Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czar pryska a to taka fajna magia

Polecane posty

Gość gość

Kiedy Wasze dzieci zostały uświadomione przez kolegów, że nie ma św. Mikołaja? Mój ma 6 lat, jeszcze wierzy ale myślę, że już w tym roku może nastąpić rozczarowanie i będzie dlaczego mnie okłamaliście?

Gość gość
Moje jednego roku są już uświadomione a następnego w niego wierzą :D Mojej czterolatce sama mówiłam, że to wymyślona bajka, bo tak panicznie się bała Mikołaja, który wejdzie do domu. Teraz jako siedmiolatka zarzeka się, że w Mikołajki nie zaśnie, by go zobaczyć :D Dziecko wierzy tak długo, jak samo chce. ;)

Gość gość
Mój syn ma 7 lat i jak wyżej - raz wierzy, raz nie wierzy. Ale my utrzymujemy wersję, że prezenty przynosi Gwiazdor(u nas tak się to nazywa) i koniec. Jak nie wierzysz, to nie dostajesz;-) W moim domu rodzinnym, nawet gdy byliśmy nastolatkami, zawsze mówiło się, że prezenty przynosi Mikołaj /Gwiazdor i ta kwestia była owiana ogólnie przyjęta tajemnicą:-) Nigdy nie mówiło się wprost o tym, że sami robimy sobie prezenty. Zawsze możesz dociekliwemu dziecku opowiedzieć prawdziwą historię o biskupie Mikołaju i powiedzieć, że jego duch i tradycja są nadal aktualne i że każdy z nas może tę tradycję kontynuować w postaci świątecznych upominków.