Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja teściowa krytykuje że nazwałam moją córkę Mia

Polecane posty

Gość gość

Moja córeczka ma niecały roczek (skończy w lutym ),nadaliśmy jej imię Mia. Teściowa zawsze to imię przekręca i zamiast mówić Mia nazywa moją córkę maja. Tłumaczyłam jej już wiele razy że ona się nazywa Mia. Raz nawet była taka sytuacja że poszłam na spacer z córką i teściową,podchodzi do nas jakiś starszy pan zagląda do wózka i się pyta : jak się nazywa ta kruszynka? Moja teściowa bez żadnego zachwiania powiedziała że się nazywa maja. Myślałam że mnie szlag trafi. Nie mam nic do imienia maja nie przeszkadza mi to imię ale za każdym razem przekręca imię mojej córki. Wielokrotnie mój mąż rozmawiał z nią na ten temat ale nic jej to niedało. Co mam zrobić doradźcie coś.

Gość gość
Nie dziwie sie, że krytykuje. Takie silenie sie na oryginalność. Myślisz że jak tak dasz na imie to przed innymi ludźmi dzieciak będzie wyjątkowy ? Nie będzie wyjątkowy. Będzie pretensjonalny i śmieszny

Gość gość
nawet normalnie wymówić sie tego nie da . Ewentualnie dla kota imię ale też nie bardzo . Obciach dla dziecka. :(

Gość gość
Ja bym dała córce Daenerys, albo Cersei, też lubię oryginalność.

Gość gość
Nic nie zrobisz , świat i tak bedzie sie do niej zwracał jak mu wygodniej, pierwsza reprezentantka jest twoja tesciowa, przygotuj sie bo w szkole dopiero sie zacznie...

Gość gość
Jakby dziecko było zniewalającej urody, urodzone w egzotycznym kraju i w bogactwie to może by to miało sens. Ale jak przeciętna byle jaka twarz urodzona w Pcimiu dolnym w równie przeciętnej rodzinie to jest to to budzi śmieszność. Nie dziwie sie że teściowa sie nie przyznaje i przekręca

Gość gość
Jedna Daenerys w Polsce już jest, urodziła się w Inowrocławiu ;)

Gość gość
No i czego oczekujesz dałaś na imię córce jakieś beznadziejne imię i chcesz aby ludzie na forum Cię poparli ? A niby jak starsza kobieta ma zwracać się do wnuczki pewnie jest jej wstyd przed innymi ludźmi i dlatego mówi do nie Maja. Chcesz być orginalna na siłę i pewnie w ten sposób chcesz zaspokoić swoje niespełnione ambicje, żenada

Gość gość
Za kare nie pozwol sie spotkac tesciowej z wnuczka w Wigilie i pierwszy dzien Swiat.

Gość gość
A jak to imię wymawiasz? Mija? Mia? Tak czy inaczej wymowa do kitu. Nie dziw się że babcia przekręca.

Gość gość
gość dziś No tak, zapomniałam! :D To zostaje Cersei :D

Gość gość
Droga autorko nie czytaj zlosliwych komentarzy. Imie Mia jest ladne. Straszne imiona to takie ktore osmieszaja dziecko, zle sie kojarza lub pisownia jest spolszczona np Dżesika. Watpie aby imie Mia bylo przez jej rowiesnikow zle odbierane. Z moja corka do przedszkola i potem do szkoly chodzil juz m.in. Madox, Aaron, Eleni i Raquell. Dodam ze dzieci nie pochodzily z domow patologicznych. Dla innych dzieci byly to imiona takie same jak Ania czy Maciek. To dorosli sa uprzedzeni a nie dzieci, czego przykladem jest twoja tesciowa. Jej zachowanie to czysta zlosliwosc.

Gość gość
I nic dziwnego, moja siostra pracjje w przychodni i tylko "elita" przychodzi z dziecmi o imionach Kewin, Brajan, Mia, Dzesika, Xawier. Nie dziw sie starszej kobiecie, ze imie dla niej dziwne, zwlaszcza, ze jest zagraniczne.

Gość gość
Rakel ja pier*** naoglądają się stare rury bajek Barbie i wydziwiają :-/

Gość gość
A jak ma być niezłośliwe skoro ma zlosliwa synowa nadająca dziecku beznadziejne imię. Trzebabylo od razu nazwać kici kici to nie musialabys miauczec hihi

Gość gość
A głupota mamuśki,która uraczyła dziecko jakimś bełkotliwym imieniem! Co to jest mia?Sylaba?Wyraz dzwiękonaśladowczy byłby miau!To tak jakby się komuś odbiło po jedzeniu!

Gość gość
Piekne ime. Mamma mia :) Bardzo mi sie podoba, nie sluchaj idiotow z bolem d+py. Moj pies nazywal sie Piotrek.

Gość gość
Nie czytaj złośliwych komentarzy... to pewnie piszą jakieś niedowartosciowane mamuski. Wasza sprawa jak nazwaliscie dziecko, teściowa musi to uszanować, to co robi jest po prostu chamski pokazywaniem ze jej się nie podoba jak nazwaliscie córkę. Powinnaś postawić teściowej warunek

Gość gość
Teściowa nie krytykuje imienia, tylko je przekręca. Trudno się dziwić w przypadku Waszego wyboru. Ja bym ją olała i tyle. A co do przekręcania: Sama mam kolegę, teraz ok 40 letniego, który ma stare biblijne, ale dziwne imię. Babcia sobie je przerobiła na typowo polskie. I wszyscy żyją, nikomu się krzywda nie działa.

Gość gość
zgadza sie. wasze dziecko i wasze imie. Do pani wyzej, jak mozna sie zastanawiac jak wymawia sie Mia????!!! Tak, jest to jedno-sylabowe imie. Brawo. Przynajmniej na sylabach sie znasz. Moze poszerz swoje horyzonty, skoro nie wiesz jak jednosylabowe imiona sie czyta. Mi sie Mia podoba. Ah! Siostra mojej dunskiej kolezanki nazywa sie Sia ("sija"), i tez badzo mi sie podoba.

Gość gość
Przekrecanie jest pokazywanie braku szacunku i niezadowolenia chamskie babci, musi się z tym pogodzić ze wnuczka ma tak na imię, bo zapewne nie będziecie chcieli się z nią widywać przez te fochy

Gość gość
Piękne imię

Gość gość
"o pani wyzej, jak mozna sie zastanawiac jak wymawia sie Mia????!!! Tak, jest to jedno-sylabowe imie. Brawo. Przynajmniej na sylabach sie znasz. Moze poszerz swoje horyzonty, skoro nie wiesz jak jednosylabowe imiona sie czyta. " Oooo, to mamy jakieś reguły dotyczące wymowy imion jedno i wielosylabowych? :) oświecisz mnie jaka to jest reguła w języku polskim? Bo Meg, Ann, Lech, Roch, Jan czyta się dokładnie tak jak jest napisane. Czyli nie ma tu żadnych magicznych reguł jednosylabowych. Więc Mia to "Mia" z krótkim "i"- zgodnie z regułami języka polskiego ;) http://www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=510:mia-27&catid=76&Itemid=146

Gość gość
A ja potrafię zrozumieć teściowa. Pewnie jest starszej daty,czy coś sie komuś stanie jak mała będzie dla babcia Maja?Sama mam na imię Olga i przez wieeeeeeele osób nazywana jestem Ola,traumy nie mam :-P Co do dziwnych imion moja znajoma dała dziecko na imię Coco "koko". Dodam,ze ma na nazwisko "-ska ",wiec średnio sie komponuje.

Gość gość
Takie nazywanie dzieci to jest zwykly snobizm

Gość gość
Małe dziecko musi czuć się stabilnie, a tak się nie czuje kiedy nie wie dokładnie jak ma na imię bo ktoś zwraca się do niej innym imieniem. To robi mętlik dziecku

Gość gość
to zalezy dlaczego przekreca. jezeli dlatego, ze nie akceptuje i chce zrobic na zlosc, czy po prostu wygodniej jej mowic maja i jakos tak jej to naturalnie wychodzi. Fakt faktem, powinna zaakceptowac i tyle.

Gość gość
autorko, mnie sie tez imie Mia nie podoba, bo nawet nie wiem jak to wypowiedziec :/ nie dalabym tak mojej corce, ale lepsze Mia, niż Genowefa, Bronisława, Gertruda, Hildegarda, Perputa, rozumiesz ;) Jesli macie Ładne nazwisko z koncówką ska, cka, dzka, wicz - to Mia nie bedzie szpetnie brzmiało, ale jesli nazywasz sie pospolicie np Kiełbasa, Pilarz, Kreda, Bunga, Poldek, to nie byl to najtrafniejszy wybor :9) dziekuje

Gość gość
kurcze, tak sobie wyobraziłam, ze mam tak na imię:) I sobie tak myślę, podchodzi do mnie jakiś koleś i się przedstawia mówiąc cześć jestem XXX .. a ja no cześć a ja Mia:) Pewnie padłoby pytanie jak???? Podejrzewam, że każdy weźmie to w pierwszej chwili za przesłyszenie. Albo jako gdybym miała logos wołać Mia?? trzeba by było chyba dwa razy albo trzy powtórzyć imię, żeby Mia usłyszała :) Strasznie niewygodne imię i denerwujące w wymowie, nie chcę oczywiście tutaj negatywnie oceniać, ale takie są moje odczucia. Z tym imieniem nie da się nic zrobić, ani zdrobnić, ani przekręcić. Śmiałabym się gdyby Mia wołana przez babcię Maja w przyszłości przedstawiała się jako Majka, bo sama by uznała, że tak wygodniej ha ha ha ha

Gość gość
Snobizm i głupota,bo nie ma polskich imion jednosylabowych!Ciekawa jestem,jak to współbrzmi z nazwiskiem,bo to może być bardzo dziwne i śmieszne połączenie. Nie ma się co dziwić,ze nie wiadomo jak takie dziwactwo wymówić-"mija" czy krótko"mia".Jak wymawiamy MIJA to jest już wyraz dwusylabowy,przemądrzała mamuśko,więc nie dziwię się starszej osobie,że ma z tym kłopot!