Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rasizm jak to jest z wami

Polecane posty

Gość gość

Proszę o konkretne odpowiedzi. Planuję posłać moją córkę do przedszkola od stycznia. Mam męża jest pochodzenia azjatyckiego. Córka ma 4 latka jest zdrową,wesołą dziewczynką. Rodzina akceptuje moje dziecko i męża,pomimo że są rasy żółtej. Czy w przedszkolu też to zaakceptują. Bo tyle się nasłuchałam od mojej koleżanki że dzieci jak to dzieci będą mówić wszystko prosto z mostu a rodzice będą negatywnie do tego nastawieni. Mam wątpliwości i coraz częściej się zastanawiam czy zrezygnować z tego przedszkola. Przeprowadziliśmy się do polski rok temu.

Gość gość
Mamy 21 wiek, obcokrajowiec juz nie robi na nikim wrazenia. A poza tym małe dzieci nawet nie raz nie zauważają żadnej różnicy, chyba ze to rodzice pełni uprzedzeń im cos zaczną sugerować. Ale myśle ze nie powinno byc żadnego problemu. Ty tez nie dawaj córce odczuć ze sie boisz lub ze w jakiś sposób jest inna.

Gość gość
Jestem rasistka w stosunku do muzułmanów. Inni ludzie bez względu na kolor skóry i wyznanie mi nie przeszkadzają. Nie pozwoliłaby mojemu dziecku bawić się z muzułmańskim dziećmi. Z każdym innymi tak.

Gość gość
Ja tak samo jak gość z 16:57. Swoją droga podobno żółta rasa jest najinteligentniejsza, podoba mi się ich taki stoicki spokój.

Gość gość
Nie mam zadnych rasistowskich zahamowan, zwlaszcza w stosunku do dzieci.

Gość gość
Oj a ja uważam ze pomimo iż mam XXI w to w pl stopień rasistowski jest wielki zbyt wielki . Polaków wszędzie na calymswiecie jest pełno a pl tylko dla Polaków. Na twoim miejscu tez bym się obawiała. Z dziećmi różnie bywa mogą dokuczać a może tez im zaimponować ze jest inna i będzie ulubienica wszystkich

Gość gość
gość dziś Jestem rasistka w stosunku do muzułmanów. Inni ludzie bez względu na kolor skóry i wyznanie mi nie przeszkadzają. Nie pozwoliłaby mojemu dziecku bawić się z muzułmańskim dziećmi. Z każdym innymi tak. X Ale ty nie jesteś rasistką, ty po prostu nie tolerujesz zachowań na jakie pozwala im ich religia. Muzułmanie arabscy są rasy białej, a dopiero muzułmanie afrykańscy to ludzie rasy czarnej. Owszem, czasem zachowania rasistowskie przykrywano religią, bo jakże by to? Czarny dzikus przywieziony do naszej wspaniałej hameryki, nie wierzący w pana naszego wszechmogącego, może być lepszy od nas? xx gość dziś Nie jest. Jest najzdrowsza. Oni mają inne podejście do medycyny, co też może skutkować wyższą inteligencją, ale tylko w sensie nie zatracenia inteligencji wrodzonej. Podczas, gdy my leczymy tak naprawdę skutki choroby, a nie przyczyny, która to poprzez niedomogę narządu, może skutkować mniejszą koncentracją i bla bla. Tak dla ciekawostki. Znaczna część Japończyków jest rasy białej, tak samo mieszkańcy Indii, to rasa biała. Rasa to nie tylko specyficzny wygląd skóry, czy oczu, to także antropologia.

Gość gość
Daj spokoj dziewczyno z rymi obawami. Dzieciaki w przedszkolu nawet nie zwrócą uwagi a troszke inny wygląd. Twoje obawy mogłyby się ziscic najwcześniej w podstawowce. Do tego czasu mała (jesli będzie jej dane spotkac takie prostactwo na drodze) bedzie potrafiła sobie z nim poradzić.

Gość gość
Może być różnie. Pojęcie rasy żółtej jest baaardzo szerokie i osoby żółte mogą naprawdę różnie wyglądać. Jedni będą bardziej akceptowalni, inni mniej. Niestety, ale Polacy w większości przypadków są w większym lub mniejszym stopniu rasistami. Z wiadomych powodów najbardziej nie lubi się muzułmanów czy innych Arabów. Do żółtych chyba nie ma jeszcze aż takiej awersji. Generalnie małym dzieciom wszystko jedno, ale rodzice im już mogą wkładać do głów, że to co inne, jest złe. Wiele też zależy od Twoje dziecko będzie się zachowywało między rówieśnikami. Jeśli nie będzie zbyt miłą ani towarzyska, to pewnie zostanie odtrącona przez grupę a jej kolor stanie się pretekstem do żartów czy kpin. Jeśli natomiast będzie potrafiła wpasować się w środowisko i dzieci ją polubią za to, jaka jest fajna, to jej odmienna skóra nie będzie nikomu przeszkadzała. Być może nawet egzotyczna uroda zostanie jej atutem. Nie spróbujesz, nie dowiesz się.