Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jakim wikeu wasze dzieci dostaly 1 telefon

Polecane posty

Gość gość
7 lat. Dostała na komunie IPhone'a

Gość gość
ja mialam 13 lat, 2001 r

Gość gość
Moja córka dostała pierwszy telefon na urodziny jak miała 8 lat. Kupiliśmy jej bo stwierdziliśmy że jest na tyle duża i rozsądna że umie dysponować telefonem. Jest też dla mnie duże ułatwienie bo gdy córka wcześniej skończy zajęcia w szkole to zadzwoni do mnie żebym po nią przyjechała,lub gdy będzie ją np.głowa bolała to też do mnie zadzowi z informacją że źle się czuje i żebym po nią przyjechała. Telefon ma samsung galaxy trend plus. Kosztował 400zł. Telefon jest mały i moim zdaniem odpowiedni dla potrzeb mojej córki.

O ile zwyczajny telefon, do komunikacji ,czyli zadzwonić czy napisać sms-a uważam za w porządku dla dziecka 8-letniego, o tyle kompletnie nie rozumiem dlaczego tak małe dzieci miałyby posiadać Iphony czy Samsung Galaxy...Przecież to nie jest tanie. Mało tego, po co dziecku tak drogi telefon na plac zabaw? Jeśli wychodzi z domu,to chyba bawić się na dworze,a nie siedzieć z nosem w telefonie.. Rozumiem dać znać ze szkoły czy ogólnie po prostu się komunikować i jestem za, wtedy jako matka nie denerwuję się,jeśli wiem,że dziecko może zadzwonić i powiedzieć gdzie jest i co robi (tudzież odwrotnie). Nie neguję samego pomysłu posiadania telefonu,tylko całej otoczki. Według mnie 7-10 letniemu dziecku powinien wystarczyć prosty telefon,może jakaś starsza Nokia,niech już będzie z kolorowym ekranem,ale po co więcej?

Gość gość
Córka dostała telefon na 6 urodziny. Nie jako prezent tylko jako gratis do prezentów- stary telefon taty. Oczywiście radość byla nieziemska i wszystkie prezenty ( za kilkaset złotych ) poszły w odstawke. Telefonu nie może nosić do szkoły. Teraz zastanawiamy się nad kupieniem jakiegoś prostego smartfona po nowym roku. Dodam tez ze w wieku niespełna 4 lat dostała tablet ale nie żałuje dzięki temu corka zmobilizowała się do poznawania literek. Teraz w wieku 6 lat czyta sama sobie bajki na dobranoc.

Gość gość
moja córka nie ma telefonu ani tabletu, za to czytać nauczyła się w wieku 4 lat. może właśnie dlatego

Gość gość
Nie każde dziecko chce się uczyć czytać w wielu 4 lat. Jestem nauczycielka klas 1-3 i kiedy dostałam pierwszy rok 6 latków 90% dzieci nie tylko z mojej klasy kompletnie nie było zainteresowania czytaniem czy pisaniem . Dzieci miały ochotę tylko na zabawę w dodatku nie były w stanie wysiedzieć na lekcjach w ławce. Takich dzieci jest powiedzmy 1 na 100

Gość gość
I co uważasz ze jesteś lepsza matka przez to ? Nie rozumiem do czego się miała mieć twoja wypowiedz

Gość gość
7 lat, dostala zwykly, stary model samsunga.

Gość gość
Moja 6 latka dostała iPhona 6 tydzień temu na urodziny. I uważam,ze ten telefon to więcej szkody niż pożytku,No ale dziecko oczarowane. Telefon dostała od taty,mojego byłego męża.

Gość gość
Ja obiecałam córce telefon.Czy smartfon nie drogi tak do 300zł to dobry pomysł.Córka za 2 miesaice konczy 8 lat.

Gość gość
Nie wiem do jakich szkół chodzą wasze dzieci, ale w naszej szkole dziecko może zadzwonić do rodziców z sekretariatu, gdyby skończyło wcześniej lekcje albo głowa go bolała. Całe szczęście mamy zakaz przynoszenia telefonów, mp3, mp4 czy innych aparatów do szkoły. Wszyscy są szczęśliwi, nikt nie płacze z tego powodu. Córka ma najzwyklejszą w świecie Nokię z klawiaturą, dostaje ją kiedy jedzie do koleżanki na noc czy jak odwiedza swoje kuzynki poza miastem (to jeśli chodzi o kontakt ze mną), poza tym smsuje czasem z przyjaciółmi. Telefon dostała w wieku 10 lat, wokół nas widzę taką samą tendencję. 7-latek z Iphonem - oci/pieliście, na serio.

Gość gość
hahahha padła !!! ja męża prosiłam o zgodę dwa miesiące żebym mogła ZA SWOJE pieniądze kupić sobie iPhone 7plus . (Ja zarabiam po 5500 zł na miesiąc a mąż różnie w zależności ile wyrobi sobie bonusa w danym miesiącu ale jest to w granicach 15-20 tys miesięcznie, oczywiście nie zamieszkujemy na terenie Polski) a tu 6 letnim czy 8 letnim dzieciom kupujecie iphony. Jestem ciekawa co dostają takie dzieci na komunie , bierzmowanie czy 18 . Mercedesa ? ;)

Gość gość
to co mam jej kupic zwykly telefon z klawiatura?

Gość gość
To ja pisałam,ze moja 6 latka dostała od ojca iPhona 6. Dla mnie to nie jest prezent dla dziecka tak małego,ja sama mam taki telefon,fakt ze juz długo go mam i dałam za niego duzo więcej niz jest teraz warty. Mimo wszystko uważam,ze telefon za około 2500 zł dla małego dziecka to głupota. Niestety moj były dał dziecku telefon bez porozumienia ze mną,a przeciez teraz dziecku nie zabiorę...

Gość gość
moja corka dostala pierwszy telefon jak miala 8 lat, ale to bylo prawie 5 lat temu wiec mimo wszystko troche inne czasy. Trzeba brac pod uwage to ze obecnie niezaznajamianie dzieci z technologia itd "bo mi rodzice telefon kupili jak mialam 15 lat" jest chore i wyrzadza im sie w ten sposob krzywde. Na pewno nie kupilabym jednak dziecku telefonu za 2000 zl...ale taki za 700 zl juz tak, o ile by zasluzylo ;)

Gość gość
5 letniemu dziecku tele za 700 zł ? Jeszcze fb mu załóż żeby sobie robił i wstawial zdjęcia z piaskownicy czy na huśtawce . Ciekawe czy jak na podwórku nawrzuca sobie kamieni i piasku do kieszeni z telefonem nie będzie szkoda porysowanego ekranu i co pobiegniesz kupisz nowy ?

Gość gość
a gdzie ja napisalam ze bym 5-letniemu dziecku tel za 700 zl kupila?

Gość gość
Telefon dla 5 latki paranoja już wam się w głowach popier/dolilo u nas komputer ma tylko w sobotę bardzo krótko a do zabawy to są lalki klocki rysowanie i wiele innych rzeczy można robić a nie z nosem w telefonie owszem inne czasy niż kiedyś ale ja nie mam zamiaru iść za duchem czasu

Gość gość
Mój syn ma ponad 11 i.. nie ma telefonu :D Nie potrzebuje go. Jak wiem, ze bedzie mu ewentualnie potrzebny to daje mu mój, stara nokie bez neta :) Syn ma PC, xboxa one i tableta na podróze. Umie obsługiwac PC, a xboxa to lepiej ode mnie :) Z kumplami komunikuje sie przez xboxa jak musi, nakłada słuchawki i nawija :) Ostatnio jak wychodzi do kumpli na podwórko to mówił mi, ze mu sie nudzi, bo zamiast robic cokolwiek, chocby pilke pokopac dzieciaki siedza obok siebie z nosami w .. telefonach.. Filmiki na youtube, swoich ulubionych youtuberów, czy grac w gry to syn moze na PC lub xboxie, nie potrzebny mu do tego telefon :)

Gość gość
Ja pierwszy i zupelnie moj dostalam w wieku 16, ale to bylo 12 lat temu i wtedy nawet nie kazdy nastolatek mial...pisalo sie sms od mamy albo dzwonilo, jesli pozwolila:) Potem majac swoj telefon wiekszosc nas cierpiala od czasu do czasu na puste konto, puszczalo sie sygnaly:) fajne czasy:)

Gość Anulina_800
10 lat. A teraz jeszcze dostanie ps4 pro z fifą nową... nagroda za naprawdę dobre wyniki w nauce. w wakacje nie bylo sensu, bo by myslal o grach zamiast cieszyc sie obozem itp, ale teraz - niejako na pocieszenie, ze nowy rok szkolny sie zaczal - dostanie wlasnie konsole. I wydaje mi sie, ze wlasnie 13 lat (tyle ma teraz) to odpowiedni wiek na takie rzeczy. a telefon wczesniej, bo nie zawsze dziecko jest z nami i trzeba sie jakos skontaktowac.

Gość gość
nie no litości 6-8 latek i telefon po kiego nie łapie. telefon to tak gdzieś od 15 lat. i to tylko na zadzwonienie i puszenie sms nic więcej.