Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kurs księgowości, rachunkowości

Polecane posty

Gość gość

Witam :) Chciałabym się poradziać osób bardziej doświadczonych w temacie księgowości niż ja :) Mianowicie chodzi o to, że chciałabym w przyszłości iść w stronę księgowości. Myślałam już nad jakimiś kursami, z chęcią podjęłabym jakiś nawet w przyszłym roku. Obecnie jestem na 3 roku administracji i za bardzo nie wiem co robić po niej, czy iść na magisterke dalej w tym kierunku z tym że ze specjalnością bardziej finansową czy ja inny kierunek. Rozpatruje też podjęcie zaocznie szkoły policealnej na kierunku rachunkowość, jakie macie o takich szkołach zdanie? Czy ktoś może uczęszczał do takiej szkoły i wie czy się opłaca iść? I przede wszystkim jaki kurs księgowości wybrać? Patrzyłam już mniej więcej na kursy z Akademii Biznesu i ze Stowarzyszenia Księgowych. Słyszałam też, że nie ma sensu bawić się w jakieś krótkie i mało dające kursy. Które kursy byście polecali? Któryś z tych które wymieniłam czy może jakieś inne? Bardzo proszę o jakieś wskazówki, rady i z góry bardzo za wszystko dziękuję :) Pozdrawiam

Gość gość
Szkół policealnych nie polecam - minimum wiedzy, a przyszły pracodawca nie traktuje takiego kandydata poważnie. zamierzasz iść w stronę rachunkowości? Po kursie II stopnia w SKwP masz uprawnienia do prowadzenia ksiąg rachunkowych, chociaż tu praktyka jest niezbędna. To co mogę doradzić biorąc pod uwagę to, że jesteś studentką - jak nie masz podstaw (nie wiesz co to są aktywa, pasywa, jak są uporządkowane, jak się księguje na "kontach T", po której stronie zaksięgować odsetki z kredytu a po której koszty trwałe) - idź na kurs I stopnia w Stowarzyszeniu, i od razu po zdaniu egzaminu na II stopień. Zajmie to ok 20-24 miesięcy, czyli akurat do Twojej obrony. W trakcie kursów jeden - dwa dni w tygodniu praktyka w jakimś biurze (bezpłatnie, tylko żebyś miała obeznanie co z czym i dlaczego) i po obronie szansa na zatrudnienie jest spora :) Tylko księgowość to średnie wynagrodzenie :) Główna ks.zarabia przyzwoite pieniądze, ale to nie od razu :)

Gość gość
Mam rozumieć ze księgowośc to marny zawód? Drugi stopień kursu czy studiów?

Gość gość
Prowadzenie ksiąg rachunkowych firmom to ciężka praca i bardzo odpowiedzialna. Nie polecam jeżeli jesteś osobą o słabym charakterze. Na dodatek musisz ciągle walczyć o klienta, który i tak trzyma cię z wynagrodzeniem w garści. Najlepsza praca to w budżetówce. Posadka ciepła i pewna.

Gość gość
Tak czy siak chyba nawet i do budżetówki dobry taki kurs

Gość gość
Warto rozważyć jakiś ciekawy kierunek studiów na dobrej uczelni. Ja pracuję w zawodzie i studiowałam finanse i rachunkowość w http://www.wsu.pl/ - zdecydowanie jestem zadowolona.