Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giede

Szukanie nowej pracy w innym mieście

Polecane posty

Gość giede

Witam. Szukam pracy poza swoim miastem zamieszkania. Szukam wszędzie, może być nawet 600 km od mojego dotychczasowego miejsca zamieszkania. Ale teraz problem: wszystkie moje wysyłane oferty nie w moim mieście pozostają bez echa. Mam wyższe wykształcenie, 10 lat w zawodzie. Czy pracodawcy z miejsca odrzucają ludzi z innych miast? Czy w liście motywacyjnym wspomnieć o tym, że to nie problem dla mnie przeprowadzić się za pracą? Podaję mój obecny adres zamieszkania, bo przecież nie przeprowadzę się zanim nie dostanę pracy i koło się zamyka :( Odpada podawanie w dokumentach adresu znajomych czy rodziny bo takich nie posiadam w miastach,w których szukam... Macie jakieś doświadczenia na tym polu?

Gość gość
no blad, bo tez na to patrza. piszesz swoj dawny adres zamieszkania i tyle. a po przyjeciu do pracy mowisz ze tydz temu sie przeprowadzilas na inne mieszkania. kierwa takie to ciezkie?

Gość giede
Ciężko to chyba Ty rozumujesz. Chodzi o to, że rekruterzy z miejsca chyba olewają ludzi z innych miast. Wysłałam bardzo dużo cv i nikt spoza mojego miasta nie zadzwoni nawet zaprosić na rozmowę. Dlatego pytam czy w liście tłumaczyć, że to nie problem przeprowadzka dla mnie. Bo taki rekruter np. ze Szczecina popatrzy, że jestem z Dl. Śląska i z miejsca odłoży moje cv bo uzna, że albo to pomyłka albo nie ma co się taką osobą interesować. Ktoś mi radził żeby wpisać adres znajomego, ale takiej możliwości nie ma.

Gość giede
inaccessible89 no pewnie, że pojadę na rozmowę jeśli dadzą mi 2 dni czasu ;) Usunięcie całkiem adresu to ponoć też niedobrze. Rekruterzy takich nie lubią :)

Gość giede
inaccessible89 to już nie wiem :) bo we wszystkich poradnikach piszą o adresie - żeby umieszczać. A masz jakieś doświadczenia z dojazdem gdzieś dalej na rozmowy?

Gość giede
Chyba znalazłam dobre rozwiązanie. Wklejam, może komuś się przyda w przyszłości :) Gdzie napisać o tym, że jesteś gotowy do zmiany miejsca zamieszkania? Kandydaci stosują różne rozwiązania – od umieszczania tej informacji w treści maila, poprzez list motywacyjny czy CV. Najskuteczniejszą metodą wydaje się być podkreślenie gotowości do zmiany miejsca zamieszkania w dwóch miejscach – treści maila oraz w CV tuż pod danymi adresowymi. Dlaczego akurat tam? Bo są to dwa dokumenty, która na pewno zostaną przeczytane przy procesie selekcji aplikacji (a list motywacyjny niestety nie zawsze). Sama treść maila może nie wystarczyć – nie rzadko adres mailowy na który spływają aplikację nie jest bezpośrednim adresem mailowym rekrutera (bywa tak, że CV wpływa na inny adres, a następnie aplikacje są zbierane w jedną”paczkę” i wysyłane do osoby przeprowadzającej selekcję – w takiej sytuacji, informacje z treści maila nie zostają załączone – przesyła się tylko CV i list motywacyjny oraz ewentualne inne dokumenty). Jeśli jednak umieścimy informację o gotowości zmiany miejsca zamieszkania tuż pod naszym właściwym, aktualnym adresem, informacja ta, nie zostanie pominięta przy selekcji aplikacji a nasze CV ma mniejsze szanse na to, że zostanie odrzucone właśnie przez to, że obecnie mieszkamy w innym mieście.

Gość inaccessible89
Ja nie mam potrzeby dojeżdżać do innego miasta. Natomiast wydaje mi się że te poszukiwania mogą być problemem dla Ciebie. Często trzeba stawić się na wielu rozmowach, by trafić na godne warunki, a benzyna też kosztuje. Pracodawcy też niechętni są rozmowom na Skype.

Gość gość
wpisz kobieto obojętnie jaki adres byleby kod sie zgadzał,bosz jak one te studia kończa jak tak cieżko mysla?

Gość giede
gość, to Ty ciężko myślisz i zupełnie nie zrozumiałeś/zrozumiałaś problemu. CHODZI O TO, ŻE REKRUTERZY Z MIEJSCA ODRZUCAJĄ CV, KTÓRE MAJĄ ADRES INNY NIŻ MIASTO, W KTÓRYM ODBYWA SIĘ REKRUTACJA. Poczytaj, co na górze wkleiłam z art. z netu, to zrozumiesz może o co chodzi.

Gość giede
inaccessible89 dla mnie największym problemem, to jest pozostanie w mieście, w którym teraz mieszkam bo tu nie ma w ogóle ofert w moim zawodzie. Niektórym się udają takie poszukiwania to i ja spróbuję, bo nie mam nic do stracenia :)

Gość julkakulpi
W CV nie musi byc adres, a nawet nie powinno go byc- bo wlasnie to moze powodowac dyskryminację/nieporozumienia. Przejrzyj sobie nowoczesne szablony- podaje się email, telefon, datę urodzenia i krótki opis :) Więc wywalilabym adres. Bo moze byc tak jak piszesz. Ja ostatnio znalazlam tutaj swietna oferte i zaczynam za tydzien :) : https://lepszapraca.pl/praca/wroclaw. Dzielę się, bo ta platforma pomogla mi przyspieszyc caly proces, jako ze oferty sa bardziej wyselekcjonowane niz na wiekszosci portali.

Gość pauldiah
w tym temacie mogę poradzić tylko portal, który mi bardzo pomógł, bo oferty są zawężone tematycznie, nie ma takiego bałaganu jak na innych stronach: https://lepszapraca.pl/praca/wroclaw

Gość ulka78
Też byłam w podobnie sytuacji i przyznam szczerzę, ze dużo dowiedziałam się z http://poradnikpracownika.pl/ . Jak sobie radzić z tym problemem, jak napisać Cv dobre, jak wypełniać formuarze różnego rodzaju.