Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Babcia czy Baba

Polecane posty

Gość gość

Matka dziecka nauczyła zwracać się do Babc***er Baba. Stwierdziła że tak łatwiej, dziecko szybciej powie Baba niż Babcia. Jestem zdania że od początku powinno się dziecko uczyc zwrotu Babcia a nie Baba. Co myślicie.

Gość gość
Że to problem z d**y i puknij sie w glowe bo gdy dziecko troche podrosnie to samo będzie wołać babcia

Gość gość
Też tak sadzę i tak słyszałam,że powinno się uczyć dzieci poprawnej wymowy od samego początku i nie należy zwracać się do dziecka w "jego języku".

Gość gość
Dziecko np 2 letnie, 3 letnie gdy wpadnie w nawyk mówienia Baba to może się już nieoduczyć tym bardziej jeśli Matka dziecka będzie utwalała przy dziecku ten zwrot.

Gość gość
Ale 4-5 latek i więcej nie będzie wolał baba..no ja p*****le. Problemy współczesnej kafeterii.

Gość gość
17:29 będzie jeśli Matka będzie się zwracać tak nadal do dziecka.

Gość gość
"Też tak sadzę i tak słyszałam,że powinno się uczyć dzieci poprawnej wymowy od samego początku " Pewnie że tak. A jak powie "papu", zamiast "wyżywienie" - albo "psi-psi", zamiast "szczać mi sie chce" -- to w ryj!!

Gość gość
17:30 hahaha popieram , to normalne ze mówi baba , moja teściowa tez miala problem i jak moja 6 miesieczna córka zaczela tak mowic to tesciowa powiedziala ze ma sie do niej nie zwracać dopóki nie będzie mowila babcia

Gość gość
Do dwulatka należy się zwracać z pełną powagą, np. "synu, zechciej spożyć posiłek." Albo "udaj się do toalety w celu oddania moczu." A nie żadne tam "zrób am," czy "zrób siusiu."

Gość gość
17:34 hahaha :D to teściowa troche poczeka przynajmniej do roku 1,5

Gość gość
problem będzie jak wnuk będzie się do ciebie zwracał baba jaga albo jędza. teraz wyluzuj i uśmiechaj się częściej :)

Gość gość
normalne ze dziecko mówi na początku baba nawet jak rodzice dziecka mówią babcia to ono nie jest w stanie wymowic.

Gość zenobiusz maczo
Dlaczego Matki nie uczą dziecka mówić MATKA tylko Mama. Skoro uczą mówić BABA to niech uczą MATKA a nie Mama.

Gość gość
Do dziecka można zwracać się używając wszelkiego rodzaju zdrobnień, spieszczeń czy uproszczeń, ale ważne jest, aby zachować poprawną wymowę. Żadnego seplenienia typu "idziemy na śpaciejek", "cio jobiś?" czy "jak maś na imię?" Niestety ciocie i babcie prześcigają się w seplenieniu do dzieci. Nieraz taki maluch nie wie czego ta ciocia od niego chce, bo nie rozumie jej seplenienia.

Gość gość
17:43 2 letnie dziecko mówi Baba a nie Babcia bo Matka dziecka mówi do Babci Baba to dziecko powtarza

Gość gość
a co myślicie odnośnie dziecka 2 letniego?

Gość gość
Dziecko dwu letnie nie będzie samo z siebie mówiło Baba. Jeśli mówi znaczy to że ktoś ten zwrot utrwalił w dziecku zamiast poprawnego czyli Babcia

Gość gość
No bez przesady, dwulatek jeśli jeszcze słabo mówi to będzie mówił sam z siebie "baba". Tak mówi wiele młodszych dzieci. Grunt żeby dorośli używali poprawnej formy, dziecko samo ją przyswoi kiedy będzie na to gotowe. A nie mówienie do dziecka jego językiem to po prostu używanie poprawnych zwrotów. To że dziecko mówi "am!" zamiast "poproszę śniadanie", to nie znaczy że mama też ma mu mówić "chodź am" zamiast "chodź na śniadanie/owsiankę". Dzieci rozumieją, tylko jeszcze nie mówią tak sprawnie więc stosują prostsze zamienniki. Jeżeli dorośli też te zamienniki stosują, to poprawnej formy dziecko się latami nie nauczy.

Gość gość
18:31 Właśnie matka dziecka dwu letniego mówi do dziecka Choć do Baby zamiast choć do Babci czyli nie ma co liczyć że dziecko samo z siebie zacznie mówić Babcia. Trzeba by tu matce pasiorem przylać w dupsko żeby mówiła poprawnie i nie ztosowała zdrobnień zamienników.