Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jeden plod mniejszy

Polecane posty

Gość gość
Hej moja bratowa tak sie przejela ze zadzwonila do mnie i jej blizniaki w 11 tygodniu mialy 26 % roznicy. Ona tak sie zalamala jaj jej lekarz powiedzial ze dzieci nie maja szans ze cala ciaze umierala z nerwow mimo ze inny lekarz ja uspakajal. Nie wiem skad sie biora tacy lekarze xxx I dzieciaczki zdrowe tak, mają się dobrze? To dobrze,że znalazła lekarza,który ją uspokoił. Ja też jestem cała w nerwach. Powiedz później te różnice wyrównały się?

Gość gość
Moze lekarce chodzilo o zespol znikajacego blizniaka bo dotyczy on okolo 30% ciaz blizniaczych w pierwszym trymestrze. Ale nie ma co juz rozmyslac co ta babka miala na mysli tylko juz wiecej do niej nie isc i zmienic lekarza. Ciaza blizniacza nie jest taka czesta i prosta i niektorzy lekarze sie nie znaja po prostu.

Gość gość
Właśnie ona prowadziła ciążę bliźniaczą mojej dobrej koleżanki i ona była zadowolona. Nie wiem jak u niej było na początku bo nigdy o to nie pytałam. I w ogóle to jest jedna z najbardziej polecanych ginekologów z miasta. Dlatego zdecydowałam się na nią. Już nic nie wiem.

Gość Anulkaa87
Ja się niczym nie denerwowałam, bo nie wiedziałam ze powinnam :) lekarz robiący usg powiedział, ze wszystko jest idealnie, ciąża dwuowodniowa i dwukosmowkowa (wiec najbezpieczniejsza dla dzieciaczków), do wymiarów tez nie miał zastrzeżeń :) z wynikami poszłam do mojej gin i usłyszałam to samo. Rożnica w mm jest spora, ale już w wieku ciąży usg był to tylko jeden dzień (6t3d i 6t2d). Także chyba Twój lekarz trochę przesadza, poradź się innego lekarza, najlepiej mającego doświdczenie z ciążami bliźniaczymi.. I nie panikuj. :)

Gość gość
I nie martw sie naprawde :-) ja jestem w 31 tc blizniaczej lezalam juz na patologii ze skrocona szyjka mam pessar zalozony mialam zastrzyki sterydowe. Najwazniejsze zeby donosic ciaze jak najdluzej bo to jest naprawde problem niestety. Ciaza taka nie jest prosta i musisz miec twarda psychike od samego poczatku bo rozne rzeczy moga wydarzyc sie po drodze.

Gość Anulkaa87
gość dziś - święta racja. U mnie 34 tc, 3 pobyty w szpitalu, cukrzyca ciążowa (na diecie, bez insuliny), też po sterydach, założony pessar i nakaz leżenia bo już miałam zagrożenie porodem w 31 tc. Także więcej spokoju, przed Tobą trudne miesiące, ale jak poczujesz dwie skaczące w brzuchu istotki, to będzie łatwiej o optymizm :) no i koniecznie dobry lekarz, najlepiej pracujący w szpitalu.

Gość gość
Gratuluje kochana 34tc :-) ten pierwszy bezpieczny prog przekroczony gdzie juz wszystkie narzady w tym pluca sa rozwiniete :-) Drugi to 37 tc gdzie ciaze uznaje sie za donoszona. Marze o tym. Autorko jeszcze bedzie tak ze na forum to Ty bedziesz pocieszac inne dziewczyny.

Gość gośćAnka
Hej u mojej bratowej sie to nie wyrownalo, chlopczyk byl duzo wiekszy od dziewczynki jak sie urodzili. Tak jak pisalam dziewczynki nie dalo sie juz pozniej mierzyc bo byla wcisnieta przez brata. Urodzili sie w 35 tygodbiu ciazy. Oczywiscie jak na wczesniaki pobyli w szpitalu ale wszytsko dobrze sie skonczylo. Maja 3 latala i sa super dzieciakami

Gość gość
Autorko, nie martw sie naprawde, wszystko co dziewczyny napisaly wyzej to 100% racji. Prosze napisz z jakiego jestes miasta. Jesli z Krakowa lub okolic polece Ci mojego lekarza, rodziłam u niego blizniaki półtora roku temu - tez były roznice, do tej pory jedna jest 5 cm wyzsza od drugiej! Sa super zdrowe, dzieki jego natychmiastowej reakcji w 2 min wykonano profesjonalnie cesarke z pełnym znieczuleniem, bo jedno z dzieci nagle na ktg zaczeło tracic tetno. Pozdrawiam

Gość gość
Aha, i donosilam ciaze do skonczonego 38 tygodnia! Ani raz nie byłam w szpitalu w czasie ciazy. Rowniez uwazam, ze głównie dzieki temu lekarzowi - spokój, opanowanie, mało słów a duzo skupienia i dokładnosci w badaniach oraz prewencji w działaniach.

Gość gość
Dziękuję bardzo wam dziewczyny. Bardzo ale to bardzo wsparłyście mnie. Aż poczułam się lepiej i zaczęłam myśleć pozytywnie. Ja jestem z Krosna, z podkarpacia. Może któraś z was też stąd lub okolic i poleci mi ginekologa? Jej tyle z was miało od początku różnice w wielkości zarodków i żaden lekarz nie powiedział wam,że to nienormalne a u mnie 5mm i wydała prawie wyrok a ja byłam na skraju załamania.

Gość gość
Moja dziewczyna była cały czas mniejsza od brata o ok. 30 - 35 % . W związku z tym praktycznie od 26 tyg byłam pod obserwacją w szpitalu. Urodzili się w 35 tyg. z wagami 1950 i 3100. Teraz wszystko ok. Dziewczyna jest trochę mniejsza i drobniejsza, ale teraz po roku różnice się zacierają. Bardzo ważne by mieć dobrego lekarza, nie każdy się nadaje do prowadzenia ciąży patologicznej, a ciąża bliźniacza jest po prostu trudniejsza i bardziej niebezpieczna.

Gość gość
To ja pisalam z Krakowa Mam rodzine w Krosnie, w tym lekarza. Zapytam o dobrego ginekologa i napisze tutaj :) Albo zostaw swojego maila? A gdzie planujesz rodzic?

Gość gość
To ja pisalam z Krakowa Mam rodzine w Krosnie, w tym lekarza. Zapytam o dobrego ginekologa i napisze tutaj usmiech.gif Albo zostaw swojego maila? A gdzie planujesz rodzic? xxxx Planuję rodzić właśnie w Krośnie. Tylko może okazać się,że wytypujesz tą Panią u której byłam bo podobno jest bardzo dobra. najlepiej jakby ten lekarz miał doświadczenie w ciążach bliźniaczych. Będę ci bardzo wdzięczna za namiary. Mój mail patrycja19298@wp.pl Kiedy mogę spodziewać się odpowiedzi?

Gość gość
jutro bede u mamy, poprosze ja, aby zapytała przez telefon swoja kuzynke, która własnie pochodzi z krosna, mieszka tam i jest lek internista. dam znac czy kogolwiek polecono jak tylko bede mogła. pozdrawiam i dobrej nocy

Gość gość
Może jeszcze ktoś rodził bliźniaki i się wypowie.

Gość Anulkaa87
Mojej babci sasiadka urodzila 3 lata temu bliźniaczki jednojajowe (jednoksmowkowe, wiec bardzo ryzykowna ciaza). W ciazy miala zespół podkradania, czyli jedna z dziewczynek nie rosła. Robili jakis zabieg, poprawiali przepływy, potem musiała już leżeć. Urodziły sie z róznicą w wadze, były wcześniakami, ale dziś nie zgadniesz która była tą większą, obie rozwijają się tak samo czyli bardzo dobrze.

Gość gość
Właśnie sprawdzałam normy i w 9tc płód powinien mieć przynajmniej rozmiar 20mm. Mojemu brakuje 2mm. W sumie sama nie wiem czy on rośnie bo to było moje pierwsze badanie z pomiarami. Mam tylko nadzieje,że prawidłowo się rozwija. Lekarka już widziała główkę,nóżki,rączki w obu dzieciach.

Gość gość
tzn powinien mieć 2 cm

Gość gość
Znajdź dobrego specjalistę który zna się. W przypadku gdyby był np. Zespół podkradania to do 20 tyg. Można zrobić operacje w CZMP w Łodzi. Ważne żeby lekarz wykrył i nazwał nieprawidłowość a nie straszył. Bo może różnica w twoim wypadku nic nie znaczy.

Gość Mama A i P
Pierwsze USG mialam w 11 miesiacu. Od same poczatku dzieci byly rozne. Okolo 20% różnicy. Mniejszy synek urodzil sie z niedorozwojem jednej raczki, do tej pory (7 lat) ma ta raczke nie do konca sprawna ale nigdy nam to w zyciu nie przeszkadzalo. Bardzo nieprofesjonalna ta Twoja lekarka. Jesli to jedna z najlepszych lekarek w miescie to ja wspołczuje miastu. Pamietaj ze ciaze blizniacze to nie sa latwe ciaze. Idz do innego lekarza zamiast sie martwic

Gość gość
Mama A i P dziękuję za wpis. Jutro postaram się zadzwonić do innego lekarza żeby przyjął mnie w tym tygodniu. A tobie co lekarze mówili na tą różnicę?

Gość gość
A u nas byla roznica mniejsza niz 20% i byl zespol podkradania.W 26tyg.nagle trzeba bylo rozwiazac ciaze bo byly patologiczne przeplywy i bezwodzie i ogromne wielowodzie.Jeden synek zyl tylko 6dni niestety,drugi pomimo trudnego startu jest zdrowy i fajnie sie rozwija.Bardzo brakuje nam synka....Powodzenia i dwojki zdrowych dzieciaczkow zycze :-)

Gość gość
Autorko, nie wiem czy sprawdzałas w necie? Ludzie polecaja lekarzy w Krosnie np na portalu krosno24, na gazecie.pl, rowniez na kafeterii był taki temat. Niestety nie moge wkleic linkow bo kafeteria uznaje to za spam :o

Gość gość
Powyzsze dwa wpisy to ja z Krakowa - pisalam wczoraj :) Mamie nie udalo sie dzis zadzwonic do tej kuzynki, ale jeszcze bede ja prosic. Autorko, a moze raz udałoby Ci sie przyjechac do Krakowa na konsultacje do tego mojego lekarza? Zeby chociaz ocenil sytuacje? To nie jest bardzo daleko...

Gość gość
Albo w ogole na kosultacje do jakiegos dobrego lekarza w Krakowie, specjalisty od ciaz blizniaczych. Ja prowadzilam ciaze u dr Janusza Dziedzica. A np. moja kolezanka urodziła blizniaki pod opieka malzenstwa Ludwin & Ludwin (zobacz sobie w necie) - sa drodzy niestety, ale sami maja blizniaki i ponoc sa swietni. Pozdrawiam

Gość gość
Wiesz co na razie pójdę jeszcze do krosna na usg, może na kolejnym bedzie już lepiej :( Sama pisałaś,że rodziłaś bliźniaki i od początku się różniły. Może znajdziesz wydruk usg z początku ciąży ?

Gość gość
tak tak, poszukam :)

Gość gość
dziękuję :(