Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kompot z suszu przepis

Polecane posty

Gość gość

Dajcie przepis na kompot z suszu, pierwszy raz robię sama wigilię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to może kup gotowa mieszankę? Ja dziś właśnie tak zrobiłam..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja powiem jak gotuję i jest super, ale to tradycja, nie typowy przepis...owoce zalewasz wodą, sporo owoców - kilka cm warstwa, wody z 1l. Jak postoi kilka h to wsypujesz cukier- ja gotuję garnek 3l i daję szklankę ok 300g czyli gdzieś 200-220g cukru, ale to kwestia smaku, dorzucasz kulka goździków i przegotowujesz. Odstawiasz na noc. Rano dopelniasz do pelna woda, przegotowujesz i gotowe. Jest pyszny ☺

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to żadna filozofia. Postępujesz tak jak z suszonymi grzybami. Umyj je dokładnie i namocz i najlepiej będzie aby zostawić je na całą noc. Ilość i jakie to konkretnie będą owoce zalezy od twoich preferencji smakowych. Na drugi dzień zagotowuję i zmniejszam ogień i tak sobie pyrkają kilkanaście min. do miękkości,już z przyprawami. U mnie są to: suszone śliwki,gruszki,jabłka,morele, garść rodzynek,żurawiny.Przy gotowniu dodaję kilka goździków, szczyptę cynamonu, sok wyciśnięty z pomarańczy,trochę soku z cytryny,gwiazdkę anyżu ,słodzę do smaku miodem. Nie daję precyzyjnych ilości bo mam miarę ''na oko''. Mojej rodzinie najlepiej smakuje schłodzony. Obowiązkowa pozycja w szklanym dzbanku na naszym wigilijnym stole. ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×