Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Krzywizna w soczewkach

Polecane posty

Gość gość

Czy krzywizna 8,5 a 8,4 różnią się bardzo? Byłam u okulisty i mam wpisana krzywizne 8,4 i kazała mi nosić soczewki "1day accuve moist" a z tego co wiem to nie ma tych soczewek z takim rodzajem krzywizny, są tylko 8,5

Gość minuu
ja nosze soczewki Johnson Acuvue z srednicą 8.4 właśnie. Są dwutygodniowe, a ja nosze je ok. miesiąc. Ogólnie polecam je, dla mnie sa wygodne i dobrze nawodnione. Kupuje na allegro, bo tam najtaniej. Płyn tez na allegro- opti free. Apropo krzywizn -8.4 jest uniwersalna , wiec nadaje sie na kazde oko. 8,5 tez powinno byc ok dla ciebie.

Czy zanim okulista przepisał konkretne soczewki kontaktowe to ocenił ich ułożenie na oku (na podstawie soczewek próbnych)? Sama krzywizna soczewek kontaktowych nie jest jedynym parametrem istotnym w ich doborze. Ważna jest również średnica (DIA), materiał z jakiego są wykonane oraz konstrukcja. Dlatego specjalista zajmujący się doborem soczewek kontaktowych zanim je przepisze obowiązkowo musi sprawdzić jak dane soczewki układają się na oku i czy ich parametry są odpowiednio dopasowane.