Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja teściowa krytykuje że nazwałam moją córkę Mia

Polecane posty

Gość gość
Mnie sie osobiscie imie Mia nie podoba, ale to wybor rodzicow i krytykowac nie bede. A kultura wymaga zeby imienia nie przekrecac.

Gość gość
16:31 święta prawda. Niewygodne w wymowie to imię. I na bank wszyscy pytają: "jak?"

Gość gość
ok, dlaczego uwazasz, ze starszym trudno wymowic Mia? Co wiek ma do tego? Nie rob z seniorow ulomnych.

Gość gość
ladne imie i wcale dzieciaki i nastolatki nie maja problemow z wymowieniem. Starsze pokolenie mialo malo kontaktu z innymi kulturami i jezykami, dla nich jedyne sluszne imiona to Anna i Maria, pozostalych wymowic nie potrafia.

Gość gość
Jakby to bylo jakies dziwne imie typu Jacquelin czy cos w ten desen to bym rozumiala ze babcia ma problem. Ale kuzwa ta sa 3 litery! Nikt mi nie wmowi ze nie wie jak to sie czyta, litosci, skad wy sie ludzie bierzecie, pod ziemia was trzymaja w zamknieciu czy co?

Gość gość
3 litery, w wymowie 4 i do niczego nie podobne. Mija? Żmija? Mija czas. Na dodatek imię bardzo mało u nas znane, więc powoduje na bank zdziwienie.

Gość gość
Imię pretensjonalne i pozornie, mimo niewielu liter trudne w wymowie. Dyplom dla Mii czy Miji Kowalskiej :O Idę z Miją czy Mią :O Nie dziwie się przekręcaniu tego imienia i nastawiałabym się, że w przyszłości będzie tak często. Dodatkowo duże pole do popisu dla złośliwych kolegów. Wiele osób może nawet sądzić, że właśnie Maja czyta się to imię, tylko rodzice mieli fantazję i wybrali pisownię "nie po polsku".

Gość gość
wracaj do swojej wiochy zabitej dechami i sie juz nie produkuj. "Zmija"? Powaznie? Podziekuj autorce, ze dzieki niej wiesz, ze imiona jak Mia istnieja.

Gość gość
Ja miałam krótkie nazwisko, w stylu "Stała", odmieniano mi to jako przymiotnik "Dyplom dla Anny Stałej", a mój ojciec wcale nie nazywał się "Stały", tylko "Stała" - więc nazwisko było nieodmienne. Ale nie miałam siły o to walczyć. I to mówię o szkole, polonistach itp. Więc powodzenia, że ludzie będą wiedzieli jak tę Mię, Miję odmieniać (a może to jest imię nieodmienne? :P Bo jest przynajmniej jedno takie imię w Polsce - a mianowicie Iwo)

Gość gość
Tu autorka tematu. Żeby nie było wątpliwości moja córka nazywa się Mia a wymawia się Mija. Długo zastanawiałam się nad tym imieniem w głowie chodziła mi jeszcze Natalka ale z mężem wybraliśmy ostatecznie imię Mia czyt. Mija. Przy wyborze imienia dla dziecka liczyliśmy się własnym gustem. Teściowa jak teściowa ciągle nazywa moją córkę Maja a wymówić imię Mia potrafi bo parę razy przy mojej obecności wymawiała to imię poprawnie. Ona chciała żeby moja córka nazywała się magda obiecywała mi jak ja jeszcze byłam w ciąży że tym imieniem będzie się zwracać do dziecka. Gdy mała już się urodziła postanowiła że będzie mówić podobnie do jej prawdziwego imienia czyli Maja i tak do teraz mówi. Mam nadzieję że z czasem mojej teściowej się już to znudzi.

Gość gość
nie czytaj tych idiotek analfabetek, nie wiem co za problem widza w wymawianiu tego imienia. CO do chamskich rymowanek - u mnie kolezanka Ania byla "Ania do *******a", wiec tyle w temacie "bezpiecznych" imion

Gość gość
Jestem w ciąży, zapytałam 4-letniego synka co by powiedział na to, gdyby jego siostrzyczka miała na imię Mia. Odpowiedział: to by było wygłupstwo... :D

Gość gość
Z wiochy nie jestem, że takie imię jest to wiem. Krytyka tego imienia nie wynika z mojego braku inteligencji, pochodzenia czy głupoty. Po prostu to imię jest dziwne i wbrew temu co piszecie dla większości Polaków trudne lub co najmniej dziwne. Jestem przekonana, że większość jak słyszy to imię to pyta "jak?". A odmiana tego imienia to w ogóle masakra.

Gość gość
Do pani tam powyżej- prawie wszystkie polskie nazwisk się odmienia, a dopuszczalne jest dalej odmienianie również dla mężatek i panien (zwyczajowo, nie w dokumentach- bo i pani może mieć na nazwisko Kowalski). I tradycje rodzinne bądź przekonania użytkownika nazwiska nic tu nie mają do rzeczy. A co do problemu autorki- rzucę tu dobrą radę z innego tematu- zacznij sugerować że teściowa robi się zniedołężniała i ma problemy z pamięcią skoro nawet imię wnuczki jej się myli. Mi akurat tez się nie podoba, ale to nie moja sprawa. A argument dorosłych odnośnie wyśmiewania w szkole jest bez sensu- dzieci jeśli wyśmiewają to tylko w późniejszym wieku jak nauczą się tego od rodziców. Ale prędzej wyśmieją "zwykłą" Kasię jak ta będzie ostatnią sierotą albo będzie miała inne wkurzające otoczenie cechy, niż miłą, ładną i przebojową Mię.

Gość gość
17:56 Wygłupstwo :D Autorko - gust to gust, wiadomo. Ale większość osób mówi o czysto praktycznych względach, które są faktami. Choćby nie wiem jak się jakieś imię podobało polskiej fonetyki czy odmiany nie zmienisz. A nie masz wpływu na to jak będzie nazywana przez otoczenie, w jaki sposób będzie to zdrabniane- czy tez jak sama się nazwie (znam kilka osób, które używały np. 2 imienia bo pierwsze im nie pasowało). Zresztą - bez ataku - jak się do niej zwracasz np. zdrobniale? Albo jak dla Ciebie powinien wyglądać wołacz? Bo takie rzeczy np. w przedszkolu itp będziesz musiała wyjaśniać, żeby nie byłlo pomyłek.

Gość gość
Autorko,a masz jeszcze jakies starsze dziecko? Jesli tak, to czy jego imię tez teściowa przekręca?

Gość gość
Tu autorka.Nie mam więcej dzieci. Mia to moja pierwsza córeczka. Mój mąż z poprzedniego małżeństwa ma 6 letniego Marcina i 9 letnią Paulinę. Przyrodnie rodzeństwo mojej córki nie przekręca imienia. Mówią normalnie Mia i nieprzeszkadza im to.

Gość gość
Autorko musisz ją wychować na ludzi żeby nie mieli powodu nazywać jej żmija, bo tu łatwo przekręcić hehe

Gość gość
"Do pani tam powyżej- prawie wszystkie polskie nazwisk się odmienia, a dopuszczalne jest dalej odmienianie również dla mężatek i panien (zwyczajowo, nie w dokumentach- bo i pani może mieć na nazwisko Kowalski). I tradycje rodzinne bądź przekonania użytkownika nazwiska nic tu nie mają do rzeczy. " Ale odmiana musi być taka sama - nie można nazwiska kobiety odmieniać inaczej (jak przymiotnik) a męczyzny jak rzeczownik. Bardziej o to mi chodziło (wiem, źle napisałam o nieodmienności ogólnej) Jest jedna forma i powinno być tak samo skoro jest dla "jana Stały" to powinno być też "dla Anny Stały". A u mnie wychodziło "Nie ma Jana Stały i jego żony Anny Stałej", jakby to były dwa różne nazwiska. I z takimi rzeczami zawsze jest problem - a nikt nie będzie ślęczał z nosem w gramatyce by wiedzieć jak się do kogo zwracać. Także przy imionach (chciałam napisać"Także przy Mii" - ale nie jestem pewna jak to wygląda :P )

Gość gość
Imie brzydkie:( no ale takie jej daliscie i inni powinni to uszanowac.

Gość gość
Autorka pewnie jest ze wsi i ma góra 22 lata:O

Gość gość
ze wsi (co najmniej intelektualnej) jestescie wy. Nikt was nie pytal o zdanie nt tego imienia, nie tego dotyczy ten temat

Gość gość
Tu autorka. Gość 18.59 nie jestem ze wsi mieszkam w woj. Kujawsko-Pomorskim. Nie mam góry 22 lat. Mam 27 lat. Jak nie wiesz gdzie mieszkam i ile mam lat to sie nie wypowiadaj.:-)

Gość gość
serio ktos moze miec problem z odmiana tego imienia? o.O nie gadajcie...nic dziwnego ze taki niski poziom j.polskiego panuje na tym forum

Gość gość
Można mieć problem bo podczas odmiany przez przypadki to imię brzmi nienaturalnie. Weroniko, Maju, Oliwio, Kasiu i.... Mio? Miu? Serio, może jestem głupia, ale nie wiem która forma jest poprawna, bo obie brzmią bardzo głupio.

Gość gość
Autorko, ale twój Janusz to juz z pewnością jest z wiochy

Gość gośćAnia27lat
A koko i kaszmir te figury to normalne imiona już bym wolała Mia bardzo ładnie jest taka bajka "Mia i ja" jak ktoś nie słyszał to może się dziwić imienia a tesciowa starej daty corka ci urośnie i sama zacznie babcie poprawiać aż się babunia przyzwyczai A Wiśniewski nazwał dzieci jakby były z innej planety więc Mia jest dla mnie bardzo sympatyczne :-)

Gość gość
http://www.dobramama.pl/pokaz/408797/mia_ladne_imie_ale_jak_to_odmieniac_przez_przypadki_w_jez_polskim " koleżanki córka dostała tak na imię, żeby uniknac problemow z odmianą mówią Mijka - a dzieciaki na podwórku porzucily swoje i jest żmijka " Jak widać nie tylko kafeterianki mają taki tok myślenia. Ale z w miarę ładnie brzmiącej Mii, zrobiła się Mijka.

Gość gość
My mamy jednego synka imieniem Michał, jestem w drugiej ciąży, też będzie chłopak. Teściowa mnie pyta ostatnio czy wybraliśmy już imię, mówię, że będzie Wojciech. Teściowa tak chwilę myśli, pyta, czy to już tak na 100%. Odpowiadam: "tak, a co, nie podoba się mamie?" "Aj jak tam nie podoba, wszystkie imiona są piękne..." Z miny i tonu wywnioskowałam od razu, że coś jej nieco nie po nosie z tym Wojtusiem, także autorko nie dogodzisz teściowym :) Dasz nowoczesne, niestandardowe źle. Dasz polskie, klasyczne, też nie dobrze. Ale kto by się przejmował :)

Gość gość
u mnie tesciowa z Natalii robila ciagle Nadie...bo jej sie Natalia nie podobala.