Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamadwojki

Astma u dzieci jak stwierdzić

Polecane posty

Gość Mamadwojki

Witam Czy sa tutaj mamy których dzieci maja astmę, jak ją stwierdzić chodzi mi o to , jak pulmonolog czy alergolog stwierdza stanowczo - tak to astma. Moja córka ma 4,5 roku i ma podejrzenie astmy . Spirometrii ona mi nie zrobi . Prosze o odpowiedz

Gość gość
Pewnie dopiero po spirometrii lekarz powie tak to astma. Czekaj aż lekarz zleci to badanie i tyle. Jak juz teraz np. kaszle z rana czy łapie ja duszność w świeżej pościeli to lekarz powie , że dziecko prawdopodobnie ma już astmę albo wszystko zmierza w tym kierunku. Jak ma dziecko alergie to tez większe prawdopodobieństwo astmy. Testy tez pewnie są potrzebne.

Gość mamadwojki
Córka jest uczulona na roztocza (potwierdziły to testy skórne i z krwi), ma często w morfologii podwyższone kwasochłonne, i tak w rodzinie występuje astma, mój dziadek miał astmę mojej mamy siostra ma astmę , martwię się bo lekarka mnie nastraszyła z inną chorobą i ja chcę oszaleć.

Gość ulka262
U syna stwierdzono astme jak mial dwa latka (bez spirometrii). Obecnie ma jak u ciebie 4.5. U nas bylo podejrzenie astmy, potwierdzono ja w Instytucie w Rabce.

Gość mamadwojki
Do Ulka Byłaś w Rabce na 3 dni czy w sanatorium . Mnie tak nastraszyła pediatra z chorobą genetyczną że nie potrafię funkcjonowac. Mojej małej od 15 grudnia furczy w oskrzelach i inchalacje z pulmicortu i atrowentu nic nie daja nie ma gorączki nie dostała antybiotyku , oklepuję ją inhaluję i bańki stawiam bezogniowe teraz 2 razy w tyg wcześniej miałą 3 razy co 2 dzień. Co 2 dni jestem u lekarza na kontroli , ma cały czas mokry kaszel , teraz juz mniejszy ale ciągle i bardzo duzo wydzieliny z nosa ściągam odkurzaczem mimo że nie leci z nosa to jest zapchany.

Gość gość
hej autorko,ja mam astmę oskrzelową i u mnie najpierw zaczęło się właśnie od alergii ;-/ na kurz,roztocza,pyłki. Skontaktuj się koniecznie z alergologiem lub pulmonologiem,który zleci i wykona testy skórne. ZAUWAŻ Czy twoje dziecko ma świszczący oddech,łatwo się męczy,dyszy ,jak często choruje na górne drogi oddechowe. Badanie spirometrii jest bardzo ważne i nie ma na co czekać. Moja mama czekała i było za późno. ważne jest leczenie i łagodzenie objawów. Podawaj córce jabłka, rumianek do picia,nawilżaj powietrze w pomieszczeniach w jakich przebywa, ostukiwanie i inhalacje też są wskazane aby pozbywać się zalegającej wydzieliny,zrezygnuj z ciężkich dywanów,kap, poduszek i kołder z pierzem,możliwe że uczulona jest też na sierść zwierząt... jeśli to możliwe pojedźcie w góry bo tam powietrze jest pozbawione alergenów.,względnie nad morze.

Gość gość
a na pytanie jak stwierdzić nikt ci dokładnie nie odpowie bo precyzyjnych badań jednoznacznie stwierdzających że to astma jako takich nie ma. Obserwuje się szereg objawów takich jak katar,kaszel,wydzielina z nosa lub gardla,alergia wlaśnie bo u dziecka choroba stopniowo się rozwija. zorientuj się w rodzinie czy ktoś chorował i ABSOLUTNIE NIECH NIKT NIE PALI PAPIEROSÓW przy dziecku.

Gość gość
a na pytanie jak stwierdzić nikt ci dokładnie nie odpowie bo precyzyjnych badań jednoznacznie stwierdzających że to astma jako takich nie ma. Obserwuje się szereg objawów takich jak katar,kaszel,wydzielina z nosa lub gardla,alergia wlaśnie bo u dziecka choroba stopniowo się rozwija. zorientuj się w rodzinie czy ktoś chorował i ABSOLUTNIE NIECH NIKT NIE PALI PAPIEROSÓW przy dziecku.

Gość Arturek99
Hej, cześć. Powiem, że nieźle sobie radzę z inhalacją urządzeniem Pro Sanity. Początkowo miałem trochę problem żeby lek prawidłowo nabrać, ale szybko ogarnąłem oddech. Sprzęt mi znalazła żona tak naprawdę poprzez swoje koleżanki i w ogóle uruchomiła taką trochę pocztę pantoflową, zaraz dostała całą masę opinii na temat różnych modeli.

Gość ulka262
Te tematy tak szybko znikaja :-( W Rabce bylam 3 czy 4 dni. Tylko na potwierdzenie. Jesli masz opcje to sie staraj o wyjazd. Plus jest taki ze siedzisz tam te pare dni a oni robia ci multum badan. Zamiast latac od dr do dr masz wszystko stwierdzone w jednym miejscu. Super sprawa.

Gość gość

My używamy w domu Familino, to jest włoski model na dożywotniej gwarancji. Dużo technicznych rzeczy masz na novamed.pl/novama-familino-by-flaem-z-dozywotnia-gwarancja. Podaje lek w dobrym tempie ma regulację można sobie dostosować aerozol do konkretnego leczenia.

Gość Gośc

Jeden z solidniejszych inhalatorów https://novamed.pl/novama-familino-by-flaem-z-dozywotnia-gwarancja. Certyfikacja kliniczna dochodzi, więc możesz użytkować nawet w przychodniach zdrowia, gdzie chcesz. Większość akcesoriów po prostu gotuję, żeby się właściwie oczyściły. Nie tracą przy tym właściwości, a przynajmniej nic takiego u siebie nie zauważyłem.