Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop macierzyński bardzo proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Witam Mam termin porodu na 3 stycznia 2017 roku zwolnienie lekarskie mam do 29 grudnia 2016 roku , jak nie urodzę do 29 grudnia chciałabym przejść wcześniej na macierzyński , czy mogę złożyć od razu wniosek na podstawowy macierzyński 20 tyg dodatkowy 6 tyg i urlop rodzicielski 26 tyg i jakie dokumenty muszę załączyć do tego wniosku ? Zaznaczam jeszcze że jestem zatrudniona na umowę na czas określony która trwa do 1 stycznia 2017 roku w związku z tym przysługuje mi urlop czy zasiłek jak zasiłek to co i gdzie mam złożyć ?

Gość gość
możesz tak zrobić. wniosek składasz do pracodawcy a on przekaże dokumenty do zus. umowa wygaśnie a ty będziesz miała zasiłek macierzyński.

Gość gość
to co wyżej plus: do wniosku o wcześniejszy macierzyński dołącz zaświadczenie od lekarza o planowanym terminie porodu (moja lekarka na tym zaświadczeniu dopisała sama od którego dnia chcę iść na macierzyński); wniosek składasz na całość, a w ciągu chyba 14 dni od porodu donosisz do pracodawcy zaświadczenie o porodzie; potem pracodawca wysyła Twoje papiery do Zusu, a do Ciebie jakiś papierek i z nim idziesz do Zusu, chyba żeby ten zasiłek przenieść. ogólnie mi wszystko babka z kadr roztłumaczyła i Ty też zwróć się do swojej kadrowej, ona na pewno ma to obcykane.

Gość gość
a akt urodzenia dziecka też trzeba ? bo z tego co wiem to na niego się czeka

Gość gość
Lekarz rodzinny moze ci wypisac l4 dalej jesli ginekolog nie wystawi, nie musisz brac odrazu macierzynskiego

Gość gość
Czy umowa została przedłużona do porodu? Jeśli nie urodzisz w trakcie trwania umowy, to nie będzie Ci przysługiwał macierzyński,,,ale jeśli to nie jest umowa z agencją (praca tymczasowa), to muszą Ci przedłużyc umowę dio porodu