałam być sama, a on jest najbliższym mi człowiekiem. Ale gdyby z jakiegoś powodu nie mógł to chętnie wzięła to inna dobra duszę. Jak wyżej, wszystko zależy od charakteru i doświadczenia mamy, siostry czy przyjaciółki. Ja wiem ze moja mamę chciałabym wyrzucić przez okno po 5 min porodu, przeżywa wszystko strasznie, nadmiernie empatyczna- jak ja płacze albo się denerwuje, ona od razu tez, a to nie o to chodzi. Siostra jak byłam w ciąży sama była jeszcze młodziutka, bez dzieci i wyraźnie mówiła ze by nie chciała takich przejść, chyba z przyjaciółką najprędzej bym na tą porodów kę poszła.

Gość gość
weź siostrę, nie zastanawiaj się