Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chłopak1991

Nawracające afty, faktycznie nic się z tym nie da zrobić?

Polecane posty

Gość chłopak1991

Witam. Mam problem z uciążliwym nawracaniem aft w jamie ustnej. Może od początku... Od... heh... może to głupie ale nawet nie wiem dokładnie od kiedy mam problem z tymi aftami bo już nie pamiętam. Ale chyba zaczęło się to od połowy technikum. Nie chcę tutaj "wyolbrzymiać" problemu bo pewnie każdy przeżył choć jedną aftę w swoim życiu, ale u mnie to jest już jakaś choroba chyba. Afty prześladują mnie już od technikum a w tym roku skończyłem studia (I i II stopień) więc w sumie będzie to chyba jakieś 7 lat. Problem w tym, że nie pojawiają się raz na rok, a przynajmniej raz w miesiącu! i czasem nawet po 2 na raz. Nie przesadzam i nie zmyślam bo taka jest niestety prawda, że nie ma miesiąca aby się nie pojawiły. Byłem już z tym u lekarza pierwszego kontaktu i to nie raz. Miałem robione badania krwii oraz wymaz z jamy ustnej, ale nic nigdy nie wyszło. Lekarz za każdym razem rozkładał ręce i jedyne co mógł zrobić to przepisać Nystatynę do smarowania tych miejsc, ale w moim przypadku nie przynosi to żadnego efektu i nie łagodzi powstałych aft. Wypróbowałem już na własną rękę chyba wszystkie dostępne żele i płukanki na afty i żadnej ulgi... Jeśli mam być szczery to już dawno się z tym pogodziłem, że tak musi być i afty będą dalej powracać. Przyzwyczaiłem się już do tego bólu gdy człowiek próbuje coś zjeść a afta boli przy każdym gryzie... było mi do tej pory wszystko jedno bo przecież nic się nie da zrobić i nic nie działa. Ale kurde... naprawdę nie ma na to jakiegoś sposobu? Już dłużej chyba tego nie zniosę. Mam już 25 lat, ale nie chcę się męczyć z tym przez kolejne 25... :( Może mi ktoś pomóc? ;(

Gość gość
Propolis do ssania lub plukania jamy ustnej + pasty do zebow z propolisem tylko apteczne. REGULARNE mycie zebow.

Gość chłopak1991
Ale ja myję zęby 2 razy dziennie i to zawsze... Dzięki za radę, spróbuję tego, ale czy nie da się jakoś znaleźć przyczyny i jej zlikwidować? Co mi po zwalczaniu objawów jak te afty i tak będą wychodzić nadal co miesiąc? Przecież od czegoś muszą się pojawiać...