Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problemy z kupka u pol rocznego niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Karmie synka nadal piersia juz ponad pol roku.. Niestety Od 3 miesiecy ma problemy z kupka. Stosuje juz czopki, robie czasami lewatywe bo nie wiem ile moge czekac az zrobi kupke? Najdluzej bylo prawie 2 tygodnie.. Teraz tez.. Ostatnia kupke przy mojej pomocy zrobil w tamta sobote.. Dzis w koncu cos tam zrobil.. Mial czopki podawane. Ale kupka wyszla konsystencji takiego kremu.. Czy to jest zatwardzenie? Skoro robi kupki co mniej wiecej 11 dni? I zawsze z moja pomoca? Kiedys do 3 miesiecy zycia robil Sam bez problemu.. Dodam ze karmie piersia ale je tez inne jedzenie. Niestety nie chce pic z butelki.. Ani wody ani soku ani herbatki.. No nic.. Codziennie probuje.. Ale juz nie wiem co robic.. Mysle juz nawet isc do szpitala.. Zeby go zbadali..

Gość gość
Dziwne bo przy kp powinien robic przynajmniej raz na dzien. Moja jest karm mm i robi raz na 3 dni, je tez owoce,warzywa oraz kaszke. Ma 5 msc. Co na to wasz pediatra???

Gość gość
Z tego co ja wiem to dziecko moze na kp robic kilka kup na dzien lub nie robic wogole. Moja nie robila czasem 5-7 dni a jak pozniej zrobila to ze trzy w ciagu jednego dnia. Nie miala problemu z wyproznieniem. Wszystko glatko wychodzilo. A jesli widzialam ze sie meczy gotowalam jej ze trzy sliwki suszone w odrobinie wody blendowalam i dawalam lyzeczka do 15 min kupa jak ta lala. Wydaje mi sie ze przesadzasz z czopkami i lewatywami u tak malego dziecka calkiem go rozleniwisz i wogole nie bedzie umial jyz bez czopkow czy lewatywy.. a co na to pediatra.. dawajnduzo warzyw nie dawaj sokow chyba ze sama wycisniesz. Brokulybtez fajnie poprawiaja perystaltyke buraki sa rewelacyjne poprostu. No i niech cwiczy kulaj sie z nim na brzuszek nie wiem czy raczkuje juz czy nie.. ale wystrzegaj sie duzej ilosci czopkow!!! bo na serio bedziesz miec pozniej problem.. i spruboj gotowanych suszonych sliwek ...

Gość gość
Nie możesz do tego dopuszczać !!!! Niby banalna sprawa ale naprawdę poważna ! Lewatyw też tak małemu dziecku nie rób !!!! To nie jest dobre dla dziecka ! Ja już wszystko przechodziłam z -kupami - to wiem ! Nie rób tak małemu dziecku lewatywy ! Między karmieniami podawaj dziecku samą wodę do picia jak najczęście , przed karmieniem też , stare zabobony ale może jednak masz zbyt tłusne mleko , tak jak czasami u nie których mam odwrotnie i dziecko się nienajada , nie podawałabym też czopków glicerynowych one wcale tak super niepomagaja tylko o***t dziecka bedzie sie ,,niszczył,, i przyjdą inne problemy :/ woda do picia i możesz spróhować podawać regularnie syropek dziecku LACTULOZA jeżeli dobrze pamiętam bo już dawno to wszystko przerabiałam , jak taka sytuacja będzie się utrzymywać długi czas warto zrobić rendgen jelita grubego czy dziecko nie ma zbyt długiego jelita i w kierunku choroby Chirszpunga i Korna jeżeli dobrze pamiętam jak to się pisze , pamietaj ze nie mozesz dopuszczac by dziecko tak dlugo sie nie zalatwialo !!!! To wazne bo dziecko dostanie infekcji , nawet sepse , bole brzucha dojda hemoroidy , dziecko nie wchłania prawidłowo witamin , prawidłowo nie rośnie i przybywa na wadze , max co 3 dzień powinno sie wypróżniać

Gość gość
Zapomniałam dopisać rób dziecku masaż od jelita grubego tak jak idzie w dół zawsze jedziesz po brzuszku w tym samym kierunku schodząc w dół i tak jeszcze raz , rób tak częstko , kąpiele w ciepłej wodzie i tak Twoje dziecko ma zaparcia i to poważna sprawa

Gość gość
Kremowa kupa to ok. Zatwardzenie bedzie mial dopiero gdy bedzie cisl caly czerwony a wychodzic beda takie twarde bobki.. tak jak pisalam wyzej. Na kp kup moze być duzo albo nie byc przez kilka dni. Teraz tez kupa sie zmieni jak zaczynasz mu podawac inne jedzenie ona nie bedzie juz taka jak po samej piersi.. a ty jak masz zatwardzenie to jak wyglada twoja kupa. Tak samo dziecko.. jesli ty robisz normalna nic ci nie ma to tez jest konsystdncji kremu..

Gość gość
Zapomniałam mapisać , musosz podawać dziecku wode ! I musisz jakoś sobie z tym poradzić ! Może kup mu kubeczek z dziubkiem czy coś żeby mu się spodobało , soków w takim wypadku bym nie podawała tylko wode do picia , odstawiła też banana , chlebek do gryzienia , nie wiem jak karmisz i czym dziecko teraz jak wygląda wasz jadłospis , może sama zrobić sok z marchewki na zatwardzenie !

Gość gość
Zapomniałam mapisać , musosz podawać dziecku wode ! I musisz jakoś sobie z tym poradzić ! Może kup mu kubeczek z dziubkiem czy coś żeby mu się spodobało , soków w takim wypadku bym nie podawała tylko wode do picia , odstawiła też banana , chlebek do gryzienia , nie wiem jak karmisz i czym dziecko teraz jak wygląda wasz jadłospis , może sama zrobić sok z marchewki na zatwardzenie !

Gość gość
A ja zapytam inaczej- czy dziecko dobrze przybiera na wadze? Bo może zwyczajnie się nie najada i nie ma z czego tych kupek robić. Nie rób lewatywy, czopek to też ostatecznosc. Jeśli dziecko ma już rozszerzana dietę to suszone śliwki z gerbera polecam, nam uratowaly "dupke"nie raz. lepiej takie delikatne metody bo jak rozleniwisz to dopiero będzie problem.

Gość Fajnie jest
W sobotę były problemy z wypróżnieniem u mojej dwu letniej córeczki. Babcia poleciła mi namoczyć odrobinę mydła i włożyć do pupy.Reakcja natychmiastowa i po problemie.

Gość gość
Wiem ze powinien pic duzo wody ale on nie umie z butelki.. Bawi sie tylko tym smoczkiem.. Probowalam przez lyzeczke to my wszystko wyplywa.. To jest nasz kolejny problem.. Ze nie chce nic pic z butelki.. Ucze go codziennie.. Smoka tez nie bierze.. Pediatra dala Nam skierowanie do szpitala Na leczenie.. Juz wczesniej.. Myslalam ze die cos zmieni.. Bo ja jak bylam mala to tez mialam problemy z kupka. Mama caly czas musiala mi robic lewatywe.. Pozniej mi sie unormowalo.. Myslalam ze to move sprawa genow.. Ale jak mi synek nie robi ponad tydzien kupki to co mam robic? Czekac? Dlatego mu pomagalam.

Gość gość
Dodam ze synek ma miekki brzuszek. Zadowolony jest. Smieje sie. Nie placze

Gość gość
Fajnie jestvtego sposobu bym raczej na tak malym dziecku nie próbowala. Mydlo ma gliceryne dlatego dziala jak czopek. Pokarm matki moze byc calkiem trawiony i przyrosty moga byc dobre dlatego kupy u dzieci karmionych piersia moga byccrzadziej niz u tych na mm.

Gość gość
Przybiera synek Na wadze normalnie.. Ma ponad pol roku I wazy 8.5 kg

Gość gość
Spokojnie spróbuj tych suszonych śliwek gotowanych gotowanych buraczkow brokula po troszeczce nie licz ze dziecko od razu zacznie zjadac niecwiem ile. Tak wlasnie wyglada wproadzanie diety . Wszystko wyplute wszystko na nie.. pomalutku pomalutku do przodu. Nie zniechcecaj sie podawaj podawaj butelke lyzeczke az zaskoczy. Moja mloda tez wszystko chciala od razu z lyzeczki z butli nic a nic nie pila teraz ma rok i zapomnij zeby mozna ja bylo karmic ona teraz wszystko sama. A ja maly je kaszki to zawsze go przepajaj po lub przed . Choc lyczek..

Gość gość
Jesli smieje sie nie placze nie robi bobkow ma miekki brzuch to troszke wyluzuj. Zacznij dawac sliwkibburaki brokuly i zobaczysz czy sie zmieni.. daj tydzien takiej diety i zobacz. I staraj sie poic choc po lyczku. Choc moim zdaniem jesli karmisz piersia to jest to nie potrzebne mleko matki zawiera w skladzie substancje dzialajaca lekkoprzeczyszczajaco. I co za bzdury ze mleko jest za tluste..

Gość gość
http://f.kafeteria.pl/temat/f10/14-dni-i-kupki-nie-ma-p_3842939 Wklejam link do poczytania. Mamy podobny problem ale z młodszym bobasem. Tylko moje mleczko i od 16 dni nic w tym temacie Od miesiąca za poradą pediatry mamy kropelki biogai teraz stosujemy 2x dziennie lactuloze i też nic. W drodze desperacji zastosowałam czopek glicerynowy i też nic. Mały jak wyspany radosny, brzuszek miękki , ładnie rośnie Nie muszę pisać jak się bardzo boję. Pediatra mówi że to trochę już za długo, jak lactuloza nie pomoę wyregulować kupek straszy nas szpitalem.