Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

donboberto

Odczulanie na trawy, jaka metoda ?

Polecane posty

Witam, zostałem zakwalifikowany do rozpoczęcia odczulania, nie wiem jednak jaką metodę wybrać. Koszt odczulania jest oczywiście ważny, ale najwazniejsza jest dla mnie skuteczność. Moja Pani doktor twierdzi, że najbardziej skuteczne są tabletki, później krople, a na końcu zastrzyki, czyli od najdroższej metody do najtańszej, nie wiem więc na ile mogę jej w tej kwestii ufać. Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia i którą metodę uważacie za najskuteczniejszą ?

Gość gość
Witam, Istnieją różne formy immunoterapii. Najstarsza metoda polega na podskórnym podawaniu alergenu. Leczenie to jest długotrwałe i dość uciążliwie. Przez pierwsze kilka miesięcy wymaga cotygodniowych wizyt, potem częstotliwość podawania szczepionki zmniejsza się. Immunoterapię prowadzi się zwykle 3-5 lata. Na ogół im dłużej trwa leczenie tym bardziej jest skuteczne. Możliwe jest także odczulania w domu metodą doustną, która wymaga dużej systematyczności. Polega na codziennym przyjmowaniu szczepionki podjęzykowo w formie kropli bądź tabletek. W przypadku alergii na pyłki traw, odczulanie doustne może być prowadzone sezonowo, kilka miesięcy w roku (terapia jest kontynuowana przez minimum 3 kolejne sezony). Immunoterapia doustna ma porównywalną skuteczność z podskórną. Wybierając metodę immunoterapii warto zwrócić też uwagę na czas poświęcony na wizyty lekarskie w przypadku immunoterapii drogą podskórną (ze względu na możliwe działania niepożądane szczepionki, po iniekcji pacjent zanim pójdzie do domu musi poczekać 30–60 minut). W przypadku odczulania doustnego ewentualne działania niepożądane mogą objawiać się w formie świądu, drętwienia, lekkiego obrzęku warg, języka czy bólu brzucha. Występują głównie na początku leczenia i zwykle przemijają. Przed podjęciem decyzji sugeruję jeszcze raz porozmawiać z lekarzem i dowiedzieć się jak dokładnie wyglądają różne metody immunoterapii i z czym się wiążą. Zachęcam również do skorzystania z usługi eMedi24 oferowanej przez Medipark. http://www.medipark.pl/oferta/emedi24/