Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czym zrobić takie piękne lukrowane dekoracje na piernikach???

Polecane posty

Gość gość

Chodzi mi o takie, jakie pokazują w tv czy gazetach - białe, jakieś śnieżynki, gwiazdeczki itd. Czym to się robi? Jestem noga w wypiekach i tych sprawach więc nie śmiejcie się ze mnie :D Czy to zwykły lukier czy jakaś inna masa? Wyciska się to z jakiejś tubki czy co??

Gość malinoowka
To sie nazywa lukier krolewski i oprocz cukru pudru ma jeszcze bialko. Zwykly lukier (czyli cukier puder +woda lub sok z cytryny) nigdy nie bedzie mial az tak bialego koloru. Ja mieszkam w uk i tutaj sa dwa rodzaje cukru pudru jeden zwykly a drugi wlasnie ze sproszkowanym juz bialkiem zo otrzymywania takiego bialego lukru. Ale nie wiem czy np w polskim tesco mozna takie cos znalezc. Jakby co, to nazywa sie to royal icing sugar, a jak nie to wygoogluj sobie lubier krolewski.

Gość gość
Ogromnie Ci dziękuję, niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :P 🌼

Gość gość
Sparz jajko. Oddziel żółtko od białka. Do białka dodaj cukru pudru i efekt jest ten sam.

Gość malinoowka
Ogromnie Ci dziękuję, niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi jezyk.gif x x haha wlasnie jestem w koncowce drugiej ciazy i to chyba bedzie na tyle jesli chodzi o dzieci ;) udanych wypiekow :D

Gość gość
Dokładnie, białko jajka i cukier puder albo kup gotowy. Jeśli wysycha w trakcie robienia dekoracji można trochę wody dodać. Polecam dać albo do woreczka z mala dziurką, albo do strzykawki, osobiście wolę strzykawki tylko trzeba końcówkę obiecać co jakiś czas. Na ciemnych pierniczki g najładniej wygląda sam biaky lukier, ewentualnie w piernikowych ludziach można dodać trochę koloru ale niekoniecznie, polecam też srebrne perełki.

Gość gość
No i można też pijaku gotowe kupić, w różnych kolorach, dzieci to lubią, wychodzi drożej i jest pstrokato ale proste w obsłudze.

Gość gość
Tfu, słownik. Można PISAKI gotowe kupić.