Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile robicie potraw na wigilie??

Polecane posty

Gość gość

Ile robicie potraw na wigilie??

Gość Mama 2 plus 1
Trzy. Do teściów śledzie w oleju ale w dużej ilości - 1,5 kg śledzi plus 1 kg cebuli :D a do rodziców krokiety z kapustą ale kapustę robi mama i karpia smażonego.

Gość gość
Zupa, sałatka ze śledzi, drugie danie i deser. Czyli łącznie 4.

Gość gość
U mnie tradycyjna wigilia.

Gość gość
gość dziś czyli jaka? bo widziałam różne, od takich po 20 półmisków na stole po takie po 4-5 dań, zależnie od rodziny

Gość gość
my jemy kolacje z moimi rodzicami...kolacja tradycyjna: ja robie pierogi z kapusta i grzybami, kutie, rybe "po grecku", barszcz, dorsza smazonego (bo maz i dzieci nie lubia krapia:/) i salatke sledziowa, moja mama: moczke, kompot z suszu, salatke warzywna i karpia:) no i piecze piernik:) rolade z makiem kupuje u piekarki :) makówki odpuszczam w tym roku bo potem ptaki nimi karmie (a kiedys byly zjadane do ostatniej lyzki :) )

Gość gość
a no i kapuste z grzybami ja robie- bym zapomniala ;)

Gość gość
Co to jest moczka?

Gość gość
Moczka to danie z piernika, orzechow i innych podawana na Slasku. U mnie sie moczki nigdy nie robilo, za to makowki, czyli mak z chalka i mlekiem zawsze.

Gość gość
W Wielkopolsce są nakielski mak z bakaliami i makaronem :)

Gość gość
Jestem mezatka od 4 lat zawsze jezdzimy na swieta do rodzicow. Takze robie tylko jakies ciasto i salatke zeby nie jechac z pustymi rekami. W tym roku nic bo jestem w 9 miesiacu ciazy i moge urodzic w kazdej chwili ;-)

Gość gość
Wigilia u szwagierki (siostra męża to szwagierka?). Robię prawdziwy barszcz z uszkami oraz śledzie w śmietanie i makiełki z własnym makaronem. Z 3 l i 4 latkiem zrobiliśmy pierniczki. Mój mąż robi rybę po grecku. Teściowa z tesciem smaży karpia i robi jakaś sałatkę. Brat męża z 11 letnim synem pieką ciasta a reszta szwagierka chyba 5 dań. I tylko jedna schorowana babcia ma luz, ale to oczywiste :) będzie super i wesoło i bardzo smacznie :)

Gość gość
11.13 a Twój mąż co robi?

Gość gość
Podniecacie sie tym jedzeniem, a nikt nie wspomnial o

Gość gość
Barszczyk z uszkami i grzybowa z makaronem w ilościach znikomych, ziemniaczki z sosem grzybowym, ryby różne, krokiety, pierogi i kutia

Gość gość
Tylko kilka. Po co sie spinac. Prawdziwy barszcz do picia, od podstaw taki bez jakis koncentratow itp (prosty i pyszny); pierogi z kapusta wloska, suszonymi borowikami I pieczarkami; smazony halibut i pstrag (nie lubimy karpia); sledzie; pieczone marchewki z miodem podane z brukselka na parze. Z slodkosci to pierniczki domowe typu lebkuchen, juz gotowe mamy oraz upieke ciasto drozdzowe ze swieza zurawina z mrozonymi malinami.

Gość gość
hmm 1. zupa grzybowa z uszkami z farszem grzybowym 2.żurek postny z ziemniakami i grzybami 3. kapusta gotowana z grzybami 4. sos grzybowy z kaszą jęczmienną, 5. karb i amur smażone w panierce 6. sałatka jarzynowa 7. kompot z suszu 8 domowy sernik ---rany boskie a nas tylko dwoch do tego. Czasem mysle, ze przesadzam z tradycją ://///

Gość gość
to ja 18:26 KARP literowka uffff jeszcze bedzie, ze nie umiem pisac ;)

Gość gość
Robię 2 potrawy, mąż 3, moja mama przyniesie 4, więc razem będzie 9.