Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po macierzynskim zostalam zwolniona

Polecane posty

Gość gość

Wczoraj dostalam wypowiedzenie,a myślałam że wracam do pracy (skończył mi się urlop macierzyński I urlop wypoczynkowy ktory wykorzystalam ), mam umowę na czas nieokreślony. Szef zatrudnił na moje miejsce gdy poszlam na zwl z tytułu ciaży osobę która ma lepsze wyksztalcenie I.....tak to uzasadnił w zwolnieniu, .Wydaje mi się że to jest bezprawne, redukcja stanowiska I zatrudnienie kogos kto robi to samo co ja robilam? Co ma do tego wyksztalcenie??czy ktoras z Was byla w takiej sytuacji? Aaaa jeszcze uslyszałam że nie powinnam się dziwić bo 2 lata mnie nie było w pracy, więc to logiczne że ktoś inny teraz pracuje za mnie, tylko ma inaczej nazwane stanowisko w papierach...Przecież to normalne ze bierzesz zwl w ciaży a potem urlop, nie rozumiem jak tak można ?przepracowałam tam 6 lat!!!!:(

Gość gość
Zycie....niestety kobiety nie maja lekko na rynku pracy, ciezarna jest dla pracodawcy jak wrzod na d***e....

Gość gość
Tu czytaj np.: www.rodzina-i-kariera.infor.pl/kariera/zarzadzanie/326233,Czy-pracodawca-moze-zwolnic-kobiete-pierwszego-dnia-w-pracy-po-urlopie-macierzynskim.html

Gość gość
Ale masz 3 miesiace platne wypowiedzenia.i musi ci podac przyczyne w wypowiedzeniu umowy!!!! Nie podpisuj czasami zadnych dokumentow!!!!

Gość gość
Jeżeli zatrudnił kogoś z LEPSZYM wykształceniem czy doświadczeniem, to niestety ale ma prawo cie zwolnić.

Gość gość
Dostalam 3 mc wypowiedzenia,platne oczywiście,ale nie o to chodzi,czuje sie jakbym dostala w twarz:(

Gość gość
Trzeba bylo od razu zaznaczyc ze zmieniasz umowe na 7/8 etatu i moglby Cie cmoknac bo przez rok byla bys jeszcze chroniona. Z tym, ze płaca bula by mniejsza o ta godzine.

Gość gość
Nie mialam nic do gadania, wszystko w bialych rekawiczkach z prawnikiem wiec juz po sprawie :(

Gość gość
W sensie nie od razu a dwa tyg przed planowanym powrotem. Pracodawca nie moze odmowic przyjecia takiego wniosku i nie przedluzyc umowy ale po tych 12 miesiacach dopiero

Gość gość
No to lipa troche :( duzo moich znajomych tak wlasnie robi z tym zmniejszeniem etatu, ale to tylko jesli wiedza ze szef jest swinia i moga sie nastawiac na wylot. Te ktore maja szefostwo w porzadku normalnie wracaja na stare warunki, bo osoby zatrudniane na ich miejsce od razu wiedzialy, ze to tylko umowy na zastepstwo i pozniej nie maja na co liczyc.

Gość gość
a co ty myślisz ze oni nie maja strat jak ty sobie tak na 2 lata pojdziesz na urlopik i tez w d***e masz

Gość gość
A co taka kobieta po 2 latach przerwy może wniesc do firmy?! Ciagle zwolnienia na dziecko,wyleciała z rynku pracy to musi zapłacić za to wysoką cenę. Uważacie sie za święte krowy!

Gość gość
Miałaś wybor: albo dziecko sobie robisz albo normalnie żyjesz i pracujesz. Zdecydowałas inaczej wiec ponieść konsekwencje.

Gość gość
Trza bylo zmniejszyc etat, ja tak zrobilam bo wiedzialam co bedzie.

Gość gość
Co to za głupie stwierdzenie ze albo robisz dziecko albo zyjesz i pracujesz? To kobiety W OGOLE mają nie rodzić dzieci? Skąd w was tyle jadu? Pewnie dupa was boli, że ktoś mial dwa lata przerwy od pracy, wam to nie bedzie nigdy dane. Autorko, nie przejmuj się, znajdziesz inną pracę. Pracowałaś 6 lat wiec masz jakies doświadczenie.

Gość gość
8:30 a skąd ty wiesz głupia kwoko ze nam to nigdy nie będzie dane? hm? wróżka zgadlam?

Gość gość
Nie słuchaj zapatrzonych w korpo super singielek, ktore beda płakac ze facet je zostawił bo wolały prace niż rodzine. Albo tych co są takie mądre, bo same w obawie o wlasna dupę wrocily do roboty po pół roku,ale z dzieciakiem siedzi babcia',niania albo siedzi w swietlicy. Fakt szef chamsko postapił, ale rzeczywiście mogłas sie wywiedziec jak było z innymi kobitkami w firmie. I zredukowac etat, miałabys chociaż ten rok zagwaratowany.

Gość gość
8.36 skąd wiem? Twoje słownictwo wskazuje na to jaka jestes sfrustrowana. Ok, bedzie ci to dane i nie bedziesz siedziała na macierzynskim? Ciebie też kiedyś moga zwolnic jak bedziesz miec dzieci to dlaczego najezdzasz na autorke?

Gość gość
czym się przejmujesz? szukaj innej roboty i tyle. Samo zycie. MNie też zwolnili po 3 latach wychowawczego .... nawet gdybym o tym wiedziała też poszłabym na ten urlop. 3 lata z dzieckiem były dla mnie ważniejsze i super wspominam ten okres. Dziś mam nową pracę a życie toczy się dalej.

Gość gość
Welcome to the Poland! Dlatego wbrew pozorom w ciazy lepiej byc na smieciowce badz wcale nie pracowac bo potem i tak naleza sie zasilki a przynajmniej nie ma takich jaj. Tylko szukasz pracy bo wiesz od dawna ze jej nie masz bez niespodzianek.

Gość gość
8.53 super podejście, tak trzymać! A co fo smieciowek, to ja wlasnie zaszlam bedac na smieciowce. Pieniadze potem i tak mialam (nowe becikowe dla tych ktore nie pravowaly na normalnej umowie), 500 plus i mąż mial z pracy jakies tam dodatki. Ja pracy szukam, przynajmniej od poczatku wiedzialam na czym stoję. Jakbym miala normalna prace to tex pewnie musialabym szukac nowej... Wiec bez sensu sa stwierdzenia zeby o dziecku muslec dopiero jak ma soe stała prace. Autorka miala i co? A decyzji o dzuecku nie warto przedłużać.

Gość gość
Ale dlaczego pracodawca ma sie dokladac do was! Po 2-3 latach powrotu do firmy co wy mozecie jej dac?Co o niej wiecie?Co wiecie o nowych klientach, itd...Sorry, czas patrzec na to realnie.

Gość gość
Ja się szefowi nie dziwię. Biorąc tak dużo wolnego od pracy (niezależnie z jakiego tytułu) jeśli się jest osobą myślącą, trzeba liczyć się z tym, że zostaniemy zwolnieni. Prawo do zajęcia się dzieckiem, prawo w sensie przepisów to jedno a życie to drugie. Pracodawca, twoi współpracownicy też mają prawa. Tak trudno zrozumieć, że ty odeszłaś, na twoje miejsce przyszła lepsza osoba, szef jest bardziej zadowolony, koleżanki z pracy też, ta "nowa" jest na bieżąco, ty nie - dla firmy 2 lata to ogromna różnica i co teraz "wielka pani" z łaską postanowiła wrócić i mają się pozbyć lepszej osoby i męczyć z tobą, przecież to byłoby nienaturalne, głupie...

Gość gość
Podpisywalas cos???

Gość gość
Niektóre siedzą 5 lat i wracają.

Gość gość
Pewnie sa takie prace gdzie mozesz i 5 lat siedziec w domu i wrocic tak jakbys wczoraj w n iej byla. Ale umowmy sie...to mniejszosc...

Gość gość
wgl to umowny się zebyscie nie szły przez 10 lat do roboty i niech was po takim czasie przywitaja czerwonym dywanem i kwiatami :D ha ha

Gość gość
9.18 no mozna się posmiac, ale moim zdaniem jak kobieta wraca zaraz po macierzynskim, nie idzie na wychowawczy nawet to chamstwo ja zwolnic. Przez rok macierzyńskiego jyz tak o wszystkim nie zapomni, nie przesadzajcie. To co, ma wrocic dzien po porodzie wedlug was? Czy w ogole niech wszystkie beda bezdzietne i naszw pokolenie bedzie ostatnie :) super

Gość gość
Moja siostra siedziała kilka lat na wychowawczym..tylko chamsko robila, bo ciagle mowila ze zaraz wraxa a potem przedluzala urlop bo jej sie jednak nie chcialo pracować. W kobcu wrocila, pracowała kikka miesiecy, skończyła się jej umowa i do widzenia... Zatrudnili na jej miejsce jakas rodzine szefa, ona mowi że to dlatego ja zwolnili, probuje usprawiedliwiac swoje zachowanie z tym przedluzaniem urlopu. Gdyby od razi powiedziala ile bedzie siedziec to co inneho a tak to oni nie wiedzieli na czym stoją i kiedy ona w końcu wróci. I tak by ja zwolnili nawwt jakby nie mieli jakiejs tam rodziny szefa na jej miejsce.

Gość gość
Sory za literowki. Jeszcze dodam, że od tamtej pory ona już siedzi w domu, dziecko w szkole, ona by chciała drugie bo tesciowie sie jej czepiają ze ona siedzi a ich syn zasuwa, to cgce miec usprawiedliwienie. Ale jej maz nie chce drugiego bo zarabia najnizsza i za to i 500 plus żyją 3 osoby.