Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problemy z samą sobą i z chłopakiem

Polecane posty

Gość gość

Hej. Mam 17 lat i mam chłopaka w moim wieku. Może zacznę od tego, że niby czuję przy nim motylki w brzuchu, ale tak naprawdę nie wiem, co do niego czuję. Jednak głównym problemem jest to, że jestem strasznie wierzącą i praktykującą katoliczką. Bardzo cenię sobie na przykład dokument podpisany na Pierwszej Komunii Świętej, że do 18 roku życia nie będę piła alkoholu i trzymam się tego. I wymagam tego samego od mojego chłopaka, jednak kiedyś koledzy go namówili i mimo wszystko wypił. Strasznie się wtedy na niego zdenerwowałam, za kilka miesięcy sytuacja się powtórzyła i wtedy miałam moment zawahania i chciałam z nim zerwać dlatego, że trochę wypił. Teraz poszedł na osiemnatke do kolegi, a ja siedzę w domu i się martwię. Z tego co wiem, to wypił już 5 kieliszków, a miał być tylko jeden. Jednocześnie się o niego martwię i jestem strasznie zła. Nie wiem co powinnam zrobić. Może jestem za dużą historyczną i przesadzam z tym alkoholem, ale uważam, że obietnica, to obietnica i nie powinno jej się łamać. :( Proszę, pomóżcie, bo już sama nie wiem, co z tym fantem zrobić. Czy dać mu wolną rękę, żeby pił kiedy chce, bo jest niecały rok przed 18-stka, czy nadal utrzymywać przy swoim i być stanowcza wobec picia alkoholu do 18 roku życia?

Gość gość
To ty jesteś praktykująca i masz coś takiego podpisane. On nie. Jest człowiekiem wolnym i może robić co chce. Swoją drogą takie nie picie do 18 jest trochę śmieszne. Co w dzień 18 urodzin następuje jakaś magiczna zmiana?

Gość gość
oj tam oj tam, wszystko bedzie dpbrze!

Gość gość
On tez podpisywał taki dokument i też jest osobą wierzącą. ;) Może i nie, ale skoro podpisało się taki dokument, to uważam, że powinno się słowa dotrzymać. I dodatkowo sam mi obiecał, że nie będzie pił, a się napił. Dlatego bardziej chodzi mi o złamanie obietnicy. ;) Ale to może tylko ja jestem taka stanowcza i powinnam patrzeć na to z dystansem, że złamał obietnicę i dane mi słowo.

Gość gość
Tak jesteś za stanowcza. I trochę naiwna. Taki dokument o ile można to tak nazwać podpisuje się w wieku 9 lat. To stanowczo za mało żeby zrobić to świadomie. Nie pamiętam czy powtarza się to przy bierzmowaniu ale jeśli tak to bardziej na zasadzie jak wszyscy to wszyscy. No i człowiek ma wolną wolę zmienił zdanie ma do tego prawo nie możesz mu narzucać