Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od którego tc ginekolog mierzył Wam ciśnienie?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Przeszukałam cały Internet w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie,ale niestety nie znalazłam. Nie mam się również kogo poradzić. Otóż chodzę prywatnie do ginekologa ,dość renomowanego. Jestem obecnie w 14tc,w 13 miałam wizytę. Było ich już trzy i na żadnej nie miałam mierzonego ciśnienia. Nie wiem czy to normalne. Ufałam mojemu lekarzowi,jest bardzo doświadczony,ale zaczynam mieć wątpliwości czy to normalne czy mierzenie ciśnienia dopiero przede mną. Jak narazie zostałam zważona ,miałam dużo badań z krwi,badanie moczu oraz na każdej wizycie USG . Lekarz mówi ,że wszystko wporządku ,ale ja się martwię tym ciśnieniem i tym,że badaną szyjkę miałam tylko na pierwszej wizycie. Jak to wyglądało u Was?

Gość gość
Jeżeli nie mialas nadciśnienia przez ciaza to id 20 tc mierzy się ciśnienie i robi to położna tak mi powiedzial mój lekarz bo też go o to pytałam

Gość gość
Na każdej wizycie odkąd była założona karta ciąży bo jest istotne żeby mieć zmierzone na początku i mieć potem porównanie czy nie rośnie. Możesz mierzyć w domu.

Gość gość
Lekarz właśnie nawet nie wspomniał nic o ciśnieniu. Stwierdził tylko,że wszystko jest super i tyle. Nie dostałam nawet skierowania na badania,powiedział,że narazie nie będę robić. Czy to normalne? A z badaniem szyjki jak u Was było?

Gość gość
Z szyjką to są bardzo różne praktyki, niektórzy nie badają w ogóle- jedynie jak są jakieś niepokojące sygnały, inni kontrolnie robią usg dopochwowe, jeszcze inni co wizyta biorą na fotel. A co do ciśnienia- ja od pierwszej wizyty, w 8 tc, przed każdą wizytą podchodziłam najpierw do położnej w rejestracji, miałam mierzone ciśnienie, szłam na wagę, wypytywanie o obrzęki i inne objawy, i dopiero wtedy z wynikami do lekarza. W poprzednich ciążach tak samo, w czasie pobytu w szpitalu ciśnienie mierzone 2x dziennie u każdej.

Gość gość
U mnie mierzył na każdej wizycie,ja dodatkowo też sama sobie mierzylam ale nigdy nie miałam z tym jakiegoś problemu,ale chciałam mieć kontrolę między wizytami.

Gość gość
U mnie w przychodni dopiero ok 20tc zaczynają mierzyć ciśnienie. Każdy gabinet, lekarz inaczej praktykuje tak mi się wydaje.

Gość gość
U mnie mierzenie ciśnienia przez położną co wizytę i wpisywane do karty ciąży przed wizytą u lekarza. Badanie szyjki i skierowanie na badania krew plus mocz co wizytę. Nie mam z kolei badań usg co wizytę , tylko standardowe (13 t,polowkowe etc ). Co wizyte jest z kolei badane tętno dziecka detektorem.

Gość gość
Z szyjka było tak ze badał ale nie na każdej wizycie. Nie pamiętam ile razy wyszło ale kontrola była. Z tym ze tylko palpacyjnie, usg dopochwowe tylko do 13tyg (w 13juz tylko przez brzuch a niektóre mają tak i tak).

Gość gość
Mierzone cisnienie i badana szyjka co wizyte od samego poczatku. To podstawa. To juz usg jezeli nic sie nie dzieje to nie ma potrzeby robic za kazdym razem.

Gość gość
W gabinecie doktora do którego chodzę nie ma żadnej położnej,lekarz przyjmuje sam . Zobaczę czy zmierzy mi ciśnienie na następnej wizycie i dlaczego tak późno. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi,trochę mnie uspokoiły,że niektórym od 20tc mierzono ciśnienie.

Gość gość
od drugiej wizyty czyli od momentu założenia karty ciąży wcześniej to był jakoś 8-9 tydzien a teraz 10-11 . na pierwszej wizycie mój lekarz nie zaklada karty gdyby cos sie wydarzyło... potem juz od drugiej wizyty, cisnienie, waga, szyjka, usg

Ciśnienie powinnaś mieć zmierzone w 20 tygodniu ciąży oraz badanie ogólnolekarskie oraz ocenę czynności serca płodu (KTG). Kolejne mierzenie ciśnienia w 26 tygodniu ciąży. Jest to wtedy też ostatni dzwonek na wykonanie badań zalecanych przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne na tygodnie 21-26. Są to badania profilaktyczne: ogólne, ginekologiczne, pomiar ciśnienia, pomiar masy ciała i ocena czynności płodu, a także diagnostyczne: pomiar cukru po podaniu glukozy, drugie badanie USG oraz badanie moczu. Jeśli w pierwszym trymestrze wynik testu na toksoplazmozę wyszedł negatywny, dobrze byłoby powtórzy badanie właśnie teraz.