Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadwrażliwy

nadwrażliwość

Polecane posty

Gość nadwrażliwy

Jestem bardziej wrażliwy niż większość kobiet. I tu pojawia się problem. U faceta nadwrażliwość to przekleństwo. Dlatego między innymi jestem sam.

Gość ten co sie podpisuje
Dlaczego przekleństwo? przeciwnie, w dobie mody na facetów "twardzieli"(ale nie w sensie życiowym tylko siłowni i tatuaży),w czasie szaleńczo beznadziejnie głupiego, nacjonalistycznego populizmu, Ty masz swoje :"ja" i broń go ale nigdy nie wstydź. Ja beczę jak baba przy filmach miłosnych, przy nieszczęściu dzieci i naprawde mam to w głębokim poważaniu , że jakaś dziunia o nicku "joanna wielka i bojowa" nazwie mnie nadwrażliwcem. To jest moja ja, i nie przeszkadza mi to być facetem odpowiedzialnym, twardo raczej stąpajacym po ziemi . Pozdrawiam i więcej wiary w siebie.

Gość nadwrażliwy
na szczęście na filmach nie płaczę :)

Gość gość
ja jestem wrażliwą kobietą i bardzo cenię wrażliwość i dobroć u mężczyzn. Nie mogę znieść tzw.twardzieli, którzy w ogóle nie mają empatii. Także ciesz się, bo są kobiety, które szukają wrażliwości u mężczyzn. Wiem, że nie jest Ci łatwo kogoś znaleźć, choćby pewnie przez to, że nie będziesz chciał żadnej ranić. No ale szukaj tych dobrych i wrażliwych, nie marnuj się przy kobietach egoistkach; bo takie to nikogo nie docenią

Gość nadwrażliwy
Oj gdybym opowiedział wam jaki jestem, co myślę, jak postępuję, co mnie spotkało i co ukształtowało... gdybyście to wszystko wiedzieli... Generalnie uważam, że nie mam szans być szczęśliwy i w gruncie rzeczy to oczywiście moja wina.

Gość gośćhhgkjj
Ja jestem wrazliwa ale jednoczesnie silna i zarafna..nie jakas płaczliwa sierota..nie lubie facetów złych i niewrazliwych,gburów i chamów chociaz imponują mi silni,nie zniewiesciali..lubie pomagac słabszym biednym zwłaszcza tym dobrym..nie umówiłabym sie z kims pozbawionym empatii

Gość gość
A to nie jest przypadkiem cecha psychopatów? Tylko ci się wydaje,że taki jesteś bo twoi bliscy tego nie potwierdzą.

Gość nadwrażliwy
Tylko, że wrażliwość ma swoje stopnie. Ja pisze o nadwrażliwości na otaczający nas świat, na ludzi, na tą lekko wypaczoną rzeczywistość i związanymi z tym "ułomnościami". Owszem dobrze jest gdy to wszystko jest zrównoważone, gdy zarówno wrażliwość jak i "zaradność" idzie ze sobą w parze, ale czasami nie ma tej równowagi. Zaburzenia tego balansu bywają dość kłopotliwe dla obu stron. Facet nie czuje się pewnie, nie jest silny psychicznie, nie jest stanowczy, często po prostu się boi. Czego natomiast oczekuje kobieta? Przede wszystkim wsparcia i szeroko pojętej zaradności. Prawdę powiedziawszy ja często sam z sobą poradzić sobie nie mogę, jak zatem mam stać się odpowiedzialną głową rodziny?

Gość nadwrażliwy
gość dziś A to nie jest przypadkiem cecha psychopatów? Tylko ci się wydaje,że taki jesteś bo twoi bliscy tego nie potwierdzą. Wytłumacz proszę jak zdiagnozować psychopatę, to postaram się sam siebie zweryfikować pod tym kątem. Jakie cechy posiada psychopata?

Gość gość
cechą psychopatow jest właśnie to, że nie mają w sobie w ogóle empatii i wrażliwości na cierpienie innych. Nie wiem, co Cię uksztaltowalo, ale z doświadczenia wiem, że nic tak nie zbliza jak szczera rozmowa i otworzenie się przed wrażliwą dziewczyna. Sam jesteś wrażliwy i jak wrazliwej osobie opowiesz o tym, co przeszedles, to gwarantuje, że bardzo sie zblizycie i ona będzie Ci wdzieczna za to, że się przed nią otworzyles, zaufales jej i będzie szczęśliwa, jesli będzie mogła Ci pomóc i jakoś wesprzeć

Gość nadwrażliwy
Empatia i wrażliwość na cierpienie innych. Hmmm.... Ja odczuwam gniew i złość gdy widzę np. jak pokazują ranne dzieci w Syrii. Tylko cierpienie dzieci mnie tak pobudza i irytuje. Dorośli w gruncie rzeczy sami sobie są winni i ich mi nie jest szkoda. Sam jestem dorosły i wiem, że to my kształtujemy ten świat, wiem, że niejednokrotnie nasza indywidualna postawa i egoizm przyczynia się do krzywdy innych osób. Często sami dla siebie jesteśmy podli. Moim zdaniem każdy dorosły człowiek jest w mniejszym lub większym stopniu odpowiedzialny za to, że ludzie i dzieci cierpią. Jednak mi szkoda tylko dzieci, bo one nie są winne tego stanu rzeczy. Powiesz zapewne, że czujesz się niewinna, że Ty ten świat nie kreujesz i postępujesz uczciwie. To płytka analiza sytuacji, bo każdy, nawet ja jestem winny.... ale długo bym musiał to uzasadniać, a chyba nikt nie lubi wykładów. Mam nadzieję, że jesteście tego świadomi. Jeśli natomiast chodzi o zwierzanie się to wiele razy chciałem to robić i robiłem, ale tylko anonimowo za pośrednictwem Internetu. Gdy czułem taka potrzebę zwierzałem się obcej osobie i wiesz co? Moja męska duma mi nie pozwalała się czuć po tym dobrze. Po prostu wstydził bym się w realu o tym opowiadać komukolwiek. Zwłaszcza komuś na kim mi zależy. Dlaczego? Bo nie chciał bym tej osoby stracić. Dla mnie jak już wspomniałem to przekleństwo.

Gość nadwrażliwy
Swoją droga wiele razy spotkałem się z czymś takim, że kobiety deklarują jedno - czyli to, że np. szukają wrażliwych mężczyzn, a ostatecznie postępują zupełnie inaczej i życie spędzają z kimś kto charakteryzuje się innymi cechami. Wrażliwość w życiu przeszkadza i trzeba sobie to jasno i wyraźnie powiedzieć. Kobieta myśląc o rodzinie wcale nie bierze pod uwagę tego czynnika. Tutaj w grę wchodzą istotniejsze sprawy. Trochę mnie to boli ale i się temu nie dziwię, bo dziś już wiem, że życie to nie bajka i za wszystko dziś się płaci. Nawet za wrażliwość.

Gość gość
mnie nie przebijesz. plakalam dzis jak w tv puscili swiateczna reklame allegro z tym dziadkiem uczacym sie ang. wzruszylam sie :(

Gość gość
Czego natomiast oczekuje kobieta? Przede wszystkim wsparcia i szeroko pojętej zaradności. Prawdę powiedziawszy ja często sam z sobą poradzić sobie nie mogę, jak zatem mam stać się odpowiedzialną głową rodziny? x Nie wiem czy walczysz o to aby zaakceptować swoją wrażliwość czy o to aby może jednak przypodobać się kobietom ? To różnica. Powiem tak nie sądzę abyś był atrakcyjny dla dojrzałych kobiet jeśli będziesz w wewnętrznej sprzeczności. To bedzie wyczuwalne i odbierane jako brak pewności i jakieś problemy. To nieprawda , że kobiety cenią tylko silnych, pewnych siebie i takie tam.. Tu jak i odwrotnie.. my lubimy piękne i inteligentne panie (ups,oxymoron ;) ), ale też cenimy empatię, altruizm, inteligencję ale nie na pokaz tylko ta sprzężoną z życiowym doświadczeniem. Nikt z nas nie lubi wyszczekanych dziuń, co to pozjadały wszystkie rozumy i nie są w stanie zmienić zdania nawet jeśli mogą. Tak samo są kobiety , które cenią u mężczyzn umiejętność przyznania sie do błędu, odpuszczenia kiedy wymaga tego sytuacja. Takie cechy posiadaja ludzie wrażliwi, więc jest ogromne pole do zagospodarowania wrażliwości, nawet tej skrajnej o której piszesz i wyraźnie widac że sie wstydzisz. Ja to przechodziłem , bywało ciężko ale dzisiaj uważam tą cechę za mój główny atut , oczywiście nie w relacjach z kobietami bo świat ma szersze horyzonty ale relacje takowe utrzymuję z powodzeniem. Ostatnio z zoną oglądałem po raz trzeci "hotel Ruanda" i w pewnym były momenty że musiałem wyjść bo łzy ciekły mi jak u dziecka.. Nawet bardziej niż przed paru laty kiedy oglądałem 1 raz. Cóż, tak reaguje na niesprawiedliwość, bezsensowne cierpienie niewinnych ludzi, bespodstawną nienawiść wykorzystywana plitycznie itp. A następnego dnia idę do pracy i jestem lwem, który bryluje w negocjacjach z zatwardziałymi prezesami ;) Takie życie. Pzdr

Gość nadwrażliwy
gość dziś Wrażliwość to nie powód do licytowania się. Ponadto trzeba rozgraniczyć takie kwestie jak nadwrażliwość a zaburzenia hormonalne u kobiet. Z kobietami to różnie bywa i czasami płacz nie jest związany z ich wrażliwością.

Gość nadwrażliwy
Przypodobać się kobietom? Heh... Gdybym powiedział ile mam lat i jak długo jestem sam.... To pytanie stało by się puste jak próżnia.

Gość nadwrażliwy
inaccessible89 dziś A czy ja napisałem, że sobie radzę? Poczytaj proszę uważniej moje wypowiedzi.

Gość gość
Kazimierz Dąbrowski Bądźcie pozdrowieni nadwrażliwi za waszą czułość w nieczułości świata za niepewność wśród jego pewności Bądźcie pozdrowieni za to, że odczuwacie innych tak, jak siebie samych Bądźcie pozdrowieni za to, że odczuwacie niepokój świata jego bezdenną ograniczoność i pewność siebie Bądźcie pozdrowieni za potrzebę oczyszczenia rąk z niewidzialnego brudu świata za wasz lęk przed bezsensem istnienia Za delikatność nie mówienia innym tego, co w nich widzicie Bądźcie pozdrowieni za waszą niezaradność praktyczną w zwykłym i praktyczność w nieznanym za wasz realizm transcendentalny i brak realizmu życiowego Bądźcie pozdrowieni za waszą wyłączność i trwogę przed utratą bliskich za wasze zachłanne przyjaźnie i lęk, że miłość mogłaby umrzeć jeszcze przed wami Bądźcie pozdrowieni za waszą twórczość i ekstazę za nieprzystosowanie do tego co jest, a przystosowanie do tego, co być powinno Bądźcie pozdrowieni za wasze wielkie uzdolnienia nigdy nie wykorzystane za to, że niepoznanie się na waszej wielkości nie pozwoli docenić tych, co przyjdą po was Bądźcie pozdrowieni za to, że jesteście leczeni zamiast leczyć innych Bądźcie pozdrowieni za to, że wasza niebiańska siła jest spychana i deptana przez siłę brutalną i zwierzęcą za to, co w was przeczutego, niewypowiedzianego, nieograniczonego za samotność i niezwykłość waszych dróg bądźcie pozdrowieni nadwrażliwi

Ponieważ nadwrażliwość nie wyklucza męskości, nie rozumiem, z jakiego powodu osobnik wrażliwy miałby mieć problemy w relacjach z kobietami. One lubią połączenie emocjonalności z zaradnością. Proszę o czytanie ze zrozumieniem tego, co piszę :D

Gość gość
Twardziel wie czego chce i dąży do osiągnięcia założonych sobie celów. Wrażliwość jest tu pozytywnym atutem, który nie powinien mieć już wpływu na ich osiąganie. Twardziel o gołębim sercu, rzecz wielce poszukiwana.

Gość gość
Gdyby ludzie o niezwykłej wrażliwości zniknęli z tego świata, świat nie przetrwałby nawet kilku lat. To oni powodują, że istnieje równowaga między dobrem a złem. Bądźcie pozdrowieni nadwrażliwi. :)

Gość nadwrażliwy
inaccessible89 dziś Wydawało mi się, że skoro jestem autorem tego wątku i opisuje konkretnie swój przypadek, to Twoje słowa powinny dotyczyć mojej osoby. Skoro piszesz czysto hipotetycznie to zmienia postać rzeczy. gość dziś Wrażliwy twardziel? To sytuacja jak z Yeti. :) Wielu wierzy, ale nikt chyba tak naprawdę nie widział. Twardziel, który uważa siebie za wrażliwego moim zdaniem chce tylko osiągnąć wyznaczony cel i poderwać na to kobietę. Wrażliwy, który twierdzi, że jest twardy i stanowczy moim zdaniem po prostu nie chce przyznać się do tego, że jego nadwrażliwość to fatalna przypadłość. Jest jeszcze trzecia opcja - nikt z nich nie wie czym jest nadwrażliwość tak naprawdę.

Gość gość
nadwrażliwy dziś - przypodobać się kobietom można w każdym wieku. Swoją drogą dobrze, że jesteś wrażliwym mężczyzną ale czy przypadkiem Ty nie za bardzo skupiasz się na sobie i "pielęgnujesz w sobie" tę właśnie cechę (nadwrażliwość), która jak napisałeś- stała się Twoim przekleństwem? Może warto byłoby w końcu przełamać się i wyjść ze "skorupy własnych kompleksów"?

Gość nadwrażliwy
gość dziś Właśnie, że to nie my kształtujemy tą rzeczywistość. Jesteśmy tak naprawdę nic nie znaczącym epizodem. Skoro masz wątpliwości to rozejrzyj się wokoło i popatrz ile jest cierpienia na świecie.

Gość gość
a co masz większe? jaja czy wrażliwość?

Gość gość
nadwrażliwy dziś -"nikt z nich nie wie czym jest nadwrażliwość tak naprawdę" xxx A czym naprawdę jest nadwrażliwość?

Gość gość
naccessible89 dziś Ponieważ nadwrażliwość nie wyklucza męskości, nie rozumiem, z jakiego powodu osobnik wrażliwy miałby mieć problemy w relacjach z kobietami. One lubią połączenie emocjonalności z zaradnością. XXX Zgadzam się z tą wypowiedzią jako kobieta. Nadwrażliwość u mężczyzny nie wyklucza jego męskości. Taka prawda.

Wobec tego zdiagnozuj, czym wobec Ciebie jest wrażliwość, a dokładniej nadwrażliwość, bo na razie wychodzi na to, że jestem Yeti.

Gość gość
gość dziś xxx A czym naprawdę jest nadwrażliwość? xxx Nadwrażliwość jest szczególną reakcją organizmu na daną sytuację. Szczególną czyli inną niż u innych "normalnych" ludzi.