Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Slang na kafe

Polecane posty

Gość gość

Już któryś raz czytam, jak ktoś by obrazić rozmówcę pisze "blerwa". Przeczytałam w google :P co to znaczy i że to slang. W słowniku słowo to nie występuje. W jakim rejonie Polski tak się mówi? Dopiero tu spotkałam się z takim określeniem.

Gość gość
Ja znam to słowo sama kiedyś za małolata mówiłam Ty.Blerwo albo to blerwa jest co w tym słowie dziwnego to tak samo szmata,d****a

Gość gość
jest co w tym słowie dziwnego xxx A może jeszcze raz napiszesz po polsku?

Gość gość
Tel mi poprzestawial czy tak trudno wykrzesać trochę rozumu.

Gość gość
Tez tego nie rozumiem, ale jak ktos pisze prace z zywego folkloru , to na kafe ma kopalnie wiedzy.

Gość gość
Pierwszy raz czytam tutaj te słowo.

Gość gość
Albo damesa. Tylko na kafe spotkałam się z takim określeniem. Blerwa też nie znam.

Gość gość
Ja nawet "za małolata" nie obracałam się w takim towarzystwie, by do kogoś lub o kimś mówić : szmata, blerwa, więc zastanawiam się, kto używa takiego słowa. Jakie środowisko, gdzie itp. bo w realu nigdy się z takim nie spotkałam, dlatego pytam :P

Gość gość
Powiem Ci jakie.Dzieci z dobrych rodzin, rodzice nie żadna patologia pracujący starający się a małolaty próbowały palić papierosy pod kradzione ojcu .Te słowo usłyszane od starszego rodzeństwa a starsze rodzeństwa imponowalo malolatom bo na" dyske" chodzili i wogóle .Na pocieszenie powiem że z tych małolatów wyrośli normalni ludzie nikt nie pije nikt nie bije nie używają juz tych słów a jak już to rozumieją co one znaczą ale wiadomo każdemu może się zdarzyć .

Gość gość
Ale w czym ty masz problem autorko. Slangi istnieją i większości z nich nie znasz, ale co cię boli. Ja "blerwa" nigdy nie używam, ale znam od zawsze. To jest stare słowo, absolutnie nie aktualny wymysł.

Gość gość
Kompromitujesz się autorko. Nie dość, że nie znasz znaczenia słów to słabo posługujesz się wyszukiwarką. "Blerwa" to słowo staropolskie, używane w gwarze polskiej w dialekcie wielkopolskim. Słowo to oznacza poradliwe określenie kobiety, dawniej dosłownie "prostytutka". Także to że masz małą wiedzę źle świadczy o tobie :D