Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skąd ta moda na głupie dziwaczne imiona dla dzieci ?

Polecane posty

Gość gość

Jakieś Mije , Zoje itp. ? Czy te nowomodne mamuśki nie zdają sobie sprawy z tego że dając dzieciakowi takie imię niepotrzebnie skomplikują mu życie ? Przecież to brzmi groteskowo , taka Mia Kowalska :-O

Gość gość
Tysięczny post na ten sam temat...Nudy!

Gość gość
Zoja to jedno z najgorszych imion jakie widzialam... a jest wysyp zojek co zauwazylam na instagramie :/

Gość gość
Spoko ,ja znam Zoye .....:-) I zyje :-) ,znsm tez Krystyny I Malgorzaty I tez zyje ;)

Gość gość
Jakie było najbardziej oryginalne imię z jakim się spotkaliście wsród waszych znajomych? Ja znałam Berenikę, Marcjannę i Ludka (Ludosława).

Gość gość
Mia to kompletna porażka a odmiana tego "imienia" w polskim przyprawia o zgon ze śmiechu Mianownik - >Kto? :Mia Dopełniacz - Kogo? (nie ma) :Mii Celownik - Komu? (się przyglądam) : Mi Biernik - Kogo? (widzę) :Mię Narzędnik - (Z) kim? (idę z) :Mią Miejscownik - O kim? (mówię o) :Mi Wołacz - O! :Mio :-D:-D:-D

Gość gość
odpowiedziałaś sobie sama na to pytanie "MODA". Jak każda moda przyszła, pohula i pójdzie. Mnie się i tak w sumie bardziej Zoja podoba niż Kasia :P

Gość gość
skąd sie biora ludzie ktorzy tak rozkminiaja kto komu jak dal na imie? serio was to interesuje? pytam na serio, bo mnie zwisa i powiewa jak kto ma na imie albo jak ma zamiar nazwac dziecko

Gość gość
Aneta i Anita tez brzmialy groteskowo jeszcze 200 lat temu, teraz uwazane sa za zupelnie normalne imiona a przywedrowaly z tego tak znienawidzonego zachodu.

Gość gość
lepsza Zoja od Leny albo Nadii - imiona jak dla ruskich prostytutek

Gość gość
A może jak u Wiśniewskiego, to są: Xavier Michał, Fabienne Marta, Ettienette Anna i Vivienne Vienna - ło matko.. i jeszcze włoski pofarbujcie , durne mamuśki, na różowo albo zielono , będziecie się wyróżniać , będzie tak łorginalnie i światowo :-D :-P

Gość gość
Serio tak nazwał dzieci? O ja :D

Gość gość
Z wiki : Pierwszą żoną Michała Wiśniewskiego (w latach 1996–2001) była piosenkarka Magda Femme. W tym czasie był w kilku związkach z innymi mężczyznami. Drugą (w latach 2002–2006) piosenkarka, tancerka, aktorka i choreograf Marta Mandaryna Mandrykiewicz-Wiśniewska, z którą ma dwoje dzieci, syna, Xaviera Michała i córkę, Fabienne Martę. Trzecią żoną (w latach 2006–2011) była Anna Świątczak, z którą ma dwie córki, Etiennette Annę i Vivienne Viennę. 30 czerwca 2012 po raz czwarty zawarł związek małżeński z Dominiką Tajner, córką Apoloniusza Tajnera, prezesa Polskiego Związku Narciarskiego. Razem wychowują jej syna Maksymiliana z pierwszego małżeństwa.

Gość gość
No żeby taki mały pacan wyróżniał się.

Gość gość
Znajoma dała na imię córce Gizela ;)

Gość gość
a mój ma na imię Grześ :D

Gość gość
. Moda była zawsze. Ludzie wzorowali sie na roznych przykladach np Tadeusz po Kosciuszce, Grazyna - po poemacie Mickiewicza, Waldemar - po kiczowatej Tredowatej Mniszkówny. Sebastian byl imieniem praktycznie nie spotykanym w Polsce przed serialem dla dzieci "Bella i Sebastian". Teraz ludzie jezdza, ogladaja, sluchaja, wiec wiecej roznych imion, przez czesc uwazanych za piekne, pzrez innych za dziwaczne.

Gość gość
teraz takie imiona dziwia ale gdy te dzieciaki porosna to bedzie to dla nich normalne a dziwic beda imiona naszego pokolenia, z malo spotykanych imion to znam 2 dziewczynki imieniem Augustyna

Gość gość
Może jesteś już z innego pokolenia, ale uświadom sobie, że rzadkie imię tylko UŁATWI życie dziecku, które od dzieciństwa właściwie będzie funkcjonować w świecie cyfrowym, będzie potrzebować setek loginów, będzie potrzebowało wyróżnić się z setek cv, będzie musiało być rozpoznawalne w natłoku informacji. Mia Nowak będzie nie będzie miała problemu z założeniem e-maila jak np. Katarzyna Nowak. Co z tego wynika: jej dane kontaktowe będą łatwe do zapamiętania, jej cv zostanie szybciej zauważone, jej produkt łatwiej będzie sprzedać, klientowi wystarczy parę sekund reklamy by zapamiętać dane. Mia Nowak ma lepiej i łatwiej w cyfrowym świecie - szczególnie rodziny o popularnych nazwiskach powinny pamiętać o tym aspekcie życia naszych dzieci.

Gość gość
W pracy mam koleżankę która nazwala swoje dzieci: Jerzy - ( Popiełuszko) Karol - ( Wojtyła) Jan Paweł - ( papież ) Stefan - ( Wyszyński - prymas 1000 lecia) Wszystkie dzieci nazwane i ochrzczone po linii kościelnej. Najstarszy jen syn nazwał swoich synów Benedykt i Franciszek. Ludzie mają... Dodam ze koleżanka jest katechetką.

Gość gość
gość dziś xx Zgadzam sie. Ja np ze swoim imieniem i nazwiskiem jestem jedyna w necie, co znacznie ułatwia zycie, bo z nikim sie nie mylę. A juz moj maz ma chocby na f-b 2 jakichś strasznych facetow o tym samym imieniu i nazwisku ( ktore zreszta nie jest az tak popularne), w dodatku w ttym samym wieku, bywa mylony. Co do Mii - akurat robi sie na nia moda, wiec moze byc podobna w popularnosci do Katarzyny...

Gość gość
14.27 no co ludzie maja...? Bo nie rozumiem z czegu tu się tak wyśmiewasz? przynajmniej maja wiarę, jakies wartości i według nich zyja. to ze ty jesteś niewierzaca nie znaczy ze masz kogoś wysmiewac...

Gość gość
bo przyszla taka glupia moda na te udziwnione i babcine imiona...ludzie na sile jedni chcą się wyróżnić, drudzy być tacy "światowi" jak ci celebryci...

Gość gość
Ty mądralo od wiary i wartości - zapamiętaj sobie ze generalnie większość imion polskich pokrywa sie z imionami świętych. Z tego czy nazwiesz dziecko Jan czy Pawel czy Karolek nie niesie za sobą żadnych wartości, co najwyżej politowanie nad takim takim zaszufladkowaniem imion dzieci, czerpanie wzorów z imion hierarchów kościelnych, może to świadczyć o głębokim niezrównoważeniu, badz ociężałym umyśle.

Gość gość
bo przyszla taka glupia moda na te udziwnione i babcine imiona.. xx Pamietaj, ze w nie az tak dawnej epoce Jurkow, Bożen czy Zbyszkow, Stasiów, za udziwnione uchodzily takie jak Damian, Patrycja, Sebastian, Jakub, Bartek , a za 20 lat te wlasnie imiona beda "babcine"... W latach 50-tych i 60tych w klasie mialam Jurkow, Grazyny, Irenki. Kiedy jakas znajoma nazwala córke Patrycją, bylo zdumienie i pytania , czy bedzie pasowac do polskiego nazwiska. Inny znajomy nie pozwalal sie nazywac Jakubem tylko Januszem, bo uwazal,ze Jakub jest imieniem żydowskim. Na studiach pamietam Bartka- znala go z powodu "oryginalnego" imienia cala uczelnia.

Gość gość
Najdziwniejsze imiona, jakie nadaliśmy dzieciom w 2016 r. dziewczynki: Sindi i Safira Jesica i Viorika Paloma i Nawojka Mrówka i Mercedes Lotta i Leja Kiara i Jeżyna Jarzyna i Guantanamera Inetta i Calineczka Berenike i Amnezja Eunika i Idalia chłopcy: Żyraf i Ziemomysł Wolfgang i Toro Torkill i Thorgal Sylas i Tito Symeon i Rodion Odo i Noam Nestor i Napoleon Myszon i Mił Lavente i Jano Belzebub i Zoe Od 1 marca 2015 obowiązują nowe zasady nadawania imion w Polsce. Od tego czasu ponad 400 dzieci otrzymało niepolskie imiona. Rodzice, korzystając z nowych przepisów, które weszły w życie 1 marca, wybrali dla swoich dzieci takie imiona, jak m.in. Andrea, Carmen, Elena, Hannah, Iwo, Jessica, Kelvin, Lorenco, Marika, Mike, Natan, czy Rafael - informują urzędnicy z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. I tak na marginesie-jak łatwo będzie miał w przyszłości chłopak o imieniu Belzebub ,Myszon ,Żyraf czy Tito ? Albo dziewczyna Amnezja ,Jeżyna /Jarzyna ,Mrówka czy Guantanamera ? Serio ,świat cyfrowy stoi otworem ,wystarczy się przedstawić Jestem Belzebub Kowalski albo Amnezja Nowak :-D:-P

Gość gość
Statystyki imion i nazwisk z bazy PESEL -Najrzadziej występujące imiona w Polsce wraz z liczbą wystąpień i podziałem na płeć (na stronie MSW wypisano imiona pojawiające się CO NAJMNIEJ pięć razy ) jedziemy: imiona żeńskie: ALAA (taka Ala tylko dłuższa) AMBROZJA (poważnie, zero kitu, pięć wystąpień) AŁA (ała…, zapewne pokrewna do Ałły, imię Ałła na wschodzie występuje, jak najbardziej) AURA (a jednak, dobra Aura nie jest zła) BARABRA (nie, nie Barbara, podejrzewam rejestrację w poniedziałek rano, krótko po narodzinach, ściślej po pępkowym) CHI (tai chi) CZEKINA ELIGIUSZA FILIP (tak jak czytacie, ta Filip) GLAFIRA (i jej siostra Glazura, przepraszam, musiałam) HA (cha, cha, krótszego nie było, to fakt) KRUSZYNA (noooooooo! Wiedzą, co dobre! Rąbnęliście się trochę, bo brakuje Z, ale spoko, wielu Kruszyznę przerabia na Kruszynę) ŁESIA (kojarzy mi się z Lesiem) NADEŻDA (czym to się różni od Nadieżdy, bo nie ogarniam) NOCOLE RAHELA (to samo co Rachela, tylko z błędem ortograficznym) RÓŹA (nie Róża, Róźa, pięć wystąpień) ŚNIEŻYNA VAN (a dobra, nie skomentuję) YOLA (Yolka, Yolka, pamiętasz…) x imiona męskie: ÁDÁM (tak, musiałam sięgnąć po znaki specjalne) ADAMO (były takie jeansy, dobre były, nosiłam) ANASTASIS ARIE BARŁOMIEJ I BARTŁOMEJ (tak, przeczytajcie trzy razy. Tu też obstawiam efekt poniedziałku) BROOKLYN (i jego bliźniak Bronx) CODY (źródłowe) DÁNIEL (bo przecież zwykły Daniel wygląda tak banalnie bez kreski nad A) DOMINK (pięć wystąpień, efekt poniedziałku jest naprawdę silny) FABRYCJO (niby nic, ale mnie urzekł) GLEB (też mnie ujął i też niby nic) ISA (męskie, męskie) KAMILL (chyba ta sama historia co z Ádámem) MAJKIEL (spolszczone, OK, ale trochę przesadnie) NIEMIR (a jednak! Duch w narodzie nie zginął! Stare prasłowiańskie imię. Rodzicami muszą być poloniści lubujący się gramatyce historycznej lub historii języka, nie ma innej opcji) NICOLO i NICCOLO (po pięć wystąpień. Jakaś rozbieżność w ilości C, efekt poniedziałku lub kiepska klawiatura w urzędzie) RUDY (chłop na 102) ŁUKSZ (pięć wystąpień, efekt poniedziałku jest jednak miażdżący) ZBYLUT (nic, nic)

Gość gość
Moja prababka miala na imie Scholastyka.

Gość gość
Do mojej szkoly chodza Emanuel i Noel. Dodam ze jeden i dugi nosi typowo polskie nazwisko.

Gość gość
A ta mądralińska co smęci o tym ze "oryginlane życie ułatwi funkcjonowanie w świecie cyfrowo -dorosłym" wygrała temat . Niestety nie wie że w USA przerabia się to od lat . Akurat wielce oryginlane imiona są domeną patologicznych dzielnic gł. murzyńskich ...I już to trafiło do opracowań jak te oryginlane imiona 'ułatwiają " życie .Owszem cv się wyróżnia -od razu idzie na dno kubła albo do niszczarki ....