Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiktoria_35

Ustawiane konkursy

Polecane posty

Gość Wiktoria_35

Ostatnio brałam udział w naborze na stanowisko urzędnicze. Spełniałam wszystkie wymogi formalne, zarówno niezbędne jak i dodatkowe, w zakresie wykształcenia, doświadczenia, języków itd. Zostałam zaproszona na rozmowę rekrutacyjną, która polegała na odpowiedzi na kilkanaście pytań. Nie twierdzę oczywiście, że byłam najlepsza, ale z po oficjalnym ogłoszeniu wyników naboru, z ciekawości, odszukałam w sieci informacje o osobach, które konkurs wygrały. Udało mi się znaleźć trzy z nich i okazało się, że wszystkie pracują już w danej jednostce, co więcej minimum dwie na stanowisku o identycznych obowiązkach i nazwie, na jakie był prowadzony nabór, o którym piszę. Jedyna różnica w nazwie to ta, że zamiast określenia nazwy stanowiska urzędniczego, dotychczasowe określenie brzmiało „pracownik”, cała reszta nazwy czyli „do spraw takich i takich w takim i takim biurze” oraz zakres obowiązków był taki sam. Jak to rozumieć? Czy to był nabór na to samo stanowisko, na którym pracowały kandydatki, które wyłoniono w konkursie? Wygrały osoby, które miały wygrać? Jeśli to jednak inne stanowisko, to osoby, które wygrały powinny teraz stworzyć wakat na swoich poprzednich stanowiskach, prawda? A jeśli to jednak to samo stanowisko, to co by było, gdyby jednak wygrał ktoś z zewnątrz? Panie straciłyby pracę? Nic z tego nie rozumiem. Przyznam, że jestem trochę rozgoryczona. Wiem, że moja wypowiedź byłaby jaśniejsza, gdybym podała nazwę instytucji i stanowiska, ale z oczywistych względów nie chcę tego robić. Będę wdzięczna za wszelkie komentarze.

Gość gość
To, że ze 95 proc. konkursów jest ustawiona, to jest fakt, z którym nie ma co dyskutować. To, że ktoś tam wcześniej pracował na danym stanowisku nie jest równoważne z tym, że nie było wakatu. Ta osoba mogła być zatrudniona np. na zastępstwo (bo np. pracownica zaciążyła). Następnie ta ciężarna np. zrezygnowała z pracy i powstał wakat. Tamta z zastępstwa nie może zostać na stanowisku "przez zasiedzenie", więc zostaje ogłoszony konkurs, w którym startujesz Ty i tamta z zastępstwa. To jeden przykładowy z możliwych scenariuszy.