Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proste prace uk

Polecane posty

Gość gość

Czy spotkaliscie sie kiedykolwiek z tym by 'proste' prace fizyczne (sprzatanie, praca za barem, w pubie, w sklepie, w fabrykach itd itp) mialy normalne umowy? Wiekszosc to 'smieciowki' - kntrakty zero hours gdzie nie platne sa urlopy, chorobowe, nie ma zagwarantowanej liczby godzin, placone do reki (praca na czarno) itd

Gość gość
Prace takiego typu (ktore proste wcale nie sa) sa faktycznie oparte w 99% na 0 hours contract. Jednak jezeli ktos Ci mowi ze taka umowa nie obejmuje chorobowego, platnych urlopow I ubezpieczen to klamie lub probuje cie wkrecic w jakis lewy biznes. Nawet jezeli masz kontrakt bez ustalonej ilosci godzin to nadal obejmuja cie te same zasady platnego urlopu, czyli "zarabiasz" poltorej dnia platnego urlopu za kazde przepacowane 180 godzin (innymi slowy 1,5 dnia wolnego za kazdy przepracowany miesiac zakladajac ze pracujesz na pelen etat- jezeli pracujesz mniej godzin, oczywiscie zajmie ci dluzej uzbieranie wymaganej ilosci). Jest to standard ustalony przez HMRC i Parlament i jezeli ktos chce cie zatrudnic na warunkachponizej tego jest to NIELEGALNE. Zglos to do Jobcentre, oni maja dojscie do odpowiednich organow prawnych. Polityka chorobowego zalezy od firmy, ale zazwyczaj na 0hours nie masz placone chorobowego ale znaczy to ze ktos inny bedzie musial za ciebie pracowac czyli ty zapewne przejmiesz godziny tej osoby kiedy wrocisz. 99% pracodawcow zatrudniajacych na 0hours umieszcza w kontrakcie klauzule o minimalnej zapewnionej liczbie godzin tygodniowo- zazwyczaj jest to ok.20. Jednak w zamian ty takze bedziesz musial przepracowac w te godziny, czyli jezeli nie pasuje ci praca w pon, wt i sr, bedziesz musial przepracowac kupe godzin przez reszte tygodnia. Placenie do reki sie wykrusza z powodow podatkowych. Jezeli pracodawca sam proponuje taka forme zaplaty lepiej sprawdz czy jest to legalna firma gdyz moze on probowac nie deklarowac cie do HMRC. I nawet jesli masz placone gotowka ZAWSZE musisz dostac z nia Payslip- tojest twoj dokment podatkowy i jezeli go nie dostajesz to jednoznacznie swiadczy ze pracodawca cos kreci. Tylko debile pracuja na czarno. :)

Gość gość
Oczywiście że mam umowę. Na początek dostałam 2.000£/mc. Nie daj się oszukać!

Gość gość
A ja w PL na poczatek dostalem 5000zł. I zycie wielokrotnie tansze niz w muzułmanskim uk:D

Gość gość
Coś tu źle pachnie, ja pracowałam w tesco kilka lat temu, przepracowałam tam 2 lata i miałam umowę z konkretna liczbą godzin, konkretną stawką, w niedziele miałam 150% stawki i pełnopłatne urlopy.