Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jestem aż tak beznadziejną kurą domową?

Polecane posty

Gość gość
A ja chyba nigdy nie zrozumiem tej spiny i latania przed świętami. U mnie od zawsze wszystko jest na spokojnie, nie sprzątam jakoś więcej przed świętami, nie ma mowy o myciu okien, wszystko robię w domu jak w ciągu całego roku - czyli sprzątam jak zawsze. Z gotowaniem to tak, że część kupię, mniejszą część zrobię sama. Nigdy nie rozumiałam tego szału przedświątecznego, który wszystkich ogarnia. Ja i moja rodzina uwielbiamy Boże Narodzenie i tą całą otoczkę, ale obca nam jest kompletnie ta krzątanina i bieganie za wszystkim. A potem ktoś leży i nie ma siły się podnieść, bo zmęczony przedświąteczną gorączką. Ludzie, wyluzujcie.

Gość gość
Posrane jesteście :D I właśnie dlatego nie lubię świąt - moja matka taka sama była - trzeba do nocy tyrać i udowadniać wszystkim jakie piękne święta można mieć. Choinka jak z jakiegoś magazynu, ozbody wszystkie pod kolorki - od serwetki po czubek na choince. Dania? Wszystkie swoje, bo jak to kupić - im więcej pracy, im więcej czasochłonne - tym lepiej - niech inni widzą :D I to obgadywanie innych, że nie robią tego samego, że kupili, że to, że tamto. I po chuj gadanie o tych świętach jaki to wspaniały czas z rodziną, pokój, miłosć jak aż Was palce świerzbią byle komuś dojebać, dowalić, a co! :D x Ja tam wolę ogólnie domowe ciasta, ale od kupnego krzywda się nie stanie (pracowałam w dość dobrej piekarni, bez przesady z tymi super wykwalifikowanymi cukiernikami pochylającymi się nad każdym kawałkiem ;) owszem, kierują wszystkim mistrzowie, ale ogólnie zarządzają i kontrolują raczej)

Gość gość
Bigos zrobilam tydzien temu, wlozylam w sloiki. Dzis ryby w zalewie octowej. Jutro zrobie gulasz i zamroze na swiateczny obiad. W piatek sernik i dwie salatki. W sobote usmaze ryby. Jedziemy do tesciow, wiec dogadam sie z tesciowa, co wziac, ona na pewno bedzie miala barszcz, pierogi, krokiety, ryby w roznej postaci i ciasta. Mi tam gotowanie sprawia przyjemnosc, tym bardziej w swieta nie zamierzam jesc sztucznych gotowcow ze sklepu, zwlaszcza, ze przygotowuje jedzenie na raty a nie w jeden dzien wszystko.

Gość gośćja
Niech każdy robi jak chce. Ja świąt nie lubię za tą całą hipokryzję przygotowań właśnie . Do kościoła nie chodzę więc ci tu świętować? Poza tym nie jestem jakąś siłaczką, żeby zesrać się a postawić się. P całym dniu z niemowlakiem marzę aby wreszcie wieczorem usiąść i odpocząć, a ni stać przy garach po nocy. No ale co kto lubi...

Gość gość
Hehe, ale ci ludzie mają nasrane w głowie z tymi świętami. Przez kilka tygodni przed sprzątają, kupują, stroją, gotują, pieką , urobią się po łokcie aby później usiąść i nażreć się. A dzień po świętach grzecznie zapierdzielają do roboty! Gdzie tu sens i logika?? Gdzie radość i odpoczynek??

Gość gość
A mnie najbardziej śmieszy to ze kupne to sama chemia i szajs, a domowe to samo zdrowie i pychoootka. Hahah no chyba ze ktoś rzeczywiście piecze ze swoich jajek bo kurki, swojej mąki,bo ma swoje zboże, ze swojego sera bo ma krowke, a galaretkę to juz nie wiem jaką wylewa na ciasto, zeby było bez tej chemii, chyba nie ma takiej eko albo domowej roboty ale moze sie myle...

Gość gość
Ciasta w marketach są robione z gotowych mieszanek - żółtko w proszku, białko w płynie (oczywiście konserwowane itp), mąki, aromaty, barwniki, syropy kukurydziane, glukozowo-fruktozowe więc przy takiej opcji nawet to jajko 3 kupione w biedronce i zwykły cukier jest lepszym wyjściem. Ale jeśli istnieje mała cukiernia, gdzie sami zamawiają produkty i z nich pieką, a do tego cena ich ciast nie jest najniższa to jeśli idzie o niezdrowe dodatki może nie być większej różnicy (jednak póki my tam nie pracujemy czy ktoś z rodziny to gwarancji nie ma).

Gość gość
Nie lubię kupnych ciast z dwóch powodów:nie ma w nich masła a ja kocham masło i zapach np. Pieczonego w domu drozdzowca z kruszonką z prawdziwym masłem, powód drugi to śmietana typu puratos, pon której mam zgagę i boli mnie brzuch. Poza tym nie rozumiem tego gotowania a później tydzień po świętach jeszcze jedZenia starego....bo szkoda wyrzucić (tak było w moim domu kiedy byłam mala), teraz mama też zmadrzala i gotuje tyle żeby było na święta na styk....

Gość gość
Tak, wole zrobic sama, bo jak czytam sklady gotowcow, to za glowe mozna sie zlapac. Sernik z malej cukierni tez nie umywa sie do zrobionego w domu, nie oszukujmy sie. I kto kaze na raz i nie wiadomo ile zarcia robic? Ja gotuje na raty, wkladam w sloiki badz mroze i 2 dni po swietach po tym jedzeniu nie ma juz sladu. Moim zdaniem nawet lepiej, jesli domowe zarelko zpstanie na dluzej. Po swietach w sklepach nie ma swiezego towaru. Wiem, bo pracuje w sklepie. Dwa dni po swietach a i nawet dluzej jest to, co bylo przed swietami. Zreszta przed swietami towaru tez niewiele sie zamawia, by wszystko zeszlo. Przed sylwestrem cos swiezego zawita, ale tez nie w duzych ilosciach, bo 2 stycznia jest inwentaryzacja. Sama mam pokupowane i pomrozone mieso i ryby na obiady po swietach. Nie latam, nie stroje, nie pichce do upadlego a sprzata sie na biezaco. A od tych, ktore tak krytykuja przygotowania przedswiateczne troche lenistwa przemawia, a w skladzie kupnych gotowcow cala masa Ekonserwantow. Nie oszukujcie sie, jedzenie przygotowane w domu bedzie jednak zdrowsze.

Gość gość
A ja właśnie mam żal do mamy że nie potrafiła stworzyć nam- dzieciom Świąt w domu, zawsze chodziliśmy z rodzicami do jednych dziadków potem do drugich a w domu nie było kompletnie nic, jedynie choinka ubrana ,żadnych świątecznych potraw, mama nie robiła dań,nie sprzątała, dni świąteczne wyglądały jak dni zwykłe.Teraz ja już mam swoją rodzinę i u mnie jest zupełnie inaczej ,świąteczne potrawy !sprzątanie w czym dzieci chętnie uczestniczą, oraz Goście u nas w domu w tym Moi rodzice którzy bardzo chętnie przychodzą do mnie na święta , mówią że u mnie jest tak rodzinnie....

Gość gość
Ja ci nie dotne. Poszłaś na latwizne, nie każdy tak potrafi. Nie chce mi sie lepić uszek... No kurczę- maz chciał kupić gotowce, ale to dziadostwo i nie chce tego jeść w święta:/ ty chcesz, to jesz, nie otrujesz sie przecież. A sernik? Ile tam sera w tym serniku a ile ziemniaków z olejkiem pomarańczowym... Ech wole upiec i wiem, ze jem sernik a nie kartofle. Czasem kupujemy kawałek sernika bo nam sie zachce, ale niestety przy serze to to nie stało- a nie kupujemy byle gdzie:/ ty masz za to święty spokój, mnie czeka gotowanie, ale coś za coś:/