Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W kategorii "Życie uczuciowe" zaobserwowałem,

Polecane posty

Gość gość

że przeważająca ilość wątków i odpowiedzi, pochodzi od osób, które miłość uważają za głupotę, preferują egoizm, pazerność, kłamstwo, często chamstwo, a szczytem szczęścia dla nich jest nachapać się i traktować innych jak przedmioty. Nachalnie wciskają innym swoje poglądy, a gdy trafiają na opór bluzgają. Takie życie uczuciowe, nowoczesnego XXI wieku. Mnie to obrzydza.

Gość gość
prawda

Gość gość
w dodatku są przesiąknięci hipokryzją a uważają się za pokrzywdzonych przez otoczenie.

Gość gość
To wynika z tego, że ludzie w XXI wieku nie wiedzą, czym jest miłość. x Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. 2 Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym. 3 I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. 4 Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; 5 nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; 6 nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. 7 Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. 8 Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. 9 Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. 10 Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. 11 Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce. 12 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. 13 Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość.

Gość gość
AMEN

Gość gość
List do Koryntian nie opisuje miłości między parą kobieta-mężczyzna, a miłość w ogóle. Miłość jest tylko jedna, nie jest przypisana do żadnych dwóch konkretnych osób. To stan świadomości serca i umysłu, który rozlewa się na otoczenie. Jest zaprzeczeniem tego, co ludzie wyprawiają w tych czasach pod płaszczykiem "miłości" zwanej pożądaniem: niecierpliwości, braku łaski, zazdrości, poklasku, pychy, bezwstydu, egoizmu, gniewu, obwiniania, braku przebaczenia, niesprawiedliwości.

Gość gość
jeśli jednak wiesz, co oznacza miłość, to spotykając kogoś na swojej drodze wybierasz osobę, która w ten sam sposób pojmuje miłość. i wtedy to, o czym piszesz ma sens. do tego jest potrzebny list do Koryntian św.Pawła. poza tym w takim związku nie ma miejsca na takie braki jak brak "niecierpliwości, braku łaski, zazdrości, poklasku, pychy, bezwstydu, egoizmu, gniewu, obwiniania, braku przebaczenia, niesprawiedliwości." jak pojmujesz "miłość", taka ją masz 🖐️

Gość gość
Co tu próbujesz wyeksponować że nie ma miłości, że ludzie nie umieją kochać. Jasne ze potrafia.

Gość gość
Dzięki za taki temat. Pierwszy wpis 100% racja.

Gość gość
16.29. AMEN.

Gość gość
16.29. AMEN.

Gość gość
I jak ktoś ma inne zdanie niż ty to aż temat musisz założyć? W średniowieczu obcinaliście głowy w imię miłości. Musi być tak nie inaczej macie na to wzór zamknięte głowy. Typowa sekta.

Gość gość
Obcinali głowy politycy. Dlaczego nie dostrzegacie przepaści i rozdźwięku między wiarą i filozofią a polityką i władzą? To jest odwieczny konflikt. To samo stało się z buddyzmem oraz wieloma innymi systemami filozoficzno-religijnymi. Budda nie chciał być czczony, a chociażby w Indiach stawiają mu kilometrowe złote posągi i całują jego złote stopy.

Gość gość
"Aż temat" - temat na forum,to takie "aż"? Tylko o to zapytam, a prymitywne prztyczki pominę.

Gość gość
Autorze swiat nie wie czym jest milosc bo feministki zaczely przejmowac wladze nad umyslami kobiet. Kobiety powinny zaczac znowu myslec samodzielnie.

Gość gość
bo to przez kobiety, one traktowaly milosc jako korzysc materialna dlatego stracila teraz wartosc bo mezczyzni zmadrzeli i nie daja sie wykorzystac kobietom

Gość gość
Kurcze...ludzie wiary zawsze muszę odpowiadać za to średniowiecze...A co mnie obchodzi średniowiecze i fanatycy średniowieczni?! Ja żyję tu, teraz i nikogo nie spalę, nie skrzywdzę, mało to ludzie mi serwują różne podłości, ja muszę znosić...A wy ateiści tak plujecie na katolików a my wami się nie zajmujemy w ogóle...spływa nam wasze istnienie!

Gość gość
To jest moja miłość nie twoja więc nie wtykaj swojego wścipskiego nosa. Do domów też tak ludziom wchodzisz i przestawiasz meble po swojemu ? Bo tak byłoby lepiej no jak tak można. Może klonuj ludzi według swojego wzorca.

Gość gość
Taka dzidzia plotkara, skarżypyta z ciebie co? Co za ludzie jak oni tak mogą to straszne. Nie wiesz co przeżyli, więc zajmij się lepiej swoim tyłkiem.

Gość gość
W jakim celu tyle jadu wrzucacie do tego tematu? Tak Was boli i drażni miłość? Nieprawdopodobne!

Gość gość
Tak to już jest. Nikt im nie kazał tu wejść, a jednak weszli. Mało jest tak ciepłych tematów, więc bluzgi muszą być, dla zasady. W końcu trzeba zbrojnie bronić ideę uprzedmiotowienia innego żywego człowieka i swojej własnej dyrygentury w sprawie cudzego życia. List do Koryntian postuluje między wierszami wolność i szacunek jako jedne z najwyższych wartości. Co za paskudztwo, nie? :D

Gość gość
A komenty "wścibska", "plotkara" i "skarżypyta" w takim temacie przodują w rankingu absurdów dnia dzisiejszego. Nikt tu nie plotkuje, nie wścibia nosa w cudzą prywatność ani na nikogo konkretnego się nie skarży, ale paranoja i autoagresja musi być! :D

Gość gośćmen
To forum, jak każde inne, to odzwierciedlenie współczesnych, spłycających się relacji międzyludzkich. Ciekaw jestem gdzie zajdziemy idąc tą drogą jako cywilizacja.