Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tycie

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 4 miesiącu ciąży. Wiem ze każda ciąża jest inna. Moja ginekolog powtarza to przy każdej wizycie. Jem dużo, dalej wymiotuje i przytyłam dopiero 200g. Czy to normalne że tak powoli przybieram na wadze. Ostatnio mam też skoki ciśnienia i okropne bóle głowy. Dostałam tylko skierowanie na badania tarczycy. I informacje ze prawdopodobnie poloza mnie na oddział. Lekarza chyba zmienię bo obawiam się ze coś może być nie tak. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Gość gość
jaki masz poziom TSH?

Gość gość
W 4 miesiącu w obydwu ciazach przybieralam bardzo mało ( 1 kg lub 2). Za to później tak przywalilam że szok. 1 ciąża plus 18 kg. W drugiej teraz tyje tak samo ( porownywalam że stara książeczka ) więc spokojnie dobije do 18 :( ciesz się ze nie tyjesz bo jescxe jest na to czas :) ja mam niedoczynność tarczycy ale uregulowana lekami ( biore od ok 5-6 lat ).

Gość gość
Ja tez malo tyje jak na tyle co jem i tez skacze mi cisnienie i bole glowy sa okropne. Cieszw siw ze nie ida kg ale ten bol glowy

Gość gość
Co do skaczacego ciśnienia to w ciąży jest to na pewno nic dobrego. Wybierz się do kardiologa , może trzeba włączyć leki zeby to ustabilizowac ?

Gość gość
Bede u lekarza za tydz i powiem mu o tym bo tk dziwne jest ze otwieram oczy i juz boli mnie glowa. Tak myslalam ze to cisnienie. Muszw sama pomierzyc je rano.

Gość gość
W 4 mcu ciąży taki przyrost wagi jest zupełnie normalny, sporo kobiet wręcz traci na wadze w pierwszym trymestrze z powodu wymiotów. Ale ciśnienie powinnaś mieć stale kontrolowane, niskie ciśnienie w ciąży jest normalne, ale skoki ciśnienia i wysokie mogą już być niebezpieczne. Lekarz zwrócił na to uwagę? Powinnaś mieć stałą kontrolę (mierzenie kilka razy dziennie, na siedząco, nie mówisz wtedy, nie po wysiłku itd), w razie czego włączone leczenie. Uproczywe migreny też się niestety zdarzają...

Gość gość
Mialam tylko raz mierzone na wizycie. Ale teraz zmieniam lekarza wiec moze on sie lepiej mna zajme.

Gość gość
Ja jestem w 4 miesiącu i cały czas chudnę, nie wymiotuję ale nie mam apetytu, tym się nie martw. Ciśnienie powinnaś mieć mierzone co wizyta, mi w pierwszej ciąży też skakało ale od 8 miesiąca dopiero i przez to lezalam w szpitalu do porodu. Ja też mam często bóle głowy ale ciśnienie mam wtedy prawidłowe albo za niskie. Mierz sobie kilka razy dziennie, po odpoczynku. Może warto też iść do kardiologa? Ale to najlepiej Ci powinien doradzić ginekolog.

Gość gość
Ja akurat miałam migreny w ciązy nietypowe, przy bardzo niskim ciśnieniu. Męczące, upierdliwe, a paracetamol pomagał tyle co kot napłakał... Ciśnienie możesz sobie mierzyć sama, kup ciśnieniomierz,bo problemy z nim są naprawdę poważne. Trudno też żeby lekarz inaczej to odebrał jeżeli na wizycie ciśnienie jest prawidłowe, a sama w domu nie mierzysz i tylko wydaje ci się że skacze... zawroty głowy, osłabienie, nudności, problemy z krążeniem to typowe objawy ciążowe, również przy prawidłowym (w ciąży zwykle- obniżonym) ciśnieniu.

Gość gość
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Krew pobierał mi dopiero dzisiaj. Wyniki odbieram po 16 bo powinny już być. Dokładnie to TSH mocz i morfologia. Wizytę mam dopiero 11go chociaż to i tak bardzo szybko biorąc pod uwagę kolejki do mojej ginekolog. Ciśnienie dalej mi skacze ale jak do tej pory bólu głowy na szczęście nie było. Mam ciśnieniomierz i zapisuje sobie wyniki. Mierze dwa razy dziennie nie po wysiłku i na spokojnie wiec to nie tak ze tylko mi się wydaje ze mam skoki ciśnienia. Dodam że mimo tego że jem zaraz po przebudzeniu krakersy itp co rano wymiotuje żółcią.

Gość gość
Właśnie odebrałam wyniki. Poziom TSH 4,01

Gość gość
Pozycze od mamy cisnieniomierz i pomierze bo macie racje ze to zartow nie ma :-/ ja tez wymiotuje zolcia a pozniej z domieszka krwi prawdopodobnie z dziasel ktore sa podraznione przez kwas :-/ moja byla lekarz tak sie mna interesowala ze ,,usmiercila" mi jedno z blizniat dlatego tez zmieniam. 11 mam wizytye u nowego wiec moze wszystko jakos ogarnie i z nim dojade do ladu ze swoimi przygodami.

Gość gość
Masz zbyt wysoki poziom TSH. Przyjmuje sie, ze w ciazy nie powinien on przekraczac 2,5. Powinnas udac sie do endokrynologa.

Gość gość
Bez przesady z tym tsh. Od wielu lat leczenie niedoczynnosc i fefe w ciazy mam ponad 3 mimo podniesione dawki, nie chodzi o tsh którego wynik może być zafalszowany w ciazy a o wolna lewotyroksyne, która musisz zbadać, a odnośnie tycia jestem w 4 mies i ani grama nie utylam, nie wymiotuje , apetyt mam, taka sytuacja. Dziecko rozwija się dobrze, na pierwszej wizycie mam wpisana wagę 63,8 na drugiej 62,5