Gość gość Napisano Listopad 3, 2016 Witam. Mam kilka pytań odnośnie terapi dla syna. Syn ma 14 miesięcy. Zauważyłam u niego kilka niepokojących objawów co zaprowadził nas do poradni pedagogiczno logopedycznej. Przede wszystkim u syna problemem jest zbyt duża ilość tv, która zapewne źle wpłynęła na jego rozwój. Zdarza się że nie reaguje na swoje imię, zwłaszcza gdy jest czymś zajęty. Nie komunikowal tez swoich potrzeb poprzez pokazywanie paluszkiem. Poza tym nawiązywał kontakt wzrokowy, śledzi za mną wzrokiem, spoglada gdy pokazuje mu coś palcem, uczestniczy w zabawach naprzemiennych typu wkładanie klocków do sortera, kręcenie bąkiem po podlodze, w sensie że najpierw ją a potem on. Naśladuje czynności typu papa i brawo. Znajduje ws pokoju elementy zabawek i przynosi aby je układać. Zabawkami bawi się zgodnie zgodnie z przeznaczeniem jednak jest raczej samotnikiem. Podczas wizyty ws poradni ani logopeda ani psycholog nie zauważył odchyleń poza opoznionym rozwojem mowy. Laryngolog stwierdził przerost trzeciego migdalka co może wpływać na sluch syna. Pani psycholog pracująca z dziećmi z autyzmem nie zauważyła cech autystycznych. Moje pytanie brzmi jakie zabawy i jakie zajęcia organizować dla syna żeby poprawić jego komunikację i rozumowanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach