Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pojęcie dobrego smaku

Polecane posty

Gość gość

Trochę mnie bawi pojęcie dobrego smaku. Samo określenie stało się popularne w Europie w 18 wieku kiedy "klasa średnia" umocniła się i ludzie mogli się wzbogacić. Bogate snoby wymyśliły sobie pojęcie dobrego smaku mające odróżnić nowobogackich od starych, "lepszych" pieniędzy - wtedy strój i wystrój domu bazowany był na wiedzy o świecie, np. modzie zaczerpniętej z innego kraju. I jak tu się nie śmiać kiedy dobry smakiem chwalą się kobiety w tematach o lumpeksach?

Gość gość
wyjaśniłam w temacie - bo to określenie które powstało dla potrzeb snobów które chciały zaznaczyć, że są lepsi od "nowych pieniędzy". teraz jest używane przez ludzi którzy chcą się poczuć lepsi od innych...jest to po prostu zabawne :D

To nie do końca tak było. Po prostu kiedyś ludzie wielką wagę przywiązywali do tzw. odpowiedniego zachowania, etykiety. Szlachta od pokoleń je znała, ale szlachcice z nowo zakupionymi tytułami niekoniecznie :) A obecnie pojęcie dobrego smaku używane jest wymiennie z dobrym gustem :)

Gość gość
do końca tak było, to określenie po raz pierwszy pojawiło się w 18 wieku. Wcześniej po prostu pokazywałeś jaki jesteś bogaty ;)

Gość gość
Ty go nie masz wiec płyń

Gość gość
mam czy nie mam - nie mam potrzeby chwalić się jakie gustowne rzeczy z dziesiątej ręki kupiłam :D

Gość gość
Zgadzam się, dobrym smakiem się nie można pochwalić bo sam ten fakt jest niesmaczny.