Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zdrowa żywność, eko kosmetyki, sposoby na oszczedzanie

Polecane posty

Gość gość

Macie jakieś ciekawe pomysły? Po podliczeniu wydatków z ostatniego miesiaca jestem załamana :/ pomóżcie. Na razie postanowilam: 1. Na początku miesiąca przelew 250 zł na konto oszczednosciowe, na koniec miesiąca reszta która została. Mam do wydania 3,5k na zakupy, chemię, kosmetyki, ubrania, lekarza, paliwo, książki itd 2. Zakupy na bieżąco, planowanie jadłospisu. 3. Ubrania dla dziecka kupuje tylko tanie tj w pepco i second handach. I kupuje z umiarem. 4. Poluje na promocje w drogeriach. Kupuje tylko niezbędne rzeczy. To tak ogólnie.

Gość gość
Jesli chodzi o jedzenie to: 1. Rezygnuje z kupowania dużej ilości świeżych warzyw. Nie mają teraz prawie żadnej wartości a kosztują masę pieniędzy. Czasem kupie paprykę czy awokado a będę bazować na domowej kiszonej kapuście i ekologicznych ogórkach kiszonych. No i mrożonki. 2. Nie kupuje ekologicznego miesa drogiego - czyli poledwic, wołowiny itd. Za to kupię ekologicznego kurczaka i np wątroby różnych zwierząt na mega pożywny pasztet który uwielbiam. 3. Ryby - poskie, świeże i tanie, żaden tam łosoś.

Gość gość
do 23.36 a gdzie kupujesz ekologicznego kurczaka, ryby i zwłaszcza te podroby?

Gość gość
1. Zakupy nie "na bieżąco" bo małe sklepy są drogie, tylko raz w tygodniu duże tam, gdzie na ich całości najwięcej oszczędzisz (albo gdzie akurat są dobre promocje). Opłaca się zwłaszcza przy promocjach na mięso czy ryby. 2. Przejrzeć kosmetyki, nie przepłacać bez sensu za np. "markowe" żele pod prysznic, odżywki, szampony - trzeba nauczyć się czytać składy i można znaleźć cuda za grosze. Plus bardzo często opłaci się zrobić raz na kilka miesięcy większe zakupy przez internet, np. w tanich aptekach, niż w drogeriach nawet jak mają promocje. 3. Warto się zapoznać z półproduktami kosmetycznymi. Do gotowego taniutkiego sklepu można dodać witaminy, koenzym q10, liposomy etc. i za 15-20 zł ma się kosmetyk lepszy niż różne vichy i inne loreale.

Gość gość
No wiesz. 1.No u mnie poza biedronka nie ma dużych sklepów niestety. Z większego miasto wracam zazwyczaj po szkole późno i juz mi się nie chce. Poza tym wole pójść na targ, do mięsnego i rybnego i wspomóc właścicieli niż kupować w hipermarketach.. niby jest taniej ale zawsze kupie więcej niż potrzebuje. U mnie to nie zdaje egzaminu niestety. 2.Składy czytam, kosmetyki kupuje głównie w rossmanie. Zwłaszcza szampony bez sls na promocjach za 5-6 zł. 3.Polecasz jakieś sprawdzone patenty na kosmetyki?

Gość gość
A mięso eko kupuje przez internet - jest zima i nie boję się że się zepsuje. W małych miastach niestety jest problem. Wiejska kure czasem kupie od znajomej.

Gość gość
Zobacz sobie na http://zdrowazywnosc.org/ Ja tam zawsze robię zakupy i fajnie cenowo na tym wychodzę. Generalnie wybór jest spory no i wiem przynajmniej co jem. Miałam problem z tyciem kiedyś a teraz już to jest przeszłość więc jednak dobre jedzenie to podstawa.

Gość gość
Na eko kosmetykach nie warto oszczędzać, w końcu chodzi o nasze zdrowie. A używałyście tych http://bleuet.pl produktów?