Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

16 miesięczny szkrab

Polecane posty

Gość gość

Jak rozwijają się wasze maluchy w podobnym wieku? Mówią, chodza? Tylko bez zbędnych przexhwalanek, pochwalcie się co faktycznie potrafią. Mój robi papa, brawo, naśladuje psa, pokazuje jak kaczuszka robi kwa kwa, umie udawać ze dzwoni przez telefon do taty, daje picie kotu ze swojego kubka, podaje lalce smoczek, karmi mnie swoim jedzonkiem. Nie chce jednak przynosić rzeczy o które proszę. Jest bardz żywy i energiczny. Biega, wspina się na kanapę. Goni kota po mieszkaniu. Nie chce mówić nic zrozumiałego. Nie boi się obcych tylko wstydzi. Obcych miejsc tez się nie boi tylko biega jak szalony.

Gość gość
Corka 18 miesiecy- mowi sporo, powie juz co chce,chętnie powtarza, wykonuje polecenia, jest bardzo towarzyska i odważna. Porownujac do syna jak byl w jej wieku , on tyle nie potrafil.

Gość gość
Mój mowi mama tata baba dziadzia koło,dzień.Umie pokazać gdzie ma oczy,uszy,włosy ,nos,rączki ,nóżki.dużo rozumie,wykonuje proste polecenia.Uwielbia klocki,samochodziki,i zwierzęta.Jest bardzo zyw*******iwy,sprawny fizycznie.Nie boi się obcych.Chodzi do żłobka ale często choruje.Zostawiony na tydzień u dziadkow nie tęskni i nie płacze no ale ma tam zapewnione rozrywki i na pięć minut nie jest zostawiony sam sobie.Największy problem to jedzenie.Mało je,grzebie w talerzu rączkami.Nie korzysta też z nocnika-nie mamy sposobu ,żeby go tego nauczyć.

Gość gość
U nas tez je tylko rączkami ale nie wybrzydza. Z nocnikiem próbowałam ale dałam mu jeszcze trochę czasu

Gość gość
Moja 8 miesieczna corka umie robić brawo , papa , wie gdzie jest brzuch i kolano , a na gorące np zelazko kuchenka wola " siii nu nu " mowi dużo ale chyba nie rozumie , jednak sama wola jesc " am " albo " niam niam " ale sama jesc nie umie , tylko chrupka kukurydzianego albo paluszki , reszte rozwala , chodzi przy meblach i juz się puszcza i zrobi ze trzy kroki np od kanapy do fotela , jak ktos powie " daj " to daje a jak " przytul " to przytula itp ogolnie reaguje na proste polecenia tak wiec jak na wiek 16 miesięcy tak średnio duzo potrafi twoje dziecko

Gość gość
Ja wcale nie napisałam ze on umie dużo.

Gość gość
No ja wiem ale chyba chcialas porównać prawda ? Tak to odebrałam, ale nie martw sie , moja córka ma o 4 miesiące starszego kolegę i on dopiero zaczyna raczkować , każde dziecko siw rozwija inaczej i to naprawdę czasem sa duże roznice

Gość gość
Mój ma niecałe 15 mam miesięcy. Nie robi pa pa, nie daje cześć za bardzo, wie tylko gdzie jest ucho, mówi ja ja, tata i Cici. Trochę mnie to martwi.

Gość gość
moja ma prawie 8 miesięcy jeszcze nie raczkuje ,a co dopiero chodzić przy meblach...

Gość gość
Ja się nie martwię, ma na wszystko czas. Uważam że może i umie niewiele ale jest fajny i pogodny :) zastanawia mnie tylko to ze nie pokazuje paluchem a już dawno powinien ale i na to przyjdzie czas.

Gość gość
Niektórzy by powiedzieli AUTYZM ale nie sluchaj takich glupot ...

Gość gość
Teraz to każde dziecko z autyzmem.

Gość gość
wczoraj głupia, porównujesz 8m do 16m, twoje to niemowle, ktore cos tm wylapuje a 16 m dziecko to juz maly biegajacy czlowieczek , ktory rozumie dużo, 8m dziecko to niemowle , ktore je mleko i cos tam dojje. a 16 m mlekiem dojada stale posilki. za pół roku zobaczysz róznice w tym jak dziecko robi papa inaczej niz robiło kiedys, pojawi sie wiecej grymasów i dźwieków. no głupia jestes poprostu

Gość gość
Niby umie mało ale w takim wieku nie wychwutuje się już takich p*****l ze dziecko wycięta ścierką stolik bo to bez sensu, po prostu umiejętnością dziexka jest naśladowanie a w przypadku 8msc to nie lada sukces.

Gość gość
Moja córka ma 16msc mówi mama , baba , tata , papa, ta, nie, . Umie pokazać wszystkie części ciała i naśladuje psa , kota i sowe. Paluszkiem pokazuje osoby o które się pytamy. Ściąga rajstopy zakłada kapcie nasze buty. Robi brawo papa a kuku daje cześć daje buzi. Jak ma kupę w pampersie to przychodzi i pokazuje . Potrafi zająć się sobą ogląda książeczki i układa klocki lego duplo nakłada jeden na drugi. Za ręce wchodzi po schodach. Je rączkami ale łyżeczka tez juz potrafi się posługiwać.

Gość gość
Mój 16msc tez wchodzi po schodach ale nie traktuje tego jako umiejętność :) akuku tez robi a konkretnie bawimy się w "nie ma nas" i wtedy zakrywa mnie i siebie pieluszka i się cieszy. Uwielbia Patryka kontaktem i patrzy czy się ciesze ze mu się udało. Wkłada klocki do sortera i wtedy też się cieszy sam z siebie, ale to są takie rzeczy których nie uznaje za zdobyte umiejętności wiec może się faktycznie wydawać ze syn umie mało.