Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kompot z suszu przepis

Polecane posty

Gość gość

Dajcie przepis na kompot z suszu, pierwszy raz robię sama wigilię

Gość gość
to może kup gotowa mieszankę? Ja dziś właśnie tak zrobiłam..

Gość gość
Ja powiem jak gotuję i jest super, ale to tradycja, nie typowy przepis...owoce zalewasz wodą, sporo owoców - kilka cm warstwa, wody z 1l. Jak postoi kilka h to wsypujesz cukier- ja gotuję garnek 3l i daję szklankę ok 300g czyli gdzieś 200-220g cukru, ale to kwestia smaku, dorzucasz kulka goździków i przegotowujesz. Odstawiasz na noc. Rano dopelniasz do pelna woda, przegotowujesz i gotowe. Jest pyszny ☺

Gość gość
to żadna filozofia. Postępujesz tak jak z suszonymi grzybami. Umyj je dokładnie i namocz i najlepiej będzie aby zostawić je na całą noc. Ilość i jakie to konkretnie będą owoce zalezy od twoich preferencji smakowych. Na drugi dzień zagotowuję i zmniejszam ogień i tak sobie pyrkają kilkanaście min. do miękkości,już z przyprawami. U mnie są to: suszone śliwki,gruszki,jabłka,morele, garść rodzynek,żurawiny.Przy gotowniu dodaję kilka goździków, szczyptę cynamonu, sok wyciśnięty z pomarańczy,trochę soku z cytryny,gwiazdkę anyżu ,słodzę do smaku miodem. Nie daję precyzyjnych ilości bo mam miarę ''na oko''. Mojej rodzinie najlepiej smakuje schłodzony. Obowiązkowa pozycja w szklanym dzbanku na naszym wigilijnym stole. ;-)