Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mufffinka

Dietetyczne ciasta na święta

Polecane posty

Gość Mufffinka

Święta coraz bliżej, a ja od jakiegoś czasu zaczęłam się zdrowo odżywiać. Póki co, widzę fajne efekty tej mojej diety, więc nie chciałabym tego zaprzepaścić w tydzień, podczas świątecznego i noworocznego obżarstwa :P Mam problem z ciastami. Odkąd jestem na diecie to ciast, ciasteczek i słodyczy nie jem w ogóle. No ale na święta przydałoby się coś zrobić, bo moja rodzina na diecie nie jest i jeszcze do tego będziemy mieli gości ;) Dlatego szukam jakiś ciekawych, fajnych, ale przede wszystkim SMACZNYCH przepisów na jakieś ciasta czy desery, które będę mogła podać rodzince w święta. Oczywiście takich przepisów w google nie brakuje, ale pytam Was, bo zależy mi tylko na tych przetestowanych, zdrowych słodkościach. Boję się robić w ciemno z pierwszego lepszego przepisu bo nie mam na to czasu, żeby piec coś niesmacznego :P Liczę na to, że pomożecie wybrać coś dobrego.

Gość gość
ja robię muffiny imbirowe w formie babki z forum weganise blogspot poszukaj przepisów wegetarianskich, one są zawsze lżejsze, tzn. wegańskich- jak nie mam w czyms smietany ani jaj, to zawsze będzie lżejsze, chyba...zalezy od przepisu, kwestia smaku ma przepis na tort makowy, obczaj go

Gość asieńka90
ja szczerze mówiąc czerpię przepisy z różnych źródeł. Ale ostatnio moim hitem jest ciasto marchewkowe z ananasem. Długo nie byłam przekonana do tych marchewkowych modnych wypieków: babeczek, ciast, ciasteczek itd. Marchewką w ciastach już dawno się zachwycano, a ja nie mogłam zrozumieć tego fenomenu. Może dlatego, że dawno temu, moje pierwsze marchewkowe babeczki wyszły po prostu okropne :D ale jakieś 3 tygodnie temu zrobiłam kolejne podejście... Tym razem padło na ciasto marchewkowo ananasowe i...wyszło na serio genialne <3 Zdążyłam zrobić je już ponownie, na mikołajki. Przepis tutaj http://halsa.pl/blog/?p=723 jak sama zobaczysz po składzie ciasta, nie ma tam nic niezdrowego czy przetworzonego.

Gość Mufffinka
Dzięki za proponowane przepisy. Spróbuję znaleźć te muffiny imbirowe. Asieńka, przepis na to marchewkowe faktycznie ok, bo nawet nie ma cukru tylko miód. A ananasa dawałaś świeżego czy z puszki? W sumie to pomyślałam, że do świąt mogłabym jeszcze stestować to ciasto, żeby zobaczyć czy mi też ono podejdzie.

też muszę wypróbować to ciasto marchewkowe z ananasem. Kiedyś robiłam marchewkowe ale wyszło średnie może to będzie smaczniejsze.

Gość asieńka90
Ananasa kupiłam i dałam świeżego. Ogólnie przejrzyjcie sobie też inne przepisy Anety Łańcuchowskiej na tym blogu. Ze "słodyczy" robiłam też jeszcze sernik na zimno (też ok, ale trzeba lubić sernik :P ja zjem, ale ogólnie nie jest moim faworytem. Robiłam bo mąż uwielbia). Ale dla mnie jeszcze hitem Anety są kokosowe kuleczki, które smakują jak rafaello. Nie wiem czy to pasuje na święta, ale myślę, że już np na sylwestra jak najbardziej.

Gość Mufffinka
Wiecie co! zrobiłam to ciasto marchewkowo ananasowe i jest pycha! stwierdziłam, że wypróbuję wcześniej, żeby nie było potem wtopy na święta. Jak ktoś się jeszcze waha czy robić to polecam. I przekonałam się do tego połączenia marchewka-ciasto :D W wigilię mam zamiar upiec ponownie. I chyba ogólnie zagoszczę na dłużej na tym blogu pani Anety, bo znalazłam tam już też inne ciekawe zdrowe przepisy. Dzięki też za inne propozycje, ale jeśli sami piszecie, że niektóre przepisy nie są dietetyczne to za takie podziękuję - bo nie tego szukałam .

Gość eithene
fajne rzeczy tu podajecie. ciasto marchewkowe już dawno przetestowałam. ale wczoraj robiłam te kuleczki kokosowe http://halsa.pl/blog/?p=181 . takie proste a takie dobre. moje dzieci się zajadały, a ja byłam spokojna, że przynajmniej to zdrowe słodycze hehehe.