Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie chcę by dziecko szło do szkoły

Polecane posty

Gość gość

W przyszłym roku moje dziecko powinno zacząć podstawówkę. Brzydzi mnie polska edukacja i wolałabym sama zatroszczyć się z pomocą prywatnych nauczycieli o edukację mojej pociechy. Czy jest to możliwe?

Gość gość
Chyba jest to możliwe. Nawet to żebyś sama swoje dzieci uczyła. Tylko z tego co wiem to dzieci muszą wtedy zdawać jakieś egzaminy

Gość gość
Tak jest to mozliwe. Ale nie wiem czy trzeba podac powod ( np. Choroba ) czy zaakceptuja po prostu twoje widzimisie

Gość Iczi
Ale dziecko musi isc do szkoly . Przeciez jest tam dyrektorem

Gość gość
Tak, trzeba jedynie zapisać dziecko do szkoły która realizuje programów to nie problem znaleźć szkołę która popiera edukację domową. Dziecko ma legitymację, może uczestniczyć w np wycieczkach, musi zdawać egzaminy i zaliczać program m ale terminy egzaminów zależą od szkoły, i również z tym można się dogadać. Tyle że jeśli dziecku będzie słabo szlo i nie zaliczy materiału, można zgodę odwołać. Ale raczej się nie zdarza. A czy sama będziesz uczyła dziecko, czy za pomocą prywatnych nauczycieli czy nieformalnej grupy, to już twoja sprawa. Niestety konieczność zaliczania głupiego jednak programu dalej jest.

Gość gość
Głupia jesteś. Izolować dziecko od rówieśników. Wyrośnie na odludka albo będzie myślał że coś z nim nie tak ze on uczy się w domu a inni chodzą do szkoly

Gość gość
No ja chodziłam do przedszkola, szkoły, do liceum, a potem na studia a i tak wyrosłam na odludka. Niestety te instytucje nijak mi nie pomogły sie uspołecznić, wręcz przeciwnie!

Gość gość
A ja się zgadzam, że izolowanie dziecka od rówieśników jest głupie i nieodpowiedzialne, dziecku będzie trudno się odnaleźć w życiu. I żeby nie było, sama zastanawiałam się nad edukacją domową dla córki ale poznałam kilka rodzin z dziećmi edukowanymi w domu i już wiem, że dobrze im to nie zrobiło, dzieci są "dzikie", z rodzicami odnajdują się świetnie, poza domem rodzinnym już nie. Poza tym może warto zapytać dziecka? Moja córka nie chodziła nie przedszkola ale do zerówki i szkoły poszła z wielką chęcią, sama o to dopytywała i teraz świetnie sobie radzi.