Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chleb

Polecane posty

Gość gość

Czy sa tu osoby, ktore same pieka chleb? Macie jakies sprawdzone przepisy? Ja probuje od kilku tygodni ale roznie to wychodzi. Macie jakies sprzety kuchenne, zeby sobie pomoc czy wszystko robicie recznie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mieszam różne mąki: połowa żytniej razowej, trochę pszennej razowej, gryczanej, jaglanej i co tam mi do głowy przyjdzie. Dodaję zakwas zrobiony na mące żytniej, wodę, sól. Wszystko mieszam nie za długo łyżką. Przekładam ciasto do keksówki i odstawiam do wyrośnięcia na 4 - 5 godzin. Piekę w temperaturze około 230C przez 50 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja mam maszynę do chleba Amica. Żadna tam wymyślata tylko pierwsza lepsza. Ciasto na pizzę rowniez w niej wyrabiam i sobie tam rosnie. Chleb robie tak ze 300g maki żytniej, 200 pszennej razowej, 250ml wody, paczka drożdży instant, łyżeczka soli i cukru i łyżka oliwy. Najpierw składniki mokre pozniej dopiero suche i drozdze na końcu. Daje na najszybszy program Basic i to sie tam robi jakies 1:30h wiec nie długo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki dziewczyny. Kiedys robilas wlasnie w maszynie na drozdzach ale rodzinie nie smakowaly te chleby za bardzo, strasznie sie kruszyly. Teraz probuje piec chleby na zakwasie ale z moich prezpisow albo wychodza za geste i sa twarde albo ta masa sie strasznie lepi i wydaje sie za mokra. Ile dajecie wody na kg maki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Taki chleb na zakwasie po upieczeniu powinien poleżeć sobie przez noc / pół dnia żeby trochę odparował. Potem zawijam go w bawełnianą / lnianą ściereczkę i tak go przechowuję. Nie klei się, jest dobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×