Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Waga niemowlęca

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, mój synek za tydzień kończy dwa miesiące a jego waga wynosi 7,5 kg, na wstępnie napiszę że waga urodzeniowa wynosiła 4,900kg a dł 61cm. W czasie ciąży osoby nieznajome przypadkowo spotkane, pytali czy jestem w ciąży bliźniaczej ze wzgledu na mój okropnie wielki brzuch, a ogółem po ciąży ważę 54 kg.. Do porodu szlam mając wagę 71kg, malucha urodziłam droga cięcia cesarskiego ze wzgledu na wielkość dziecka, było duże prawdopodobieństwo że nie zdołam urodzić, oczywiście dano mi prawo do rodzenia naturalnego ale ostrzegali że moja postawa, ciało nie da rady a mały może mieć problem przedostaniem się barkami na świat, wiec dla bezpieczeństwa zgodziłam się na cesarkę :( Po urodzeniu synka, kazdy był w szoku wielkości dziecka, sama tego doświadczyłam, i czułam się dość nie komfortowo kiedy na korytarzu słyszałam szpeptajace położne "idzie ona, ta co urodziła największe dziecko na oddziale" i męczyły mnie ciagłe pytania jak się odżywiałam, i jak to się stało że tak drobna kobieta urodziła dziecko które wyglada jak 3 miesięczne. Mały na droga dobę życia nie miał najmniejszego problemu na potrzymaniu główki, co bardzo zaskoczyło szpitalnych pediatrów, Teraz kiedy ma niecałe dwa miesiące leżenie na brzuchu nie sprawia mu żadnego problemu,trzyma głowę przez cały czas patrząc sie w jakiś przedmiot za nim, badz sie rozgląda, co mnie bardzo zaskakuje bo miałam doczynienia z dziećmi 1 i 2 miesięcznymi i miły z tym problemy. Karmie moje dziecko mlekiem w proszku na brak pokarmu w piersi, je dość regularnie ale jego dawka wynosi 120 ml czasami przekracza do 250ml ale to w przypadkach kiedy jest okropny krzyk i odruch szukania, na odwiedzinach co tydzień położnej mały przybierał 0,5 kg rozmawiałam z kilkoma pediatrami, i od każdego pojawiały sie te same wyrazy twarzy i pytania kiedy zobaczyły dziecko i spytały o mies zycia, kazdy pediatra uważa ze jest duzy, i potrzebuje wiecej niz przeciętny niemowlak w jego wieku, radzą przepajać tzw "oszukiwać" go woda, herbata czym kolwiek oczywiście to robie, karmie go prawie co 3 godzin a czasami co 5,6 jak śpi dłużej, i wiecie co to na niego nie działa on nadal rośnie, nadal przybiera, ze strony męża dziecko 9 miesięczne ma 9,5 kg a moj synek ma za tydzień 2 mies i wazy 7,5kg jak uważacie ? Co moze byc tym spowodowane, boje się troche ze w takim tepie on bedzie otyły mimo tego ze jest bardzo silnym dzieckiem, czy z czasem to wszystko sie zatrzyma i zacznie przybierać prawidłowo a nie w takim tępie, nie wiem czy mam sie martwić bo każde dziecko jest inne, ale boje sie ze mały skonczy 3 mies a na wadze wyskoczy dzieciątka ..

Gość gość
A wy jacy jestescie? Jacy byliscie? Po prostu taki gigant ci sie trafil i juz. Nie ma co sie przejmowac. Ale jak popatrze, hmm moja ma 6 msc skonczone, wazy 7,5 kg i je 6 rano 200 ml mleka, 10 rano 150 ml, 14.00 200 ml mleka,18.00 150 ml kaszki plus owoce i warzywa. Tyle. Byleby go nie przekarmic, potem jak zauwazysz ze nie chudnie, za rok dwa, wprowadz zdrowe nawyki zywieniowe. Mam tez 6 latka, nie je slodyczy bo nie lubi...nie bylo ich nigdy w domu, jestem zadowolona kiedy tesciowie wrzepiaja mu kolejna czekolade a on mowi ale ja nie lubie!:)