Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu mamy dzieci z zespołem Aspergera? Jakie są objawy tego zaburzenia psyc

Polecane posty

Gość gość

Pytam bo w różnych źródłach rożne objawy są przedstawione, często odmienne od siebie nawzajem. Jakie objawy mają Wasze dzieci?

Gość gość
A Ty co szukasz u swojego dziecka jakiejś trendi choroby?

Gość gość
Moje dziecko ( juz dorosle) mialo wszystkie charkterystyczne objawy ( nie chce mi sie wymieniac) tyle, ze b.wczesnie zaczęlo chodzic i mowic. Jesli masz jakies konkretne pytania - pytaj.

Gość gość
To nie czytaj sobie "różnych źródeł" tylko poczytaj kryteria diagnostyczne ZA które obowiązują w Polsce. Wytłumaczone jak krowie na miedzy. Co z tego że napiszę ci jakie objawy ma moje dziecko? Każde dziecko z Aspergerem jest inne, mają rózne objawy, w różnych sferach i w różnym nasileniu. A określa się to mianem zaburzeń rozwojowych albo zaburzeń zachowania, zaburzenia psychiczne to inna bajka. Owszem, psychiatra diagnozował też moje dziecko pod kątem chorób bądź zaburzeń psychicznych i takowych nie stwierdził.

Gość gość
Zespół Aspergera to nie ospa wietrzna, żeby dawał te same objawy u wszystkich. Diagnoza jest bardzo trudna, bo trudno odróżnić niektóre symptomy od normy wiekowej. Zależy też, czy u dziecka występuje łagodna czy ostra forma. Warto zwrócić uwagę na schematy (dziecko upiera się, żeby robić coś w ściścle określony sposób, ma swoje rytuały, których niespelnienie kończy się złością). Te dzieci są często bardziej inteligentne niż rówieśnicy, mogą mieć dobry kontakt z dziećmi, ale trudności w wyrażaniu emocji.

Gość gość
Zgadzam sie, bo do ZA dochodzi przeciez wychowanie, charakter, kazde dziecko jest inne. Jest duzo "ksiazkowych" cech wspolnych, ale losy takich dzieci bywaja rozne - od porazki zyciowej do wielkich sukcesow naukowych. Fakt,ze dobrze, gdy matka rozumie, na czym ZA polega, wtedy o wiel latwiej wychowywac