Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

500zl na pierwsze dziecko

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoras z was drogie mamy pobiera 500 zl na pierwsze dziecko? Mam pit za 2014 rok. Jak obliczyc dochod zeby nie przekroczylp tych 800 zl?

Gość gość
Nie ma 500 plus na pierwsze dziecko

Gość gość
Jest jak dovhody nie przekraczaja

Gość gość
Ja mam jedynaka i dostaje 500 zł . Nie wyliczaj nic sama tylko składaj wniosek .

Gość gość
a samotne matki dostają ?

Gość gość
tak jesli nie przekraczasz 800 zł

Gość gość
dla j******o rządu jedno dziecko to nie dziecko, niech sobie kuźwa oni wynajmą mieszkanie i przeżyją za 801 zł na osobę, cholerny rząd, przeklinam go na każdym kroku

Gość gość
A co jeśli matka sama wychowuje dziecko ale mieszka z babcią która ma wysoką emeryture przekraczającą 900zł?

Gość gość
Moja koleżanka jest samotną matką ma siedmioletniego syna mieszka z rodzicami i do dochodu wliczane są również emerytury jej rodziców ponieważ Wspólnie z nimi prowadzi gospodarstwo domowe więc nie załapała się na 500 Plus pomimo tego że ona nie pracuje i nie ma dochodu jedynie alimenty w kwocie 300 zł

Gość gość
pomimo alimentów rodzice otrzymują 500 zł bo to oddzielna częsc

Gość gość
Moja koleżanka jest samotną matką ma siedmioletniego syna mieszka z rodzicami i do dochodu wliczane są również emerytury jej rodziców ponieważ Wspólnie z nimi prowadzi gospodarstwo domowe więc nie załapała się na 500 Plus pomimo tego że ona nie pracuje i nie ma dochodu jedynie alimenty w kwocie 300 zł X Mi nie wliczyli rodziców... We wniosku wpisałam członków rodziny tzn. siebie męża i dziecko. Nikogo więcej. Tam jest nawet podana definicja rodziny, to kogo powinniśmy wpisać jako członka rodziny.

Gość gość
Dziekuje za odpowiedzi przejde sie w tym tygodniu zlozyc papiery.Sprawa wgląda tak, ze sama wychowuje 4 l synka spłacam kredyt za mieszkanie wszystkie oplat itp. alimentow mam 500 zł z funduszu i brakuje kasy na kazdym kroku;/ dlatego pytam

Gość gość
A jakie masz dochody ? Bo niestety ale to że masz kredyt i opłaty za mieszkanie nie ma znaczenia.

Gość gość
Na ten rok biora dochod za 2014?

Gość gość
Tak 2014.

Gość gość
Ja mam na dwoch-w tamtym roku skladalam i mam przyznane do września br.Dlaczego teraz składasz wniosek?czy to nie powinno się we wrześniu składać jak o inne świadczenia?

Gość gość
co to za znaczenie kiedy składa papiery ? skalda sie kiedy pasuje . Tylko autorko jak masz kredyt to pewnie dochodów tez nie masz małych .

Gość gość
Ja mam na dwoch-w tamtym roku skladalam i mam przyznane do września br.Dlaczego teraz składasz wniosek?czy to nie powinno się we wrześniu składać jak o inne świadczenia? X Może urodziła niedawno? Wniosek może złożyć kiedy chce.

Gość gość
Dziecko autorki ma 4 lata. A wniosek na 500+ składasz przez cały rok.

Gość gość
Moze ktos jeszcze przeczyta, bo mam pytanie - ostatnio rozmawialam z kolezanka i powiedzialam jej, ze chce uczuciwe wpisac ojca dziecka do wniosku, ale odradzila mi taka uczciowsc, bo jej znajome dzieciate bedace w nieformalnych zwiazkach podaja, ze mieszkaja same, a z ojcem dzieci nie ma kontaktow i bez obaw, bo nikt tego nie weryfikuje, nie sklada wizyt pracownik mopsu itp i dostaja 500 na wszystkie dzieci. Tylko rzecz w tym, ze mam inne zameldowanie niz adres zamieszkania i boje sie, ze w kobieta zapyta, za co w takim razie wynajmuje itp i za co zyje (od stycznia bede dostawac macierzynski z krus w wys 1000 zl miesiecznie), a ja skopie sprawe:/ druga sprawa, ze ojciec dziecka pracowal za granica z polski nie ma zadnych dochodow, czy jesli podalabym, ze normalnie zyjemy razem to maja jak sprawdzicz gdzie i ile zarobil? Dziekuje za odpowiedzi

Gość gość
Ja mam podobnie jak Ty gościu wyżej . Mieszkam z mama z facetem jestem w nieformalnym związku (będzie mieszkał z nami ) no i co ja mam tam podać ? Mój facet zarabia 2000 tysiące na reke czyli dochodu nie przekraczamy. Mama nie tworzy z nami gospodarstwa domowego . Problem jednak taki ze narzeczony tez pracował za granicą od 8 miesiący nie pracuje a zarejestrowany tez był tam to nie wiem jak to jest

Gość gość
Gosc 23:42 to ja pisalam o 22.31 - ja mysle, ze nie musisz podawac mamy, bo mozecie mimo jednego miejsca zamieszkania prowadzic osobne gospodarstwa. Ja sie zastanawiam czy moj tysiac macierzynskiego wlicza sie w dochod, czytalam ze tak. Poza tym, ostatni znajomy powiedzial, ze dadza rade sprawdzic zarobki chlopaka z UK, wiec jesli go podam to faktycznie sprawdza, to na pewno przekrocze. Ty pracujesz?

Gość gość
To ja wyżej . Nie pracuje . Ale koleżanka miała podobnie jak Ty i tak to 1000 zł wlicza się w dochód dopóki bedziesz go otrzymywać . No własnie mojego faceta tez sprawdza ale nie rozumiem tej ich polityki przecież to czas przeszły tych pieniędzy dawno nie ma .

Gość gość
Masz racje, ciekawa sprawa, ze cofaja sie tak daleko. Skoro nie pracujesz to z pensja narzeczonego nie przekroczycie, a mamy mysle nie musisz podawac. Przeciez rodzine tworzysz Ty, facet i dziecko. Ja w takim razie bede musiala sciemniac,chociaz zastanawia mnie to, skoro biora pod uwage rok 2014 i macierzynski nie ,a nic do rzeczy do lat poprzednich, ale kto by nadazyl;)

Gość gość
No właśnie też nie wiem po co taka odległość czasowa .

Gość gość
Ja mam dwoje dzieci jedno jest już pełnoletnie ma 19 lat .Jestem traktowana jak osoba która ma jedno dziecko ponieważ jest wymagane kryterium dochodowe jak w przypadku rodzin z jednym dzieckiem .A w rzeczywistości powinien otrzymywać na drugie dziecko 500+ lecz nie dostaje bo jak jedno jest pełnoletnie to wygląda to tak że urodziłam jedno dziecko . Dlatego rodziny z jednym dzieckiem nie powinny otrzymywać 500+ to jest nie fer wobec takich matek jak ja!!!!!!!

Gość gość
No i ? Ja mam jedno i dostałam przez 2 lata . Teraz nie dostaje .

Gość gość
Uważam że sprawa z 500+ jest nie do końca uregulowana.Bo osoby które mają 2,3 4dzieci w przypadku gdy reszta jest już pełnletnia a te trzecie jest jeszcze dzieckiem muszą spełniać warunki jak w przypadku jedynaków!!!!!!!