Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZY 400 ZŁ MIESIECZNIE ZA PRZEDSZKOLE TO DUZO WG WAS?

Polecane posty

Gość gość

PYTAM BO MOJA SIOSTRA CIAGLE NARZEKA NA BRAK KASY A Z DRUGIEJ STRONY CHWALI SIE ZE PLACI MIESIECZNIE 400 ZL ZA TO PRZEDSZKOLE PRYWATNE.

Gość gość
400 za prywatne to chyba nie dużo. Moje dzieci chodzą do państwowego i dwoje dzieci wychodzi mi maksymalnie 300 zł ,ale cieszę się że przedszkole ma własną kuchnie bo prywatne to większość katering a wiadomo jak z tymi kateringami bywa ....:O

Gość gość
Jak za przedszkole prywatne, to bardzo bardzo malutko.

Gość gość
Państwowe są ustawowo za darmo

Gość gość
Wydaje mi się, że to mło. Ja mieszkam w małym mieście na Śląsku i tutaj nie ma przedszkola za 400zł. Chyba, że o same czesne chodzi :) nie licząc posiłków.

Gość gość
To zaden szał, powiedziała bym ze jak na prywatne to tanio. Mnie sam żlobek wynosi 680

Gość gość
To bardzo malutko... pod warunkiem, że jest to PRZEDSZKOLE, a nie PUNKT PRZEDSZKOLNY. Często punkty przedszkolne (tak zapisane w dokumentach, tak zgłoszone do urzędów) nieprawidłowo nazywają siebie przedszkolami.. A różnica jest np. w sposobie odżywiania (przedszkola muszą mieć posiłki gotowane na miejscu), w uwzględnianiu podstawy programowej, w zatrudnianej kadrze (w przedszkolu trzeba mieć wykształcenie wyższe bezwzględnie) itp. Tych różnic jest sporo. Jeśli 400zł to opłata za przedszkole, to bardzo malutko.. Chyba, że to jest opłata tylko i wyłącznie za opiekę nad dzieckiem (tzn. opieka, posiłki i różne zajęcia organizowane przez wychowawców). Że nie ma tam żadnych zajęć dodatkowych prowadzonych przez inne osoby (nauczyciele, trenerzy, instruktorzy). Wtedy, to taka opłata jest normalna. My płacimy za przedszkole prywatne 800zł -opieka, posiłki, rytmika, angielski (codziennie), niemiecki (2x), gimnastyka (akurat prowadzona bardzo fachowo i fajnie, wiem, bo jest monitoring i kilka razy widziałam zajęcia), tańce, logopedia. Oczywiście różne występy dzieci, imprezy wewnętrzne (bale, zabawy, oglądanie teatrzyków, pokazów itp.) Dodatkowo można płacić np, za indywidualne (lub w parach) zajęcia z logopedii (50zł/msc) czy zajęcia z piłką (32zł/msc). Można też rozszerzyć opłatę o dodatkowe 100zł/msc, w ramach którego są zajęcia na basenie, hiszpański i basen. (wszystko raz w tygodniu). Zauważyłam, że sporo osób z tego korzysta. 400zł, o których piszesz, to jest bardzo mało. My też nie mamy wiele pieniędzy. Pracuje tylko mąż, mamy jeszcze jedno dziecko. Ale na przedszkole pieniądze muszą się znaleźć i już. Mogę oszczędzić na wydatkach związanych z ubraniami (bardzo często kupuję na allegro czy w ciuchlandach), na obuwiu (nie muszę przecież ciągle kupować sobie nowego, czy mieć kilkunastu par). Nie chodzimy do kina, u fryzjera byłam chyba ponad 2 lata temu (może dlatego, że bardzo tego nie lubię), sama się farbuję. Pieniądze inwestuję w dzieci. Przedszkole bardzo dużo dziecku daje. Rozwija się w różnych dziedzinach. Dlatego tam chodzi. Też czasem narzekamy, że kasy mało, że mogłoby być więcej. Ale tragedii nie ma. dobrze, że to dziecko chodzi do przedszkola. A 400zł to nie jest majątek.

Gość gość
Malo. Ja place 490 plus 65 za zajęcia dodatkowe. Razem co miesiąc wychodzi mi zawsze 530-500(zalezy ile miesiąc ma dni i ile pójdzie.

Gość gość
ja place 1400 zl jedne z najtanszych jakie bylo tak to od 1700 w gore-prywatne Wawa panstwowe ok 600 ale wez sie dostan, trzba byc smotn amamuska lub z bidy pochodzic.. 400zl?? to za 2 dni moja niania dostawla.. kredyr 1600 oplaty 500 przedzkole 1400 niezle co?? czuje sie jak bogaty biedak bo razem mamy niezlq kase a wszystko idzie juz 1 dnia///eh za co nastepne dziecko?

Gość gość
dostaje 500+, jeżeli tak to powiedz jej niech zamknie ryja i nie narzeka. Teraz ja każdej takiej matce co jak narzeka to się pytam czy ma 500+, jeżeli tak to od razu karzę jej zamknąć mordę.

Gość gość
Nasze kosztuje 1200 i nie dostajemy 500+ "w nagrodę" że sami sobie radzimy. Dziecko wymaga terapii, dlatego państwowe z 34 dziećmi w grupie po prostu odpada. Prywatne zapewnia terapię sensoryczną, logopedę itd. Dlatego musimy tyle płacić, a że tyle kosztuje starszak... to na drugie dziecko nas nie stać.

Gość gość_nauczycielka
W państwowym nie moze być wiecej niż 25 dzieci.

Gość gość
Bardzo malo. moja siostra dwa lata temu placila ponad tysiac.

Gość gość
dziś Może i 'nie może', ale po reformie PIS u nas tak JEST. Gdzieś trzeba było dzieci upchnąć, nasz chodził do takiego, więc najwyraźniej dogęścili, bo ustawa nakłada obowiązek zapewnienia opieki, i gminy musiały coś wymyślić.