Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Komunia chrześniaka i 18 chrześniaka

Polecane posty

Gość gość

Witam w maju mam dwie uroczystości chrzesniaków . Jeden idzie do komuni świętej a drugi tydzień pózniej ma 18 . Ile wypadałoby dać pieniędzy w kopercie dodam ze moje zarobki wynoszą 1500 zł miesięcznie a męża 1800 nie jestem w stanie odłożyć za dużo pieniędzy bo sama mam 3 dzieci na utrzymaniu .niestety bede musiała wsiąść kredyt tylko niewiem po ile każdemu musiałabym dać ? Proszę o podpowiedz

Gość gość
Mam tak samo , tylko , że chrześniaków dwóch mój i męża , też się zastanawiam, czyli osiemnastka i dwie komunie. , co myślisz o tym , że po 500 zl?

Gość gość
Ja cie krece po 500, masakra. Ja mojej chrzesnicy na 18 kupie prezent za 150 zl i jakies kwiaty. Musze dojechac ubrac sie jakos, to tez trzeba wliczyc. Wiecej na pewno nie dam.

Gość gość
ja chrześniakowi na komunię 4 lata temu dałam 700 zł...szliśmy ja i mąż,dzieci nie mamy...na 18 siostrzenicy 3 lata temu daliśmy 200 zł ale żadne z nas nie bylo chrzestnym,byliśmy ''zwykłymi'' gośćmi...teraz w maju byliśmy na komunii siostrzenicy jako zwykli goście to daliśmy 300 zł

Gość gość
Tak myślałam ze 500 to minimum nie bedzie to zbyt mało ? Oby dwoje chrześniaki sa od moich braci .Córka miała 2 lata temu komunie to dostała od jednego 500 zł a od siostry męża 1000 zł plus złoty łańcuszek .

Gość gość
A prezent na komunie tylko nie rower bo chrzestny kupuje ! Co myślicie nad zegarkiem

Gość gość
po pińcet zł myślę, ze wystarczy, tym bardziej, że sami jak widać kokosów nie zarabiacie a macie jeszcze trójkę swoich dzieci więc na prawdę nie bierz broń Boże chociaż żadnych pożyczek a te pińcet zł mogliście od pól roku odkładac po 50 zł i byście uzbierali, wiedziałaś przecież kiedy sa te uroczystości

Gość gość
Do tych imprez jeszcze 5 miesięcy. Odłóż chociażby z 500+. Masz 1000 zł miesięcznie. 5x1000=5.000. Spokojnie wystarczy.

Gość gość
Z waszych dochodów wynika, że powinniscie dostawac 500 plus na wszystkie dzieci. A wracajac do pytania, jeśli zależy Ci, żeby dac porządniejsza kwotę, to też myślę, że dasz radę odłożyć, nawet jeśli będzie trzeba zacisnąć pasa mocniej. Unikaj kredytów na takie wydatki, wpaść w spiralę zadłużenia jest łatwo. Dodam, że ja na 18 łącznie od chrzestnych dostałam chyba 500 zł (małżeństwo), dali osobno 200 i 300 zł.

Gość mlan81
Mam dwójkę dzieci które w tym roku idą do komunii, i chrześnicę która idzie do komunii w tym samym czasie i bratanka który ma 18-tkę. Sama finansuję komunię dzieci bo ex nie interesuję się swoimi dziećmi (jesteśmy po rozwodzie). Chrześnicy jeszcze nie wiem ile włożę do koperty (jej mama to kuzynka mojego ex i już dzwoniła że wolałaby kasę bo co tu dziecku można kupić :-) masakra. Wiedza że sama wychowuję dzieci więc nie zamierzam się zapożyczać, bratankowi ok. 200 zł dam a swoim dzieciom jeżeli będzie potrzeba to dołożę do tego co będą chcieli kupić......

Cześć! Jeśli chodzi o prezenty komunijne polecamy urocze akcesoria rowerowe, na przykład koszyki (http://www.bikebelle.pl/akcesoria-rowerowe-dl a-dzieci/3285-dzieciecy-wiklinowy-koszyk-na-rower-polka-red. html ) albo pokrowce na siodełka (http://www.bikebelle.pl/akcesoria-rowerowe-dl a-dzieci/105-szydelkowy-pokrowiec-na-siodelko-bike-belle-zaj ac.html ) usmiech.gif Więcej propozycji tutaj: http://www.bikebelle.pl/bikebelle-blog/187_Po daruj-dobre-nawyki---pomys ły-na-prezenty-ko.html

Gość gość
na 18 kup samochód za 20 000 a na komunię laptopa za 4 000 a tak na serio to dajesz tyle ile możesz na komunie może jakis rower

Gość kawalierra
Można zawsze kupić fajny telefon albo tablet. ja chrześniakowi akurat telefon sprawiłem, wystarczy zapytac na co zbiera lub co chciałoby w prezencie. Zobaczcie sobie tutaj http://bestcena.pl/ , dobre ceny mają jak za taki markowy sprzęt, ja u nich telefon własnie zamawiałem

Gość maciejka552
To zależy, ile chrześniak ma lat. Mój ma 18 i na urodziny zdecydowałam się podarować mu jeden z zegarków dostępnych w ofercie sklepu internetowego https://www.e-watches.pl/zegarki-meskie/lorus - strasznie się z niego ucieszył.