Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam drobnych dwuletnich chłopców

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny , temat może oklepany ale dla mnie ważny bo zachodzę w głowę jeżeli chodzi o mojego drobniaka. Mój syn urodził się z wagą 3700g i długości 51 cm, obwód główki 35 cm. Odkąd mały skończył 9 miesięcy zaczęły się problemy z przybieraniem na wadze pomimo że jadł wszystko i w sporych ilościach. Zaczęły się testy na alergię, wszystkie wyszły negatywnie, dziecko zdrowe mówili lekarze. Mały odkąd się urodził cierpiał wysypkę na buzki, bulgotanie w brzuszku i rzadkie kupy. Dziś dziecko ma dwa lata i dopiero lekarka wpadła na pomysł by zrobić test na tolerancję laktozy, wynik pozytywny, dziecko nie trawi laktozy wogóle. Po dwóch latach dostaje nabiał bezlaktozowy w tym mleko i wszystko zaczyna się normować! Lekarka jednak twierdzi że jego waga jest poniżej normy, jest wychudzony i rozmiar głowy nie dajej jej spokoju. Waga to 10 kg, wzrost 90 cm a obwód głowy 47 cm. Jest bardzo Drobny, wystają mu łopatki ale jest zdrowy, żywiołowy, bardzo energiczny. Lekarka twierdzi że jego parametry nie są dobre że ma jadać do 6 posiłków dziennie , więcej białka zwierzęcego. Kobieta nie słucha że syn jada 5 posiłków dziennie które są kaloryczne i urozmaicone a białka zwierzęcego nie unikamy. Czy wy spotkałyście się z chłopcami którzy byli tak drobni a zdrowi? Czy Taki rozmiar głowy to faktycznie aż tak mało? Wiem że powinna być większa ale dziecko jest bystre, inteligentne a my z mężem też nie mamy dużych głów.

Gość gość
Dziwię się, że jeszcze nie zmieniłaś lekarza.

Gość gość
Co to znaczy że unikasz białka zwierzęcego? Jest na diecie wegetariańskiej?

Gość gość
przecież autorka napisała: "a białka zwierzęcego NIE UNIKAMY" - czytanie ze zrozumieniem się kłania:O

Gość Agagita
Witam. U Nas jest odwrotnie. Waga jeszcze w miarę ok - 12,5 kg natomiast ze wzrostem nie za dobrze - 84cm i dlatego jesteśmy pod kontorlą poradni endokrynologicznej. W grudniu idziemy na kolejną kontrolę i jeśli synek nadal tak mało urósł, to czeka Nas szpital i badanie, czy z hormonem wzrostu jest wszystko OK. Co do główki to faktycznie, obwód nie za duży, wazne jest, czy jest stały przyrost. Może rosnąc powoli, ale wazne żeby rosła główka. Natomiast jeśli od jakiegoś czasu główka nie rośnie to jest to powód do niezwłocznej wizyty u neurologa. Podajesz witaminę D3 jeszcze? U nas neurolog nakazał odstawic, jak synek był malutki, własnie ze względu na nieprawidłowy przyrost obwodu głowy.

Gość gość
Witam to ja, mama drobniaka. Nie nie podaję wit D3 już od roku. Tu gdzie mieszkam podaje się ją tylko do 12 miesiąca życia. Właśnie ta główka mnie martwi bo wielkością odpowiada rocznemu dziecku. 84 cm wzrostu to niezły wzrost jedynie waga nieproporcjonalna. Bardzo ci dziękuję Agagita , nasunę lekarce myśl o neurologii. To nowa lekarka i twierdzi że najpierw sama musi poobserwować syna, wcześniejszy lekarz nie widział powodów do niepokoju.

Gość gość
Autorko zainteresował mnie twój temat. Czy mogłabyś opisać jak wygląda ten test na nietolerancje ?

Gość gość
Moje dziecko miało pobieraną krew do oceny nietolerancji laktozy ale w innych przypadkach robi się test z oddechu czyli wodorowy test oddechowy. Wydycha się powietrze a potem wypija napój z laktozą i "oddaje " próbkę oddechu ponownie.

Gość gość
To jest bardzo prosty test. U mojego syna nietolerancja jest całkowita bo są ludzie którzy nie tolerują laktozy częściowo lub tylko w jakimś procencie .

Gość Agagita
Do autorki. A zaobserwowałaś, że główka rośnie w regularnym tempie? Polecam jak najbardziej neurologa, bo żeby wzrost obwodu główki nie był spowodowany zatrzymaniem wzrostu czaszki. Trzeba sprawdzić, czy taki urok Smyka, czy coś jednak się dzieje. Wydaje mi się, ze pediatra powinien z takimi watpliwosciami jak najszybciej skierować do neurologa. Myśmy tez byli długo pod opieka poradni neurologicznej i też kontrolowaliśmy wzrost obwodu główki. Na szczęście u Nas taki urok. Synek 6,5 roku ma taki sam obw.od główki, jak Jego dwuletni braciszek :-) Co do wzrostu u Nas, to chodzi o to właśnie, że wcześniej synek rósł w stałym tempie, a od jakiegoś czasu wzrost sie praktycznie zastopował. Powodzenia Wam życzę i wszystkiego dobrego:-)

Gość gość
Przeciez wzrost ok 80 cm jest ok:) syn miał 83cm, Corka 90cm i była bardzo wysoka jak na 2 latke

Gość Agagita
Ze wzrostem jest teraz na około 3 centylu. Spadł z 75 i dlatego lekarz zwrócił na to uwagę :-)

Mój syn ma 2 l i 7 m-cy 90cm i 12,5 kg chciał casami pokazuje 13. Teraz w szpitalu jestesmy byl z nami w pokoju chłopiec rok i 4 m-ce co wazyl 12 kg i 20 g Troche niższy moze z 83cm Ten chłopiec je zupę na śniadanie obiad i kolacje:D no "mlemle":/ dwa razy lub trzy na dobe

Mój tez jej bardzo energiczny . Ciągle sie wyglupia. Skaczebiega tańczy. Z apetytem różnie. Raz zje więcej a raz mniej. Na sile mu nie wmuszam

Gość gość
A jesteś pewna że twoje dziecko to chłopiec? U mnie w rodznie jedna ciotka mówiłą że ma córkę, a jak się okazało to był chłopak. Więc może u was podobnie....

Gość gość
Moj syn ma 5,5 roku i ma 108 cm wzrostu i wazy 15 kg. Wygląda jak kościotrup ale je dużo a lekarze nie każą sie martwić . Dobrze, że minely te czasu kiedy to kobietę oskarżano o to, że nie dożywia dziecka. Jak miał 2 lata ważył tyle co Twój. Znam wiele dzieci które sa chude a zdrowe.

Gość gość
Moj syn w wieku 2 lat tez wazyl 10 kg. Byz najmniejszy i najdrobniejszy w grupie w przedszkolu.Zrobilismy mnostwo badan na alergie, celiaklie i wiele innych. Tez mial problem z brzuchem i kupami. W koncu wyszla u niego niedoczynnosc tarczycy. Teraz ma 9 lat i wazy 23kg.nadal jest problem z przybieraniem na wadze u niego

Gość gość
A czy ten spadek z centyli nie jest spowodowany zmianą techniki mierzenia - maluch na leżąco po krzywiznach, a później "na stojaka"...?