Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

7 miesięczne niemowlę a nocnik. Co o tym myślicie?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mój synek za kilka dni skończy 7 miesięcy. Zastanawiam się nad tym czy już go nie zacząć uczyć sadzania na nocnik. Jestem na forum " czerwcowe mamusie" i wiele kobiet pisze że zaczyna sadzać swoje dziecko na nocnik. Teoria jest taka jak przy odstawianiu od piersi czyli" im szybciej zaczniemy tym szybciej dziecko się nauczy". Podobno im starsze dziecko tym większy problem z oduczeniem od piersi czy odpieluchowaniem. Owszem,znam dzieci,które mają po 2-3 lata i dalej robią w pieluchę. Sama chce syna oduczyć pieluch do 1,5 roku ponieważ później wracam do pracy a mały pójdzie do żłobka. Ale czy 7 miesięcy to odpowiedni wiek na nocnik? Czy takie dziecko jest w stanie odróżnić swoje potrzeby ? Dodam że oczywiście synek sam siada i teraz zaczyna wstawać na nóżki przy meblach. Jaką macie opinie i doświadczenia na ten temat ?

Gość gość
Po co??? Hahaha :D jak zrozumie co to nocnik i go pokaże możesz zacząć

Gość gość
Dziecko musi umiec siedziec stabilnie i sadza sie na kilka sekund.

Gość gość
15:14 tak? Powaznie? Bo moje predzej usiadly na normalnej muszli.

Gość gość
Ja syna zaczęłam sadzac na nocnik jak skończył pół roku. U nas bardzo dobrze się to sprawdziło, bo syn po 1,5 miesiaca przestał sikac w nocy. Jak miał 9 miesięcy do cały dzień był na 1-2 pampersach. Jednak przyznam, ze jest to dość uciążliwe bo trzeba średnio co 30 minut wysadzić.

Gość gość
Fakt, 95% dzieci które znam odstawiło pieluchy między 2 a 3 rokiem życia. Tyle że bywały różne szkoły, ale generalnie jeżeli mama weźmie się za naukę kiedy dziecko już jest na to gotowe, to ten trening czystości trwa ok. 2, max. 4 tygodni. Mówię o czasie od zdjęcia pierwszej pieluchy do dnia kiedy dziecko chodzi bez wpadki od rana do wieczora, na spacerach równiez, sygnalizuje potrzeby i wytrzyma moment żeby dobiec na nocnik czy muszlę. Nie slyszałam jeszcze żeby w takim tempie udało się to osiągnąć jakiejkolwiek mamie która zaczyna sadzać na nocnik 7- czy 8- miesięczne niemowlę. Zaszkodzić- nie zaszkodzi, zakładając oczywiście że dziecko siedzi samodzielnie i stablinie, a nie chwieje się na tym nocniku podparte poduszkami czy trzymane przez mamę. Ale co kto lubi... i tak odstawi pieluchy kiedy będzie na to gotowe. Pewnie że są dzieci które wyraźnie sygnalizują że będą siusiać/robić kupę i mamy które to wyłapują, niewiele ma to wspólnego z odpieluchowaniem i samodzielnością ale można i tak, obserwować, podsuwać nocnik. Tyle że nie wierzę żeby opiekunce w żłobku chciało się w to bawić, więc raczej nauka pójdzie w las.

Gość gość252
nie ma to sensu gdyż zwieracze u dziecka wykształcają się około 2 roku życia, możesz "łapać" siki do nocnika, ale nie ma to nic wspólnego z samodzielnym kontrolowaniem swojego ciała. zaraz się na mnie rzucą mamusie, że ich dzieci trzymają mocz i oddają go na nocnik, tylko że do tej czynności wykorzystują zupełnie inne mięśnie i w przyszłości może to skutkować problemami z układem moczowym

Gość czerwcowamama3
Jak dla mnie to przesada , szybciej nie znaczy lepiej, starsza córkę zaczęliśmy sądząc po skończonym roku, mimo to płakała i nie było mowy o nocniku, im częściej tym było gorzej, w końcu końców sama zaczęła wołać po skończonych dwóch latach i dosłownie z dnia na dzień wyszła z pieluch, młodsza ma półtora roku i nie chce siadać na nocnik, nie mówi jeszcze a co dopiero miała by wołać, poczekamy do lata.

Gość gość
Dla mnie to bez sensu..dziecko nie rozumie o.co chodzi w ogóle

Gość gość
Moja mala miala 8m istrasznie plakala i sie wyginala na nocniku, wiec dalam sobie spokoj. Do sprawy wrocilam, gdy miala 15 miesiecy. Ale tez nie na sile, chcialam troche na pampersach oszczedzic. W wieku 20 miesiacy mala zalapala sama po zabawie z sadzaniem misia. Miala nocnik grajacy, sadzala duzego misia a jak nie widziala, wlewalam wode, dziecko sie cieszylo, biegalo do lazienki wylac zawartosc. Zaczelam tez sama mowic dziecku "mama chce siusiu, ide zrobic" i corka zaczela sygnalizowac, ze chce. W wieku 22 mies nie miala juz pieluch na noc. Ale pamietam teorie mojej mamy, mnie sadzala w wieku 9m a brata w wieku 6m i po roku pielucha byla tylko na noc i na wyjazd, niby tak zalapalismy. Mama twierdzila, ze dziecku przeszkadzala zasikana tetra, wiec szlo je szybko nauczyc na nocnik, zreszta to trzeba bylo prac recznie, dlatego matki sie szybko za dzieci w tej kwestii braly.

Gość gość
Dla mnie to glupota. 7 mc to dziecko dopiero siedzi, nie chodzi to jak ma podejsc do nocnika? Nie mowi tylko gaworzy to i Ci nie powie ze chce na nocnik. Moj ma 2,5 roku, zaczelam go oduczac jakos tydzien temu i zlapal po jednym dniu, ale to jest juz wieksze dziecko, ktore mowi, chodzi itd. Dziecko najwczesniej powinna sie odluczac od 1,5 roku chociaz nie widzialam zbyt wiele takich dzieci,tylko mamuski tych dzieci sie jakby "chwalily" ze dziecko juz wola a dziecko lalo w gacie bo za male

Gość gość
Nie sądziłam,że są takie nawiedzone matki,które niemowlaka wysadzają na nocnik :-/ Autorko nienormalna jestes sorry :-/

Gość gość
Znam tylko jedno dziecko . Dziewczynka w tej chwili 4 letnia wolala siku w wieku 8 miesięcy. Wolala " na da" i rodzice wiedzieli ze chce na nocnik. Chodzila bez pieluchy to znaczy byla bez pieluchy bo jeszcze samodzielnie nie chodzila dopiero zaczynała stawać przy meblach. Jak zawolala rodzice ja sadzali na nocnik. Nie wiem jakim cudem ja nauczyli szokiem żyłam bo ja mam dwoje chłopca i dziewczynke i dopiero po 2 urodzinach zalapali. Moja mama babcia i inne ciotki opowiadaly za nasze pokolenie jak ja byłam mala to dzieci roczne z pielucha sie nie spotkalo, bo jak wczesniej ktos napisal tetry byly wiec matki szybko braly sie za naukę aby móc szybko wyjść z pieluch.nie wiem . Na pewno tak wcześnie nauka trwa dluzej żeby dziecko zalapalo i często trzeba sądząc na nocnik wiec to klopotliwe . dwulatka czy starsze w tydzień czy dwa można nauczyć .

Gość gość
Moze i nauczyli ale nie wiem ile musieli wlozyc w to pracy i czasu by 8mc dziecko nie mialo pieluch. chyba od drugiego mc zycia musieli to dziecko jeszcze nie sadzac a ukladac na ten nocnik. Pampersy kosztuja najtansze jakies 30 zl, jak sie poszuka w promocjach to jeszcze taniej to po co meczyc takie male dzieciaczki? Dla satysfakcji, ze ono musi byc pierwsze by mama z duma mowila, moje to juz wola na nocnik.