Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomocy 3 latek nadal sika w pieluchę

Polecane posty

Gość gość

Mój 3 letni synek (skończył 3 lata w październiku) nadal sika w pieluchę i nie chce zrobić do toalety ani nocnika. co gorsze jemu to wcale nie przeszkadza. próbowałam go przetrzymać, że jak obsika majtki to nie przebierać od razu ale on potrafi chodzić taki obsikany pół dnia i nic sobie z tego nie robi. Najgorsze jest to, że on nawet kupę tak robi, w dodatku doskonale wie że będzie robił kupę, bo wtedy sie chowa i stoi cichutko aż się załatwi i dopiero przybiega żeby powiedzieć że jest kupa. Jak dotrzeć do takiego uparciucha? znacie jakieś skuteczne sposoby?

Gość gość
to po cholerę ladujesz go w pieluchę??? knsekwentny odwyk bez powrotu pieluchy, a jak ty co chwile dzieciaka wpaowujesz w pampersa to co się dzwic ,ze on nie odwyknety

Gość gość
mój synek miał 2,5 roku, ale itak uważam, że za długo walczyliśmy. Pomógł samodzielny wybór nocnika, akurat wybrał taki z wyciaganym środkiem, więc mu podstawiałam i sikał na stojąco, jak trenowaliśmy, to luźne cienkie dresy. Przyklejały sie obsikane i odklejały, były mokre, zimne i nieprzyjemne. To go wkurzało. Kupę też tylko chciał w pieluchę świadomie. Pomogła grypa żołądkowa. Usiadł i zrobił, bo nie dał rady jej powstrzymać i to był przełom. W końcu sam powiedział, że on wogóle nie chce pieluchy i od lutego chodził bez.

Gość gość
poczekaj do wiosny, bo teraz za zimno żeby puszczać bez pampersa. Moja córka ma 2,5 roku i tez ciagle robi w pampersa, próba odpieluchowania w okolicy drugich urodzin spełzła na niczym ( a chodziła w majtkach 2,5 miesiąca ! ) wiec to nie jest też tak, że jak nie będziesz ubierała pampersa to się natychmiast mały nauczy. mam nadzieję, że w to lato córka w końcu sama z siebie zajarzy, że pampersy to obciach i znam też mnóstwo dzieci odpieluchowanych dopiero w okolicy ich trzecich urodzin. wiec nie słychaj innych matek, że ich dzieci zaczęły sikać na nocnik jak miały pół roku. Trzylatek w pampersie to zadna tragedia :) ale trzeba będzie na wiosnę jeszcze raz spróbować.

Gość gość
3 latek walący qqppee w pampersa to jest mega tragedia i zaniedbanie dziecka, jak i lennictwo. Ja sie wzieam za swoje dziecko to nie miało 2 lat i miało pokazao kto tu rządzi w sensie gdzie się zalatwia sprawy toal.

Gość gość
Nie chce Cię urazić ani dziecka ale czy z nim wszystko jest ok? Rozwija się dobrze? To nie jest normalne by 3 latek załatwiał się w pieluchy i nic sobie z tego nie robił. Jeszcze jakby miał problem z zaparciami nawykowymi np i robił kupę nieraz w majtki to jeszcze ujdzie ale tak...? To jest ewidentne zaniedbanie w Twojej strony na to wychodzi. 3 latki do przedszkola chodzą i normalnie do toalety bez problemu się załatwiają a on nawet siku nie zrobi?

Gość gość
Powiem ci co pomoże. Ubierz mu tradycyjne majtki i uprzedź go że w tym momencie ma na sobie majteczki i że kupę robimy na nocnik . Pytaj go co 1,5 h czy nie chce mu się kupy. Jeżeli zrobi kupę w majtki i przyjdzie ci pokazać po fakcie, każ mu się rozebrać i wytrzeć papierem pupę ( jak umie tak to zrobi) potem każ mu wejść do wanny i puśc mu letnią wodę i każ samemu umyć sobie pupę żelem . Powiedz mu że za każdym razem jak zrobi kupę w majtki to będzie musiał się sam myć i wycierać ale za którymś razem będzie też musiał sobie wyprać ręcznie majtki. Następnym razem jak nie pomoże i ponowi się sytuacja to każ mu się tak samo rozebrać, wytrzeć papierem, wejść do wanny i puść nieprzyjemnie chłodną wodę i każ mu się umyć. Majtki będzie musiał w miedniczce "wyprać" ;). Moja znajoma już po pierwszym razie poradziła sobie w ten sposób ze swoim trzylatkiem. Chłopak zrozumiał że każdorazowe robienie kupy do majtek to praca i brak przyjemności :). Powodzenia autorko bo to już duży chłopak i nie musisz się trzymac delikatnych żartobliwych sztuczek, weź się za metody skuteczne i trochę poważniejsze.

Gość gość
próbowałam go przetrzymać, że jak obsika majtki to nie przebierać od razu ale on potrafi chodzić taki obsikany pół dnia i nic sobie z tego nie robi. Xxx Ile go przetrzymałaś dzień? Tydzień -dwa? Mi odzwyczajanie córki zajęło 3tyg! 3tyg mycia podłóg z sików i pranie gaci z kupy...

Gość gość
Nienormalne jesteście z tym naciskaniem na odpieluchowanie dzieci. W UK 5-6 latki noszą pieluchy i nikt się nie dziwi, w Norwegii tak samo :D Wyluzujcie.

Gość gość
do wypowiedzi powyzej----w UK polowa dzieci z przedszkola mojego synka chodzi w weekendy na obiady do mc donalds, czy to znaczy ze ja tez powinnam?? ;)

Gość gość
Ale czy problem jest z tym, że on nie czuje kiedy się moczy / jest zbyt rozkojarzony itp. czy w ogóle odmawia siadania na nocnik i podejmowania prób? Znam rodziny w których pomogło (nie jednocześnie): - odstawienie nocnika i sikanie na stojąco na sedes "jak tata" - wyłożenie dna nocnika pieluchą - różnica w odczuciu mniejsza - zmiana otoczenia (urlop) bez pampersa - brzmi może niebezpiecznie, ale dziecko mając świadomość, że jest "nie u siebie" i jeśli się zsika to będzie mokre w nowym i obcym miejscu potrafiło się upilnować. No, ale różnie to bywa. Nie zaszkodzi zrobić badania moczu.